Tornázzon együtt gyermekével!

Felelős szülőként szeretné, hogy a gyermeke sokat és megfelelően mozogjon, és közben ön sem szeretne tétlenkedni? Akkor itt az ideje a közös tornának!

Gyakran eszembe jutnak azok a kellemes őszi-téli esték, amikor félretettük a játékainkat, félretoltuk a bútorokat és édesanyámmal közösen tornáztunk.

Volt egy jó kis bakelitlemezünk, a Gyerobik, amelynek borítóján tornadresszes macskák voltak és végezték a különböző aerobikgyakorlatokat. Ezt a lemezt szoktuk feltenni a közös torna alkalmával, anyukám mindig figyelt a helyes tartásra, hogy a gyakorlatokat jól végezzük. Remélem, hogy ezzel az írással meg tudom hozni a szülők kedvét, hogy gyermekeiknek hasonló élményekkel kedveskedjenek.

Ma már nagyon sok helyen van lehetőség gyerektornára, óvodák, fitnesztermek szerveznek különféle mozgásos foglalkozásokat gyerekeknek, és vannak olyan weboldalak is, amelyek videós tartalmakat kínálnak és azon keresztül mutatnak be különféle gyakorlatokat.

Míg a szakképzett pedagógus, mozgásterapeuta segítségével végzett gyakorlatokat a gyerkőcök egyedül csinálják, a szülő jobb esetben csak nézője ezeknek a foglalkozásoknak, addig a videó – mivel otthon nézhető – lehetőséget ad arra, hogy anyuka, apuka együtt mozogjon a gyerek(ek)kel.

Nagy népszerűségnek örvendenek a baba-mama tornák is, ahol egyszerű gyakorlatokkal lehet a 6–8 hónapos kisbabák mozgáskoordinációját fejleszteni, egyúttal az anyák szülés előtti kondíciójukért tehetnek sokat. Az anyukák számára a különböző fitneszstúdiók általában hasizom-erősítő edzéseket kínálnak, de közösségformáló erejük is van, mert megbeszélhetik a gyereknevelés aktuális problémáit, míg a gyerkőcök játszanak.

A neten szörfözve az ember olykor belebotlik olyan fotókba, amelyen anyukák és gyermekeik együtt jógáznak, a beállított fotókon teljes a harmónia. De ezek leginkább azt mutatják, hogy anyuka mennyire fitt és mellette még a gyereket is oda tudja csábítani.

Amikor közös tornáról beszélünk, elsősorban a gyerektorna a lényeg, a közös mozgás legyen élmény!

Az alakformáló és erősítő fitneszgyakorlatoknak más időpontot kell találni, amikor gyermekeinkkel tornázunk, akkor figyeljünk az ő igényeikre!

Ha már elhatároztuk, hogy közösen tornázunk, felvetődik a kérdés, hogyan kezdjünk neki. Milyen gyakorlatokat csináljunk? Először mindenképpen érdemes a profikhoz fordulni tanácsért. Ha nem tudunk elmenni olyan személyi edzőhöz, aki gyerektornára specializálódott vagy mozgásfejlesztéssel foglalkozik, akkor nézzünk ilyen…

vagy ilyen…

videókat!

Egy a lényeg: sok mozgás legyen benne!

A gyerkőcök szeretnek futkosni, úgyhogy erre mindenképp építhetünk. Ugráljunk és nyújtózzunk: az előbbit nagyon élvezik a gyerekek, utóbbi pedig jó gerincerősítő, amelyre az óvodás-kisiskolás életkorban nagyon nagy szükség van.

Mindig valamilyen vidám zenére tornázzunk, és igyekezzünk mi is viccesek lenni, a nevetéssel és jókedvvel a mozgást olyan élménnyé tudjuk tenni, amire aztán a későbbiekben is szívesen emlékszik és ami inspirálja a sportágválasztásnál, ha kicsit nagyobb lesz.

Legyünk játékosak és kreatívak, akár egy történetbe is ágyazhatjuk a különféle mozgásformákat (csoportos foglalkozásokon a Mozgáskotta-módszer jelent valami hasonlót).

Az otthoni közös torna nem kihívás a szülőnek, ha jól ismeri gyermekét és tudja, hogyan lehet úgy megmozgatni, hogy azt mindketten nagyon élvezzék: ha a közös tánc nyújt maradandó élményt, akkor táncoljunk, ha a jógában vagy pilatesben talál örömet a gyerkőc, akkor csináljuk azt! További inspirációért érdemes ellátogatni az Óperenciás Gyerektorna oldalára!

Kedves gyerekek, anyukák és apukák! Mozogjatok sokat együtt!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.