Egyre népszerűbb a jeges tóúszás

Nagy-Britanniában egyre többen mennek baltával vagy csákánnyal egy befagyott tó közelébe, hogy a vízben utat nyissanak maguknak egy kis jeges fürdőzésre, s hogy ruhában megmártózzanak.

Nagy-Britanniában a télen különösen, de helyenként még most, március végén is ideálisak a körülmények a vitézkedéshez a jeges vízben. Napjainkban az egyik leggyorsabban terjedő extrém sport a fagyos tóúszás. Lássuk, miként vélekedik erről Amanda Killelea angol extrém úszó.

„Egy baltával felszerelkezve belevetem magam a fagyos vízbe, ahol kell, töröm a jeget, és élvezem – nyilatkozta a Mirrornak az angol Amanda Killelea. – Ez a sport a szó szoros értelmében nem a gyenge szívűeknek való. Ezelőtt az egyetlen szabadtéri úszás, amit kipróbáltam, Ibizán a Földközi-tengeren volt, vagy egy napsütötte medencében koktélszürcsölgetés közben. Itt azonban adott esetben mínusz öt Celsius-fokban, hófúvás közepette kell helytállni.”

 

A koronavírus-járvány miatti lezárások és korlátozások a nemzetközi utazásokat is megnehezítették, így aztán a bezárt szállodákban a medencék használata sem lehetséges. Nagy-Britanniában ezért egyre többen választják, hogy megmártóznak a tavakban, nyílt vizekben.

„Rengeteg az előnye ennek a kemény sportnak, jó hatással van a vérnyomásra, javítja az immunrendszert, nagyszerű a bőrnek, és nem utolsósorban mentálisan is sokat segít – folytatta Amanda Killelea. – Már 1750 körül is számos betegségre a jéghideg tengeri úszást ajánlották, ez nem véletlen. Leginkább a skandináv közösségek, különösen a finnek között népszerű, a koronavírus-járvány miatti depresszív világhangulat ellen nagyszerű stresszoldás.”

Természetesen a jeges tóúszás nem veszélytelen, fontos, hogy speciális ruhában merészkedjünk a fagyos vízbe, és maximum két percet töltsünk ott. H valaki ennél többre vágyik, tisztában kell lennie a határaival, és időben kiszállnia a vízből. Több veszélyforrással is szembe kell nézi, mint a hidegsokk, a görcs vagy a végtagok elgyengülése.

 

„Másnaposan tilos bemenni a vízbe. Mielőtt bemerészkedünk, letesszük a törülközőket és a ruháinkat abban a sorrendben, amilyenben majd visszavesszük a kijövetelünk után. Bekészítünk termoszokat és forró vizes vödröket, hogy miután végeztünk, felmelegítsük fagyott végtagjainkat. Létfontosságú, hogy lassan menjünk be, a ruhánk lassan megteljen vízzel, ezzel elkerülhetjük a hidegsokkot. Fontos, hogy a víz a tarkónál nem folyhat be. Számomra óriási boldogság, amikor úszni kezdünk a jeges vízben, majd a baltával és a kezünkkel utat vágunk magunknak. Amint azonban érzem, hogy a végtagjaim és az ujjaim mindjárt leesnek, azonnal visszamegyek a partra, és elkezdem melegíteni magam.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.