ÉLETMÓD

Reneszánszát éli a zöld tea

Erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat a szív- és keringési rendszerre, sőt, rákmegelőző hatása is van. Sportolók és életmódváltók számára is ajánlott. Lássuk, miért!

A zöld tea ugyanúgy a teanövény leveleiből készül, mint a fekete tea, a különbség annyi, hogy a fekete tea az aratás után egy fermentációs folyamaton esik át, a zöld tea viszont nem. Ennek köszönhetően a tea alapanyagai a zöld teában változatlan, természetes formában megmaradnak.

Azok a népek, amelyek rendszeres zöldtea-fogyasztók, jobb egészségi állapotban vannak, mint azok, amelyek nem, bár ez nem írható csak a zöld tea számlájára, egyéb életmódbeli és táplálkozási szokásokkal is magyarázható az ázsiai népek hosszabb élettartama.

Ami a sportolókat illeti, főleg a zöld tea szellemi teljesítményfokozó és zsírégető hatása emelendő ki, ezek a hatások az alábbi módszerekkel fokozhatók:

  • A zöld teák közül a leghatékonyabb az ízesítés nélküli, mert az ízesítetteknél gyakran alkalmaznak cukrot vagy egyéb mesterséges ízesítőt.
  • Számít a tea márkája, igyekezzünk olyat választani, amely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, mint például tartósítószert.
  • Elkészítésnél ügyeljünk arra, hogy a forrást megelőző pillanatokban öntsük a vizet a teafűre, amely 2-4 percnél többet ne álljon a vízben. Melegen fogyasztva hatékonyabb, mint jeges teaként.
  • Ugyan nem jellemző, hogy megromlik, de ajánlott a felbontástól fél éven belül elfogyasztani, frissen hatékonyabb.
  • Habár van ajánlott elkészítési adagolása, főzhetjük koncentráltabbá a teát, ezzel fokozzuk jótékony hatását, viszont ne este igyuk, mert élénkítő hatása is jelentős.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.