Túl kövér lett, majd sétált 460 kilométert

Tristán Mozimán egykori rögbijátékos pályafutása után extrém hízásnak indult, de életmódváltásának köszönhetően megszabadult néhány kilótól, és Santandertől Madridig gyalogolt.

Korábban volt időszak, hogy kétszáz métert sem tudott sétálni, sőt azzal is meggyűlt a baja, hogy egyáltalán kikeljen az ágyból – ehhez képest nemrég Santandertől elgyalogolt Madridig. Az argentin Tristán ’Chucho’ Mozimánt is utolérte az élsportolókat gyakran fenyegető veszély, amelyről korábban a Csupasport is beszámolt. Gyakori probléma ugyanis, ha valaki hirtelen befejezi az aktív sportolást, amelyhez hozzászokott a szervezete, rövid idő alatt látványosan elhízik, mert bár már nem mozog annyit, mint hajdan, a versenyidőszakban, az étvágya ugyanakkora vagy még nagyobb.

Valami ilyesmi történt Tristán Mozimánnal is, bár az esete valóban extrémnek mondható, és a súlygyarapodásban egészségügyi problémák is szerepet játszottak.

Húsz éven keresztül profi rögbijátékos volt, kétszer nyerte meg az argentin bajnokságot (URBA), igaz, a válogatottban végül nem mutatkozhatott be. Harminchárom esztendősen, 2007-ben hagyta abba a profi sportot, majd rövid időn belül csaknem kétszáz kilósra hízott. A leghétköznapibb dolgokat is képtelen volt elvégezni.

„Kétszáz métert sem tudtam sétálni, azzal is meggyűlt a bajom, hogy befeküdjek az ágyba, és aludjak – idézte őt a Marca. – Alvászavarral küszködtem, és fulladtam. Százötven méterre laktunk a tengertől, de otthon maradtam, miközben a feleségem és a gyermekeim kimentek. Nagyon szomorúak és letörtek voltak, elég nehéz időszak volt mindannyiunknak.”

 

Idén februárban már „csak” 149 kilót nyomott a mérlegen

 

Miután már orvosi leletei is borzasztóak voltak, eldöntötte, hogy bármennyire is nehéz, radikálisan változtat az életmódján és az étrendjén. Négytagú stábot, edzőt és két táplálkozási tanácsadót fogadott, elkezdett mozogni és egészségesen táplálkozni. Az étkezésében bevezetett váltás miatt szédült és hányt, de belátta, muszáj szenvednie, ha ismét teljes életet akar élni. Lassan elkezdett fogyni, és ötven kilót sikerült leadnia.

Egy évvel később úgy döntött, összeköti a kellemeset a hasznossal, bevállalta, hogy Santandertől elsétál Madridig, és Pau Gasol világ- és Európa-bajnok kosárlabdázó alapítványán keresztül pénzt gyűjt a gyermekkori elhízásban szenvedőknek. Tizenhárom nap alatt teljesítette a 460 kilométeres távot…

 

 

Az edzőteremben segítettek a fogyásban.

 

„Több tervünk is van a jövő évre – mondta az eldiariomontanes.es-nek. – Folytatni akarom, szükségem van rá. Továbbra is fogynom kellene, ez az egyik, ami motivál. Emellett szeretnék még jobbá válni, és segíteni másoknak. A négyszázhatvan kilométer során fantasztikus élményekkel gazdagodtam, de az egész kaland most kezdődik el igazán.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Címlapfotó: Roberto Ruiz

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.