Parádés végjáték a nyílt golfbajnokságon

Két hole-in-one-t is láthattak a résztvevők és a nézők a Zalacsányban rendezett Tesla Universal 7. Magyar Mid-Amatőr Nyílt Golfbajnokságon. Az érdekes sporteseményekről szóló beszámolókat továbbra is várjuk olvasóinktól.

2019. szeptember 6–8. között rendezték meg a zalacsányi Zala Springs Golf Resortban a Tesla Universal 7. Magyar Mid-Amatőr Nyílt Golfbajnokságot, amelyre előzetesen 14 ország 140 játékosa jelezte részvételét.

Az időjárás-előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett a hétvégére, viharokat, villámlást jósoltak, így a szervezőknek (a Magyar Mid-Amatőr Golfnak) fel kellett készülnie arra, hogy a játék felfüggesztése esetén akár a teljes játékmenet-lebonyolítást át kell alakítania. Végül nem lett rá szükség, csak minimális mennyiségű eső esett, ami még jót is tett a golfpályának. Hogy mennyire szerencsések voltak a versenyzők, az csak a bajnokság után 2 órával derült ki, amikor leszakadt az ég, és tíz másodpercenként követték egymást a villámcsapások.

A nemzetközi mezőny magyar szemmel rendkívül erősnek bizonyult. Az első nyolc csoportba, azaz a legjobb 24 játékos közé nem volt besorolva magyar játékos. Megjelent az 1-es elütőn Oliver Tree 2018-as és Franz Prem 2016-os és 2017-es nyílt bajnok is, ráadásul a két játékost a versenybizottság egy csoportba osztotta be az első versenynapra a hendikepjük miatt. Emlékeztetőül, tavaly kettejük párharca kiélezett volt, három nap után együttállásban voltak 229-229 ütéssel, majd rájátszásban dőlt el Oliver Tree javára a bajnoki cím sorsa. De elütőre állt a tavalyi magyar bajnok Meznerics Gergely is, ugyanakkor távol maradt Batta Krisztina magyar és a szlovák Zuzana Bieliková nemzetközi bajnok.

Jos Gal, Franz Prem és Moritz Wagner nagy harcot vívott egymással

Már az első játéknapon kiélezett küzdelmek szemtanúi lehettünk, mégis a legnagyobb szenzációt két olyan játékos szállította, akikre nem is lehetett számítani. A Mid-Amatőr bajnokságok életében még sohasem ütött egyetlen játékos sem úgynevezett hole-in-one-t, azaz amikor a játékos a kezdőütésből egyből a lyukba talál. Ennek körülbelül annyi az esélye, mint a lottóötösnek. Azonban ez a második játéknapon kétszer(!) is megtörtént.

Az első hole-in-one-t Bernhardt Tibor ütötte a 8-as, Par-3-as szakaszon egy 4-es hibrid ütővel, míg a másodikat Carl Coleman az 5-ös szakaszon 7-es vassal. A szerencsés játékosokat a hagyományok szerint pezsgővel ünnepelték a klubházban.

A legnagyobb izgalmak természetesen a harmadik napra maradtak. Mivel Oliver Tree az első játéknapon jelentősen játéktudása alatt teljesített, a második napon jelentős hátrányból indult, amelyből egy 73-as ütéssel tudott kicsit faragni, így közel került a hármas élmezőnyhöz, amelyet az osztrák Franz Prem (75–76), a német Jos Gal (76–75) és az ugyancsak osztrák Moritz Wagner (76–75) vezetett. A magyar mezőnyben férfiak között két nap után Csíkos Attila (77–83) állt az élen, de szorosan mögötte Briglovics Gábor (77–85), Krämer András (84–81), Koller György (85–81) és Horváth Péter (78–88) következett.

A női mezőnyben a horvát Nina Banovic állt az élre 82 ütéssel az első napon, és háromütéses előnyét tovább tudta növelni a második napon 85 ütéssel. A 2–4. helyekért nagy volt a küzdelem. Sándor Virág (89–90), Turkovics Ilona (85–96) és Kecskés Kornélia (87–95) szállt harcba az ezüst- és a bronzérmekért. A harmadik, mindent eldöntő játéknapon a szervezőbizottság a hagyományoknak megfelelően már csak a mezőny felét engedte tovább játszani, így 78 játékos jutott be a döntőbe, ahol megismétlődött a történelem, mert mind a nemzetközi, mind a magyar kategóriában csak rájátszással dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Jos Gal és Franz Prem a második nap után együttállásban voltak, és a harmadik nap utolsó szakaszára is azonos ütésszámmal érkeztek fel, de Gal már szinte zsebben érezhette a győzelmet, hiszen neki csak egy félméteres gurítása volt hátra, míg Premnek 9 méterről kellett betalálnia ahhoz, hogy kiharcolja a rájátszást. A nézők legnagyobb örömére ez sikerült is, így tovább élvezhette a green körül összegyűlt tömeg kettejük párharcát.

