Kettlebell: a füles golyó művészete

Ki gondolta, hogy az iparban és a mezőgazdaságban ismert súly a szabadidős sportolók egyik kedvelt erőfejlesztő eszköze lesz. Az erősportágakkal (is) foglalkozó kollégánk népszerűsítő írása.

A kettlebell egyre népszerűbb itthon és világszerte is, s bár az alapjai Oroszországból erednek, mert már a cári időkben is használták, katonák, erőemberek gyúrták, mégis Amerikából indult hódító útjára. Az orosz hadsereg különleges egységének (Szpecnaz) Egyesült Államokba emigráló egykori kiképzője, Pavel Tsatsouline tette ismerté a tengerentúlon, és ő alkotta meg a StrongFirst-rendszert is, ami a legtöbb mai kettlebell-edzésrendszer alapja. Maga az STG (StrongFirst Girya) az 1970-es években megszületett (angolul Hard Style-nak nevezett) orosz katonai erőnlétfejlesztő módszeren alapul, ezt továbbfejlesztve hozta létre Pavel a Russian Kettlebell Challenge-et, amiből 2012-ben létrejött a StrongFirst oktatási rendszere. Az STG egy funkcionális szemlétetű, a természetes emberi mozgásokon alapuló edzésmódszer, ami tartalmazza a klasszikus girjasport, így a súlyemelés sok elemét is.

Az alapok egyszerűek, és a fitneszben is megtalálható gyakorlatokat is használja, így könnyen elsajátítható, a különböző súlyú kettlebellek miatt pedig bárki megtalálhatja a neki megfelelő terhelést.

Fontos azonban, hogy képzett instruktortól kezdjünk tanulni, megfelelő szakmai háttér nélkül ugyanis súlyos sérülést is lehet szerezni. Az STG-rendszerben általában két-három hónap után már haladó csoportba kerülnek az emberek, amelyben nemcsak a terhelés növekszik, de bonyolultabb, nehezebb gyakorlatokat is megtanulnak, és öt-hat hónap után már otthon is biztonságosan edzhetnek.

 

Fontos, hogy szakértők mutassák be, mit lehet és mit nem lehet tenni a füles súllyal

Kettlebellel nemcsak önálló edzés végezhető, használható egyszerű pluszsúlyként is, például guggoláshoz, vagy épp magunkra aggatva húzódzkodáshoz, szóval ez egy igazán sokrétű eszköz, ami megfelelő tudás birtokában kőkemény, komplex edzést tesz lehetővé. Minderre a rendvédelmi szervezetek is rájöttek, így szerepel a TEK és számtalan külföldi egység kiképzési programjában is, mint erőnlétfejlesztő eszköz.

A versenysportok világában is elterjedt, a küzdősportoktól kezdve a kézilabdán át egészen a labdarúgásig szinte mindenhol használják már, sőt a crossfitversenyeken is vannak kettlebelles feladatok.

Létezik önálló versenysportága is, már Magyarországon is rendeznek girjaviadalokat, ahol többnyire adott idő alatt kell a megadott súlyú kettlebellel minél több szabályos ismétlést végrehajtani. Érdekes látni, hogy a mezőgazdaságban, az iparban használt füles súly milyen karriert futott be, és milyen rövid idő alatt hódította meg a modern fitnesz világát. A kettlebellel nemcsak erősödni lehet, hanem az úgynevezett RKC-rendszerű edzés javítja a mobilitást, fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt, úgyhogy az egyik leghatékonyabb edzésmódszer a hétköznapi emberek számára.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.