Csak stílusosan: Mányoki világrekordja

Mányoki Attila hétfőn átúszta a légvonalban 35 kilométeres Északi-csatornát, ezzel tejesítette az Oceans Seven kihívást, amely a világ hét legnehezebb tengerszorosának átúszását jelenti.

Mányoki Attila már a nyolcvanas évek elejétől úszott Zalaegerszegen, de igazán akkor kezdte érdekelni a hosszútávúszás, amikor 1989-ben átszelte a Balatont – akkor még keresztbe. Merthogy kis híján két évtizeddel később, 2008-ban hosszában is megtette, a Balatonkenese és Keszthely közötti majdnem nyolcvan kilométeres távot 25 óra és 32 perc alatt teljesítette.

Az Oceans Seven sorozattal 2013-ban kezdett el foglalkozni, miután átúszta a Franciaországot Angliával összekötő La Manche-csatornát. Az áramlatok miatt 48 kilométer tett meg, amihez 10 órára és 48 percre volt szüksége.

MÁNYOKI ATTILA ÉS AZ OCEANS SEVEN
La Manche-csatorna – 2013. augusztus 20.
Cugaru-szoros – 2014. augusztus 9.
Molokai-csatorna – 2015. szeptember 22.
Catalina-csatorna – 2015. október 5.
Cook-szoros – 2017. április 22.
Gibraltári-szoros – 2018. november 2.
Északi-csatorna – 2019. augusztus 26.

Továbbra is számos hosszútávúszó-versenyen indult a világban, de a fő cél már a tengerszorosok leküzdése volt. A következő évben a Japán-szigetek között fekvő Cugaru-szorost úszta át, majd következett a legsikeresebb éve, 2015, amikor két észak-amerikai állomást is teljesített két héten belül, a Catalina- és a Molokai-csatornát.

Mányoki 2016-ban és 2018-ban is nekivágott az Északi-csatornának, azonban nem sikerült teljesítenie a távot, de nem adta fel, gyűjtögette tovább a szorosokat – és az erejét.

Előbb 2017-ben a új-zélandi Cook-szorost, majd 2018-ban az Európa és Afrika között húzódó Gibraltári-szorost úszta át, így már csak egy kihívás maradt a sorozatból: harmadszorra is meg kellett próbálkoznia az Északi-csatornával, amely talán a legkeményebb mind közül.

Hosszú és alapos felkészülés után, tanulva az előző hibákból, Mányoki Attila augusztus 27-én reggel 6 óra 39 perckor ereszkedett a vízbe az észak-írországi Donaghadee-ben, majd 12 óra 11 perces és 20 másodperces úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál.

A körülmények nem voltak ideálisak most sem, az úszást ködben kellett megkezdenie, ami még órákig kitartott. A tengervíz hőmérséklete 13-14 Celsius fok volt, az utolsó kilométereken pedig erős lett a hullámzás. Az áramlattal nagyon nehéz volt megküzdenie, ráadásul ismét megjelentek a már ismerős oroszlánmedúzák, be is szedett tőlük egy-két csípést. Ennek az lett a következménye, hogy a táv utolsó két kilométere három órát vett igénybe.

Mányoki Attila megérkezett a skót partokra

„A kórházi ágytól és a lélegeztetőgéptől idáig óriási kitartásra volt szükségem, hogy egy évvel később teljesítsem a legnehezebb átúszást az Északi-csatornán” – írta Mányoki az MTI-nek eljuttatott közleményében, utalva a tavaly történtekre, amikor ugyanitt a sok medúzacsípés következtében feladta a kísérletet, kórházba került, ahol intenzív osztályon is ápolták.

Mányoki Attila lett az Oceans Seven 18. teljesítője. Egyetlen napon múlt, hogy nem a 17., mert az amerikai Elizabeth Fry egy nappal korábban úszta át az Északi-csatornát, mivel neki is csak az hiányzott a gyűjteményéből. A csatorna átúszásának nyolcvanéves történetében egyébként ő lett a 79. úszó, és az ötvenedik férfi, aki sikeresen teljesítette a távot.

Mányoki ráadásul olyan idővel teljesítette a komplett sorozatot, mint előtte még senki, összesen 64 óra 33 perc és 5 másodperc alatt teljesítette a hét tengerszorost, három percet faragva az amerikai Michelle Macy csúcsán.

Az Oceans Seven a világ hét legismertebb tengerszorosát tömörítő sorozat, amely az ismertebb, a kontinensek legmagasabb hegyeit tömörítő Seven Summits mintájára jött létre 2008-ban. A tengeri csatornákat a hagyományuk, a presztízsük, és az alapján vették fel a sorozatba, hogy az átúszást tekintve milyen szervezettséggel lehet számolni. Az alábbi hét szoros került fel a listára.

  1. La Manche-csatorna: Anglia és Franciaország között (33.8 km)
  2. Cugaru-szoros: Japán, Honshu és Hokkaido szigete között (19.5 km)
  3. Északi-csatorna: Írország és Skócia között (34.5 km)
  4. Cook-szoros: Új-Zéland (22.5 km)
  5. Molokai-csatorna: Hawaii, Molokai-sziget és Oahu között (42 km)
  6. Catalina-szoros: Los Angeles és Catalina-sziget között (32.3 km)
  7. Gibraltári-szoros: Európa és Afrika között (14.4 km)

Fotók: Mányoki Attila Facebook-oldala

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.