Miniszámítógép a mellkason

A magyar HeartBit® cég a világ első három elvezetéses, okospólóba integrált EKG-eszközét készítette el, amely a megelőzésben és az ésszerű teljesítményfokozásban is használható.

Ha valamikor, hát mostanság, a koronavírus-járvány közepette mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy ellenőrzött keretek között, az egészségünket nem veszélyeztve térjünk vissza a sportoláshoz. „Anyalapunk”, a Nemzeti Sport hosszabban cikkezett az élsportolókra vonatkozó, az Országos Sportegészségügyi Intézet által kidolgozott ajánlásrendszerről, ismertek a protokollok.

A hobbisportolóknál ugyanakkor nincs hasonlóan ellenőrzött szisztéma, jobbára mindenkinél magára és orvosára van bízva, hogyan szabja meg a visszatérés ütemét vagy az edzések ritmusát, hogy elkerüljék a különösen a keringést fenyegető a szövődményeket.

A visszatérést segítő egyik eszköz lehet a magyar Heartbit okospólóba épített elektródákon keresztül EKG (elektro-kardiográfia)-jeleket is rögzítő rendszere, amelyről a közelmúltban több cikk is született.

„Segít fokozatosan visszatérni a sporthoz, mert folyamatos kontroll alatt lehet elkezdeni az edzéseket, és növelni az intenzitásukat – fogalmazott Mérksz Inez, a Heartbit sales projektmenedzsere. – Maga a termék három részből áll: az okospólóba épített szenzorok három csatornán mérik a szívműködést kísérő elektromos aktivitást, míg a pólóra csatlakoztatott miniszámítógép végzi a jelgyűjtést és -feldolgozást, hogy aztán kommunikáljon az applikációval. Az EKG-alapú pulzusmérésnek köszönhetően pontos és megbízható adatokat közvetít, rögtön jelez, ha a normálistól eltérő szívműködést észlel.”

A sok-sok fejlesztésnek köszönhetően sikerült tudományosan megalapozott technológiát megalkotni, hiszen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika ajánlását is magukénak mondhatják, Mérksz elmondása szerint prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is a projekt támogatója.

Az okospóló iránti igény egyébként akkor fogalmazódott meg, amikor a cég egyik tulajdonosa – majd ötletgazda – maga is futott, ám kiújult a gyermekkori epilepsziája. Az általa használt applikáció alapján azonban tovább sportolhatott volna, holott a teste jelezte, valami nem stimmel – ezért is szerettek volna létrehozni valamit, ami sportolás közben monitorozza a legfontosabb szervek egyikét, a szívet.

A történet is érzékelteti, az okospóló egyrészt remekül szolgálja a prevenciót, segítségével időben lehet észlelni egy-egy rejtett problémát, plusz fontos eszköz lehet azoknak, akik valamilyen egészségügyi rizikófaktor vagy diagnosztizált betegség tudatában sportolnak. A megelőzésre jó példa, hogy néhány héttel ezelőtt egy 30 év körüli, teljesen egészségesnek tűnő férfi kereste fel őket, aki átlagban hetente kétszer fut. Az okospóló egy olyan alaktani eltérést érzékelt, amely általában csökkentett szívizomoxigén-ellátottságra utal, és laboratóriumi körülmények is igazolták, ezért orvosi vizsgálatot javasoltak.

Mérksz Inez azért hangsúlyozza, a Heartbit használata nem vált ki orvosi vizsgálatot, ráadásul ők elsősorban azzal a céllal készítették el, hogy a használó a még egészségesnek számító határokon belül legyen képes növelni fizikai teljesítőképességet.

A kezdés előtt az applikációban minden fontos adatot meg kell adni (nem, testsúly, életkor stb.), amely alapján a háttérben BMI-indexet számol, majd „belövi”, hogy nyugalmi tartományban mi számít egészségesnek, így tudja monitorozni – fontos erényként – a nyugalmi, valamint a sportolás közbeni állapotot is, valós időben méri és értékeli az EKG-adatokat.

A póló egyébként kényelmes, nem kell például mellkaspánttal bajlódni, viszont egyelőre a férfiaknak készült verzió kapható, a nőit még fejlesztik: ez hosszabb időt vesz igénybe, mert úgy kell melltartót beleépíteni, hogy az elektródák a lehető legpontosabban mérjék az EKG-értékeket.

Bár érzékeny a rendszer, nem kell félteni, ugyanúgy lehet tisztítani, mint egy átlagos pólót: elég bedobni a 30 fokos mosásba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.