Kiközösített volt, világsztár lett

Egykor naponta gúnyolták a gördeszkázás miatt, manapság viszont milliónyian irigylik a több mint százmillió dolláros vagyont felhalmozó Tony Hawkot. Ki gondolná, hogy a népszerű videojátékok sztárja lassan ötvenegy éves lesz, és büszkén tanítja gördeszkázni tízéves kislányát.

A fiatalabb generációnak bizonyára ismerősen cseng Tony Hawk neve, a világ talán legismertebb gördeszkása valódi fogalom a sportágon belül, a róla elnevezett videojáték hatalmas sláger volt a kétezres évek elején. Szinte hihetetlen, de a kaliforniai extrém sportoló május 12-én ünnepli ötvenegyedik születésnapját, és bár manapság nagy vagyonnal rendelkezik, és rengetegen felismerik, egykor bizony nem gondolta volna, hogy ilyen magasra jut.

Sőt, az iskolában állandóan zrikálták a sportágválasztása miatt, ő volt a kiközösített, aki állandóan a támadások céltáblájává vált. Ő sem tagadja, hogy nehéz időszak volt, ahogy azt sem gondolta, hogy végül ilyen sokra viszi.

„Az átlagosnál intelligensebb voltam, ráadásul alacsony is, ami miatt eleve különcnek számítottam, ám elsősorban a gördeszkázás miatt cikiztek állandóan – mondta a spanyol Marcának adott interjúban. – Állandóan az arcomba üvöltötték, hogy deszkás, csak azért, hogy megalázzanak.”

Furcsa ezt olyasvalakitől hallani, akit néhány évvel később milliók csodáltak, és világszerte próbálták lemásolni a trükkjeit, vagy akár csak a már említett videojátékban teljesíteni egy minél bonyolultabb mozdulatsort. De vajon miért piszkálták annyit az iskolában? Nos, ehhez nem árt tudni, hogy akkoriban az Egyesült Államokban Kaliforniát leszámítva finoman szólva sem volt divat a gördeszkázás, és minimum furcsán tekintettek arra a srácra, aki nem baseballozó, kosárlabdázó vagy amerikaifutballista akart lenni. A gördeszka pedig végképp kilógott a sorból.

„Akkoriban nem is reménykedtem abban, hogy egyszer profiként ebből élek majd. A legtöbb, amiben bízhattam, hogy egy cég nekem ajándékoz egy deszkát vagy készítenek velem egy fotót egy újságcikkhez.”

Aztán Tony Hawk a középiskola után meglátta a gördeszkában a lehetőséget, és igyekezett meg is ragadni azt. Ez olyannyira sikerült, hogy manapság százhúszmillió dollárra becsülik a vagyonát, saját ruhamárkája van, és rengeteg óriáscéggel áll szponzori kapcsolatban. Na és persze ott a már említett videojáték. Ám mint meséli, még ma is sokan vannak, akik meglepődnek, hogy ő egy létező személy, és nemcsak a játék kedvéért alkották meg.

A gördeszka óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, olyannyira, hogy 2020-tól olimpiai sportág lesz, ám Tony Hawk szerint már jóval hamarabb fel kellett volna venni a játékok programjába.

„Szerintem én is hozzájárultam, hogy erre sor kerüljön, amire büszke is vagyok, de szerintem nagyon későn történt meg mindez. A snowboard körülbelül húsz éve olimpiai sportág, ehhez képest a deszkásoknak rengeteget kellett várniuk, pedig jóval több fiatalt érdekel, mint néhány olimpiai sportág, amely régóta a nyári játékok programjában szerepel. Persze vannak, akik szeretnek versenyezni, és vannak, akik kevésbé. Mindig is lesznek olyan deszkások, akinek ez az egész a lázadásról szól, és ott csinálják majd, ahol az tiltott.”

Ám ha ő már nem is érhet el nagy sikereket, a lánya még igen. A papán mindenesetre nem múlik, lelkesen tanítja a tíz éves Kadence-t, amiről nemrég egy rövid felvételt is megosztottak.

És hogy mekkora sztár Tony Hawk, jól mutatja, hogy többen felismerték, amikor tavaly csendben, a feltűnést kerülve megjelent egy északír deszkás parkban.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.