Női sikersztorik, nyereséges fitnesztermek

Októberben MOVE Congress Budapesten: a szabadidős konferencián bemutatkozik számos startup vállalkozás, továbbá kiderül, hogy a szülők mit ronthatnak el a gyerekek sportolásánál.

„Change the game – it’s your move!” Ez nemcsak a 2019 októberében Budapesten megrendezendő MOVE Congress szlogenje, hanem a sport megújításán dolgozó innovátorok üzleti gondolkodásának mottója is. Közülük számos szakértő érkezik előadni és inspirálódni a világ egyik legnagyobb szabadidősport-konferenciájára.

A német innovátor, Markos Kern startup cége, a Fun With Balls állománya az idén háromszorosára növekedett, és folyamatosan keresik a szakembereket. Bevallásuk szerint ez annak köszönhető, hogy egyre több felhasználó ismeri fel a gamification lehetőségét a sportinfrastruktúrában.

„Kormányzati és intézményi szinten is egyre többször keresnek meg, mert rengetegen felismerik, hogy ez a módszer lehetőséget nyújt egy hatalmas társadalmi problémával, az inaktivitással való szembeszállásra.

Termékeink titka, hogy a mozgást ötvözzük a rendkívül attraktív és élményt nyújtó játékkal. Számos felhasználónk úgy válik rabjává egy-egy mozgásformának, sportnak, hogy korábban eszébe sem jutott azt kipróbálni.

Miközben a játékainkkal játszanak, egy-egy óra perceknek tűnik, ezalatt rendesen átmozgatjuk őket, ami manapság, amikor mindig idő szűkében vagyunk, óriási érték” – vallja az újító üzletember, aki a MOVE Congress csütörtöki napján, október 17-én tart előadást a Budapest Kongresszusi Központban.

Az izlandi Magnús Scheving világszerte ismert tévésorozatát, a Lazy Town-t 170 országban, köztük Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, és számos díjat nyert, többek között a BAFTA-t, a US Telly Awardot, továbbá begyűjtött két Emmy-díj-jelölést is. A gyerekeknek szóló műsor képes volt felállítani nézőit a fotelből tévénézés közben és azt követően egyaránt.

 

A gyerekek ösztönösen mozognának, rossz, ha a felnőtt mondja meg nekik, mikor mit sportoljanak

 

„A titok mindössze annyi, hogy csináljunk játékot a mozgásból. Bármit, amit a gyerekek játéknak fognak fel, örömmel csinálják, és észre sem veszik, hogy közben megmozgattuk őket. A Lazy Town is éppen erről szólt, a mozgásra invitáló üzeneteket elrejtettük a sorok között. De mi, felnőttek gyakran követünk el hibákat, amikor a gyerekeket sportolásra hívjuk.

A gyerekek ugyanis ösztönösen imádnak mozogni. Mi pedig ott rontjuk el a dolgot, amikor meg akarjuk nekik mondani, hogyan, mikor, mennyit és mit mozogjanak.

A gyerekeknek nem fegyelmezett gyakorlatokra van szükségük, hanem játéklehetőségre, motivációra és térre. Miközben arra vágyunk, hogy minél többet mozogjanak, mi vagyunk, akik leültetjük és csendre intjük őket.”

Magnús Scheving a gyereksorozat után most új projekten dolgozik, tévésorozatot készít olyan aktív idős emberekkel, akik korukhoz képest valami extrém mozgást művelnek. Például egy 86 éves férfiról, aki az Egyesült Államokból átúszott Kubába. Vagy egy hatvannak kinéző, de valójában 96 éves hölgyről, aki jógát oktat Japánban.

„Érdekel, mit tesznek ezek az emberek, amit mások nem. Mit esznek, mik a szokásaik, a napirendjük? Ezt szeretnénk kideríteni és a műsorral természetesen másokat is inspirálni” – beszélt terveiről a producer, aki az október 18-i konferencianap kiemelt előadója lesz.

A MOVE Congress további kiemelt témái:

  • Edzés a fantasyjátékok világában. Előadó: Gino Singh sportmotivátor, edző (Németország), a Dungeons and Workouts című könyv szerzője
  • Hogyan lehet a fitnesztermeket hosszú távon is nyereségesen működtetni? Előadó: Paul Bedford fitneszkutató (Anglia), a fitneszvilág „megtérülésguruja”
  • Amikor a nők egymást motiválják – női sikersztorik az egészséges életmódváltásban. Előadó: Kate Dale stratégiai kommunikátor, Sport England, a thisgirlcan.co.uk motivációs oldal elindítója és működtetője
  • Hogyan lehet nemzetközi kapcsolatokat építeni a szabadidősport segítségével? Előadó: Aaron Kearney (Ausztrália), újságíró, ABC International Development
  • Mozogni hív a város – hogyan teremthetünk élhető tereket, sportolásra alkalmas urbánus helyszíneket? Előadó: Hans Karssenberg (Hollandia) városfejlesztő, a Stipo és a Placemaking Europe társalapítója
  • Ez mind nagyon szép és jó, de honnan szerezzünk rá pénzt? – Az üzleti és magánszféra megnyerése a sportprojektekre. Előadó: Kai Troll, nemzetközi fundraising szakértő, az Association World Foundation elnöke, Belgium

A 25 nemzetközi és hazai előadó témaindító és interaktív előadások, workshopok során igyekszik tudását, tapasztalatait átadni a várhatóan 500 fős hallgatóságnak. A látogatók várhatóan fele-fele arányban érkeznek külföldről és Magyarországról, a szervezők a hazai résztvevőket a szabadidősport, gyermek- és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a sportdiplomácia, az önkormányzati szektor, a fitneszszektor, valamint a sportvállalkozások és a sportlétesítmény-üzemeltetés területéről várják. Jegyek az egyes napokra vagy a teljes konferenciára elérhetők az esemény honlapján.

 

Sportolni mindig érdemes, egy erdei túrázás vagy egyszerűbb séta is sokat jelenthet

 

A MOVE Congress (www.movecongress.com, Facebook-oldal itt) dedikált témája a szabadidősport és a fizikai aktivitás kérdése. Legfőbb célja, hogy új utakat keressen a fizikai aktivitás népszerűsítésében. Az eseménynek a korábbi években Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham adott otthont.

Kilencedszer Budapesten rendezik meg, minden eddiginél nagyobb résztvevői számmal és még az eddigieknél is interaktívabb formában.

A konferencia nemzetközi szervezője a Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA), hazai felelőse pedig a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség (NDHSZ). A 2017-ben megalakult NDHSZ sportköztestület, amelynek alapító tagja a Magyar Diáksportszövetség, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidősport-szövetség. A szervezet alapcélja, hogy a teljes magyar lakosság – különös tekintettel a fiatal korosztályra, a köz- és a felsőoktatásban résztvevő diákokra és hallgatókra – körében népszerűsítse az egészséges életmódot, a rendszeres fizikai aktivitást és a sportolást.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.