SUP-pal az Atlanti-óceánon

Újabb különös vállalkozásba kezd Rakonczay Gábor hatszoros óceánátkelő extrém sportoló, aki január végén a Kanári-szigetektől indulva saját készítésű vízi eszközével evezne át két hónap alatt Antiguáig.

Zéró komfort és ultraminimál jelszavakkal illette keddi sajtótájékoztatóján legújabb kihívását Rakonczay Gábor ultrafutó, világrekorder extrém sportoló. A kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő evezős a tavalyi sarkvidéki expedíciók után ugyanis ismét régi vizekre evez, legújabb utazása során a telet nyárra, a sítalpat evezőre, a szánt pedig egy speciális vízi eszközre, egy saját tervezésű és építésű SUP-ra cseréli.

 

Rakonczay Gábor lelkesen beszélt közelgő vállalkozásáról.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Olyan speciális szörfdeszkára, amelyen nincs kabin, nincs semmi, ami védelmet nyújtana vihar, szél, hideg vagy éppen a tűző nap sugárzásai ellen. Az emberi teljesítő- és tűrőképesség határát feszegető kihívásra szombaton indul az ultrafutóként is elismert sportember, akinek hitvallása szerint, attól, hogy valamit még nem teljesített a világon senki, nem azt jelenti, hogy lehetetlen, csupán csak annyit, hogy még nem valósították meg.

Az Atlanti-óceán átevezése több száz éves múltra tekint vissza, de kabin nélküli eszközzel még senki sem indult útnak, vagyis a magyar sportoló, aki első magyarként – három társával együtt – éppen egy évvel korábban sikeresen elérte a Déli-sarkot, ismét történelmet írhat.

„Az eddigi hat óceánátkelésem tapasztalatával pontosan tudom, hogy minden téren a határokat feszegető kihívás ez, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető.”

A precizitásából egy csipetnyit sem enged az amerikai Év kalandja-díj és a Magyar Formatervezési díj tulajdonosa, így ezt a SUP-ot is maga tervezte és több hónapos munkával saját kezűleg építette. Akármennyire is minimalista az eszköz, a biztonságos célba érkezés érdekében és a korábbi tapasztalatok alapján annál inkább maximalista az a technikai háttér, amellyel felvértezve útnak indul január közepén a Kanári-szigetekről.

 

Az extrém sportoló a maga épített SUP-on próbál eljutni Gran Canariáról Antiguáig.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A SUP neve is sokat sejtető. Az Old Benoni a sakkból ismert klasszikus nyitást jelenti, amikor nincs döntetlen játszma, a feladás nem lehet opció, s mindent egy lapra feltéve kell játszani. Közel két hónapon és 5200 kilométeren keresztül az evezős nem lát mást, csak az óceánt, az evezőlapátját és a SUP-ot.

Rakonczay Gábor Gran Canariáról induló s Antigua és Barbudáig tartó túrájáról minden nap a sportoló Facebook-oldalán értesülhetnek.

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.