A playoffot a 4-es szakaszon teljesítették. Mindkét játékos tökéletes kezdőütéssel nyitotta meg a párharcot, majd Gal második, közelítő ütése a homokakadályban landolt, és Prem labdája is elkerülte a greent, balra. Gal nem tudott kijönni megfelelően a homokakadályból harmadikra, míg Prem 40 centiméteren belül került a lyuktól, így ez a párharc Prem javára dőlt el, ami a nyílt bajnoki címet is eredményezte neki, immár harmadik alkalommal. A harmadik helyen Kjung Bum Csoi végzett köszönhetően az utolsó napi nagy hajrájának (73 ütés), míg Oliver Tree korábbi bajnoknak ezúttal a 4. hellyel kellett beérnie (84–73–73).

A magyar bajnoki cím sorsa talán még kiélezettebb, feszültebb párharcban dőlt el, hiszen itt a harmadik napon Krämer András (84–81–81) és Koller György (85–81–80) teljesített a legjobban, azonban mindketten azonos ütésszámmal végeztek, így a versenybizottság itt is szétütést rendelt el, amit ugyancsak a 4-es szakaszon játszottak le. Ez esetben is mindkét játékos nyugodt és igen látványos kezdőütéssel adta a másik tudomására, hogy nem adja olcsón a bőrét. A második ütése Krämernek sikerült jobban, olyannyira, hogy ún. birdie-eséllyel nagy nyomást helyezett ellenfelére, hiszen labdája 1 méteren belül került másodikra a lyuktól. Koller második ütése 10 méter felett nyugodott meg a zászlótól, így ő volt soron a harmadik ütéssel. Lefelé és balról jobbra lejtő greenen egy tökéletes találattal Koller három ütésből teljesítette a szakaszt. A nézők ekkor óriási tapsviharban törtek ki. Krämer magabiztosan értékesítette gurítását, így az együttállás megmaradt, és tovább folytatódott hirtelen halállal a küzdelem az 5-ös szakaszon. Ezen a par-3-ason Koller balra vizet talált, míg Krämer labdája greenen, a zászlótól kb. 10 méterre landolt. Itt el is dőlt a játék, hiszen innen Krämer stabilan hozta 2 gurítással a 3 ütést, míg Kollernek a vízakadály ütése miatt elkönyvelt +1 ütésbüntetés miatt 4-ből sikerült csak feljutnia. Így a magyar bajnoki cím Meznerics Gergelytől Krämer Andráshoz vándorolt.

A magyar bajnoki dobogó: Kecskés Kornélia, Turkovics Ilona és Sándor Virág

A női mezőnyben ugyan nem volt rájátszás, de izgalomban itt sem volt hiány. Nina Banovic a harmadik napon „megbotlott”, és 88 ütéssel jött le a 18 szakaszról, de ez már nem veszélyeztette nemzetközi bajnoki címét. Ugyanakkor a 2–4. helyek megszerzéséért nagy volt a küzdelem. Itt Turkovics Ilona stabil, kiegyensúlyozott játéka lett végül a nyerő, hiszen a második napi 2 ütéses hátrányából 8 ütéses előnyt faragott Turkovics, így megszerezve a nemzetközi ezüstöt és a magyar bajnoki címet. Kecskés Kornélia is hozott Sándor Virágon két ütést az utolsó napon, de három kellett volna a nemzetközi dobogóhoz, így végül Sándor Virág lett a nemzetközi bronzérmes és egyben magyar ezüstérmes, míg Kecskés Kornélia hozta el a magyar bronzot.

Egy külön kategóriát is hirdettek a szervezők férfiak és nők számára úgynevezett nettó kiértékelésben: Csíkos Attila diadalmaskodott, a második helyen Nagy Tamás végzett, míg Briglovics Gábor lett a harmadik. További díjazottak: Kornya László (4.), Magyar Krisztián (5.) és Rozman Péter (6.). A hölgyek nettó kategóriájában Fiserné dr. Koplányi Eszter állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, dr. Lex Annamária a második helyen, míg Hoang Thu Dung a harmadik helyen végzett. A díjakat Zilahy Csaba, a Mid-Amatőr Golf elnöke, egyben a verseny megalapítója, Palkó Zsolt, a Tesla Universal marketingvezetője és Gschwendtner Sonja, a Zala Springs Golf Resort klubmenedzser-helyettese adta át.

(Fotók: caddie.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.