Buta poén után bicepszszakadás

Sokáig úgy tetszett, új sztárt ünnepelhetünk az ausztrál testépítő, Calum von Moger személyében, ám két szerencsétlen mozdulat kis híján véget vetett ígéretes pályafutásának.

A profi testépítőket ért baleseteket bemutató sorozatunk első részében Dorian Yatesről írtunk, majd Ronnie Coleman szomorú esetéről is, most pedig az ausztrál tehetségről, Calum Von Mogerről olvashatnak. Utóbbi esete jól példázza, hogyan vethet majdnem véget egy csapásra testépítő-karrierünknek egy felelőtlen tett. Pedig az ausztrál bodybuilder nem akart mást, csak poénkodni.

Von Moger ausztrál farmercsaládból származik, már tinédzserkorában Toldi Miklós-féle mutatványokkal szórakoztatta a környezetében élőket. Ezen felbuzdulva elindult néhány amatőr testépítőversenyen, amelyeken nem is szerepelt rosszul. Az igazi áttörést a YouTube hozta meg neki, egy véletlenül feltöltött edzésvideója több amerikai szponzornak is megtetszett. Egyik pillanatról a másikra Los Angelesben találta magát, és nekilátott karrierje felépítésének. Saját YouTube-csatornát indított, amely hamarosan többmilliós nézősereget vonzott.

 

Fotó: Richard Stonehouse/Getty Images

 

Versenyzőnek sem volt utolsó: 21 évesen első lett a Nemzetközi Amatőr Testépítő-szövetség (NABBA) junior-világbajnokságán, majd ugyanebben az évben megnyerte a Mr. Universe-t, szintén a juniorok mezőnyében. 2013-ban, 23 évesen diadalmaskodott a NABBA felnőtt-világbajnokságán is, majd 2014-ben és 2015-ben felnőtt Mr. Universe-győzelmet ünnepelhetett.

Sohasem tagadta, hogy szteroidokat használt, ő volt azon ritka testépítők egyike, aki ezt nyíltan vállalta.

„Legyen jó okod rá, hogy használod – mondta egy interjúban. – Ne azért szedj szteroidokat, hogy izmokat növessz, vagy hogy csajokat nyűgözz le, és ne is azért, mert nagyobbnak akarsz látszani a többieknél. Csakis azért, hogy versenyt nyerj.”

Névjegy: Calum von Moger
Született: 1990. június 9., Victoria, Ausztrália
Állampolgársága: ausztrál
Testmagassága: 188 cm
Versenysúlya: 106-108 kg
Testsúly: 117 kg
Kiemelkedő eredményei: 2x felnőtt Mr. Universe-győztes (2014, 2015), junior Mr. Universe-győztes (2011), amatőr junior-világbajnok (2011), amatőr felnőtt-világbajnok (2013), NPC Universe-győztes (2020)

2017 végén történt, hogy éppen a klasszikus testépítés jelenlegi világbajnokával, a kanadai Chris Bumpsteaddel edzett, amikor a tréning végén poénból úgy döntöttek, egymás mellett állva bicepszeznek egy kicsit. A csaknem 200 kilogrammos súlyzó azonban kifogott az ausztrálon, akinek a második emelés után elszakadt a bal bicepsze.

„Mekkora barom vagyok – ismerte el Instagram-oldalán. – Tegnap este támadt egy hülye ötletünk Chris Bumpsteaddel. Megemeltünk egy kétszáz kilós súlyzót, de elszakadt a bal bicepszem. Sajnos nem melegítettem be rendesen. Legalább három hét pihenő vár rám, mielőtt újra elkezdhetem az edzéseket. Tanuljatok a hibámból!”

A gyógyulás azonban jóval több időt vett igénybe, mint gondolta, és nem tanult saját hibájából sem. Hónapokig tartott, amíg rendbe jött, és újra súlyokat emelgethetett, de ekkor elkövetett egy újabb baklövést.

2018-ban sziklamászás közben egy rosszul rögzített kötél miatt a köveknek csapódott, és újra elszakadt a bicepsze. Az eset következtében megrepedt a négyfejű combizma, vagyis a kvadricepsze is, ráadásul jóformán az összes szalag tönkrement a térdében. Ismét le kellett állnia az edzésekkel, ami miatt 22 kilogramm izomtömeget vesztett.

 

Fotó: Instagram

 

Második felépülése során szigorú szoba- és ágyfogságra ítélte orvosa, ráadásul hetekig mozdulatlanul kellett feküdnie. Ettől mély depresszióba süllyedt, és egy időre eltűnt a nyilvánosság elől. Másfél év után, 2019 novemberében tért vissza egészséges, természetes izomzattal a közösségi médiafelületekre, majd újra őrült építkezésbe kezdett: tavaly novemberben megnyerte az NPC Universe-t, amivel profi kártyát szerzett.

Ha a közeljövőben távol tartja magát a sziklamászástól és a közös súlyemelgetéstől, egyszer talán a Mr. Olympián is találkozhatunk vele.

Ha ide kattintanak, láthatják, hogyan néz ki most Von Moger.

Címlapfotó: Gabe Ginsberg/FilmMagic

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.