Veteránsétára nagymamalépcsőzés

A fantasztikus Tom Moore-t lovaggá ütik, de a 90 éves skót nagyi és az autista kisfiú is elképesztő kihívásokat vállalt a nemes cél érdekében.

Az egész világot bejárta Tom Moore története. Ahogyan több magyar oldal is beszámolt róla, a néhány hete még 99 éves brit veterán százszor körbesétálta a kertjét, hogy ezzel gyűjtsön adományokat a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára. Mondanunk sem kell, az akció sikeres volt, de arra talán még ő sem számított, hogy századik születésnapja estéjéig (eddig tartott a gyűjtés) csaknem 33 millió fontot, azaz körülbelül 13 milliárd forintnak megfelelő összeget gyűjt össze.

Legalább ennyire szívmelengető, hogy a kezdeményezése világszerte több embert inspirált, aki valamilyen formában segíteni akart az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A Tom Moore-nál tíz évvel fiatalabb, 90 esztendős skót nagymama, Margaret Payne elhatározta, otthonának lépcsőjén két hónap alatt megmássza a 731 méter magas Suilven-hegynek megfelelő magasságot, amellyel szintén az NHS-nek gyűjt. Ehhez 282 alkalommal kell oda-vissza megjárnia a 17 lépcsőfokos emeletet, ami azért is elismerésre méltó, mert tizenkét éves kora óta térdproblémákkal küzd, jelenleg is bottal jár, s a lábát már többször is műtötték.

Eredeti célja tízezer fontnyi adomány összegyűjtése volt, de a beérkezett összeg már meghaladja a négyszázezer fontot, és még csak körülbelül a táv felénél tart.

„Mindenkinek köszönöm a szívmelengető üzeneteket, és a nagylelkű adományokat, amelyek tovább ösztönöznek, s közben lassan, de biztosan haladok a cél felé. Alig várom, hogy felérve a csúcsra megpihenhessek kicsit, és ünnepelhessek a családommal” – idézte Margaret Payne-t a The Northern Times.

Ugyancsak Tom Moore inspirálta az agybénulásban szenvedő, autista, kilencéves Tobias Wellert. A kisfiú a karanténidőszak előtt naponta legfeljebb ötven métert sétált járókeretével, segítség nélkül képtelen felállni vagy sétálni.

Ennek ismeretében hatalmas elismerést érdemel az elhatározása, amely szerint napi 750 métert teljesítve lesétál 42 kilométert, hogy ezzel gyűjtsön tízezer fontot a sheffieldi gyermekkórháznak, és a hozzá tartozó speciális iskolának, amely a motorikus szerveket sújtó betegségekben szenvedő gyermekeknek segít. „Korábban napi ötven métert sétáltam, ezért tudom, a maratoni táv óriási kihívást jelent, de nagyon elszánt vagyok” – mondta Tobias.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.