Ne álljunk le: tippek téli sportoláshoz

Több kalóriát éget el, felfrissít, erősít – sok érv szól a téli sportolás mellett, de mindez csak akkor igaz, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Íme, tippek a téli sportoláshoz!

Elég egy kis lehűlés, netán mínusz, némi hó, és máris beindul a „kifogásgenerátor”, miért ne sportoljunk a szabadban. „Elcsúszom a jégen, megfázom, nehéz a hóban futni” – halljuk magunkat. Ha viszont néhány szabályt szem előtt tartva mozgunk, akkor baleset- és megfázásveszély nélkül sportolhatunk télen is, ráadásul a fokozott igénybevételnek köszönhetően megerősödik a szív, és több kalóriát égetünk el, mint általában.

1. Lélegezni csak orron át
Nem árt az alapokkal kezdeni. Mindig érdemes az orron keresztül levegőt venni, hiszen az orr nyálkahártyája megszűri a szervezetbe áramló levegőt, s még inkább igaz ez télen. Ekkor az orrban nemcsak tisztul, hanem fel is melegszik a levegő, így pedig könnyebben kerüljük el a megfázásokat. Mínusz tíz fok alatt érdemes sálat vagy kendőt kötni a szánk és az orrunk elé, hogy még inkább megóvjuk magunkat a megfázástól.

2. Védjük a „kiálló” részeket
Különösen figyeljünk oda a kiálló részek védelmére, mert a fagyás, a kihűlés először ezeken a részeken jelentkezik, ráadásul a hő majdnem fele a fejbőrön át távozik. Viseljünk sapkát, kesztyűt, pluszzoknit (de ne legyen túl szoros a cipő), és érdemes az orrot is védeni sállal vagy akár maszkkal. Ha kipirul az orr, attól nem kell megijedni, mert az jelzi, hogy dolgozik a szervezet. Amennyiben viszont zsibbad a kéz, elfehéredik az orr vagy érzésvesztést tapasztalunk valamelyik testrészen, akkor azonnal menjünk meleg helyre. Igaz ez akkor is, ha a légzésünk válik furcsává.

3. Túl sok ruhát se vegyünk fel
Érdemes figyelni azonban, hogy ne váljunk „hóemberré”, azaz ne vegyünk fel túl sok ruhát. A túlzottan meleg ruha fokozza az izzadást, a nedves test pedig veszít a hőmérsékletéből, így könnyebben alakul ki a kihűlés. A jó minőségű aláöltözők elvezetik az izzadtságot, miközben megtartják a hőt.

4. Futás, foci, korcsolyázás
Mozgás közben hő termelődik, így sokkal melegebbet fogunk érezni, mint amilyen idő valójában van. Érdemes közepes vagy nagy intenzitású mozgásokat végezni, mert az segít fenntartani a test hőmérsékletét: ilyen például a futás, a síelés, a korcsolyázás és a labdarúgás is. A csekélyebb intenzitású mozgásformánál – mint a séta – pedig hatványozottan be kell tartani az öltözködési szabályokat, mert nem termelődik annyi hő.

5. Óvjuk bőrünket
Télen se pakoljuk el a szekrény mélyére a naptejet, hiszen a hegyekben például magasabb az UV-sugárzás, a hó visszaveri a fényt. Érdemes ezért magas faktorszámú naptejet használni, az ajakápoló is fontos, és a bőrápoló krémet se felejtsük el.

6. Igyunk sokat
A téli sportoláskor kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, pedig a szervezetnek ugyanúgy szüksége van a folyadékra. A sportolás előtt és közben is érdemes inni, mozgáskor jól jönnek a melegítő italok, például a tea.

7. Van, amikor nem érdemes kimenni
Akármilyen jó sportcipőt választunk, a jeges utakon fokozott a balesetveszély, úgyhogy nagyon síkos terepen ne fussunk. Bár nagyjából mínusz tíz fokig a hideg még nem jelent problémát, a szeles, esős idő már annál inkább. A szél a réteges ruházaton is képes átfújni, így tüntetve el a test melegét. A víz még ennél is rosszabb, mert sokkal gyorsabban vonja el a hőt a szervezettől, mint a szél (ezért is kell gondosan öltözni, hogy ne izzadjunk meg, vagy a megfelelő minőségű ruha elvezesse az izzadtságot).

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.