Szelektív ingeráram a lebénult izmokra

Ha egy sportolónak megsérült az izomhoz futó ideg a lábában vagy kezében, és azt nem tudja rendesen megfeszíteni, a szelektív ingeráram-terápia megoldást jelenthet – ahogy szerzőnk is tapasztalta.

Számtalan (él)sportoló karrierje tört már ketté baleset miatt, s foszlottak szerte a hosszú évek alatt fáradtságos munkával közelebb hozott álmok. Aki tudatosan edz, az nemcsak az eredményt tartja szem előtt, hanem törekszik a balesetmentességre is: a futók óvják a lábukat, az íjászok és sportlövők a szemüket, a súlyemelők vagy súlylökők kiemelt figyelmet fordítanak különösen megterhelt gerincük épségére.

A baj azonban mindig bekövetkezhet. Váratlanul, a legnagyobb óvatosság mellett is, általunk nem (vagy alig) befolyásolható tényezők miatt. Jöhet egy ittas sofőr, aki elgázol a járdán, elcsúszhatunk séta közben az ónos eső miatt, vagy leszakadhat az ajtófélfába szerelt teleszkópos húzódzkodó rúd is hátizom-erősítés közben úgy, hogy a végeredmény gerincsérülés vagy akár bénulás lesz. Ez utóbbi nem „városi legenda kategória”, hiszen e cikk írója is így járt néhány évvel ezelőtt.

Ez inspirált arra, hogy rehabilitációs élményeimet megosszam, s alternatívát kínáljak a gyógyulásra koncentrálva. Esetemben sajnos elkerülhetetlen volt a műtét, ám a jobb lábam érzéketlensége utána is megmaradt.

Lábfejem elülső része – ideértve az ujjakat, valamint az alatta lévő párnákat – és a külső él állandó zsibbadásérzetben bizsergett, s adott pontokon egy tűt is beleszúrhattam volna a fájdalom minden jele nélkül.

Ennek következtében folyamatosan elvesztettem az egyensúlyomat, mert nem tudtam, mikor hova lépek, leérkezett-e már a talajra a talpam, felemeltem-e már a következő lépéshez. Mint egy részeg, csetlettem-botlottam. Így persze edzeni sem lehet rendesen, hiszen hogyan csinál felhúzást, koffert, szakítást, felrántást, katonai nyomást vagy bármilyen álló helyzetben végezhető gyakorlatot az, aki nem érzi az egyik lábát? Sehogy. (Legalábbis nekem nem ment a biztonságos kivitelezés – sokszor még a kockázatos változat sem.)

Megoldást kellett hát keresni a problémára. Így jutottam el az elektroterápiához, amely a fizikoterápia része. Általában gyógytornával egészítik ki, hogy egy komplex terápiát alkalmazva, több oldalról támogatva gyógyulhasson a beteg.

Ennek keretében én is jártam gyógytornára, élveztem a gyógyfürdő jótékony hatását, a gyógymasszőr kemény kezeit – és több szelektív ingeráram-kezelésen is részt vettem, amely igencsak hatásosnak bizonyult.

E terápia során olyan izmokat kezelnek, amelyeknek a beidegződése sérült. Ennek oka többnyire az ideg sérülése, aminek következtében a beteg nem tudja megfeszíteni az adott izmot. Ilyenkor árammal stimulálják a lebénult izmokat – az áram összehúzódást vált ki, s egész addig folytatódik a kezelés, amíg a teljes mozgáspályán nem tudja az izom megvalósítani az ízület mozgatását.

E módszert nemcsak perifériás bénulásnál használják (és az izomsorvadás megelőzésére – hiszen, ha nem dolgozik az izom, el is halhat), hanem a gyenge izmok megerősítésére is, valamint fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, izomlazításra.

A kezeléseket minden esetben szakember végzi, de ha jogosultak vagyunk rá, az orvosunk által felírt receptre vásárolhatunk gyógyászatisegédeszköz-boltban szelektív ingeráramos gépet, s – miután megtanultuk, hova kell speciálisan a mi esetünkben felhelyezni a tappancsokat, s milyen fokozatra tekerjük a szerkezetet – otthonunkban mi magunk is stimulálhatjuk az izmunkat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.