Fitnesz

Figyeljünk az immunrendszerre!

Hamarosan beköszönt a hideg, a sportolóknak célszerű már most megkezdeni a felkészülést a télre, az immunrendszert idejében el kell kezdeni megerősíteni. De hogyan?

A hideg nem tréfál.

Nem csoda, hogy ebben az időszakban nagyon sokan meghűlnek, náthásak, köhögnek, fáj a torkuk, tüsszögnek. Még az élsportolók is gyakran lebetegszenek, pedig őket aztán telenyomják a klubjaikban, válogatottakban vitaminokkal, különböző étrend-kiegészítőkkel. Így az ősz beköszöntével, a tél közeledtével nem árt nekünk, hobbisportolóknak sem felkészíteni a testünket a rosszabb napokra, gondoljunk csak bele, mennyivel lehangolóbb úgy lemenni az edzőterembe, ha délután négykor már koromsötét van…

Mivel a sok kellemetlen tünetet bakteriális vagy vírusfertőzés is okozhatja, előfordulhat, hogy a fertőzéseket akkor sem kerülhetjük el, ha vigyázunk magunkra. De! Erős immunrendszerrel bizonyosan könnyebben felvehetjük a harcot a kórokozókkal szemben, vagy gyorsabban legyőzhetjük a betegséget. Az immunrendszer gyengülése a korral jár, de ez nem jelenti azt, hogy ezen ne lehetne javítani, hiszen ekkor is van mód az erősítésére.

Hogy hogyan?

Miként érhető el, hogy viszonylag rövid időn belül erősödjön testünk belső működési rendszere?

Nos, az edzőterembe lejáróknak mondjuk, a testmozgás mindenképpen segít. Aki a munka után hazaesik, bevágódik a fotelbe, és este onnan nézi a jobbnál jobb sorozatokat, azok alighanem nagyobb eséllyel épülnek le, betegszenek meg, még akkor is, ha így kevesebbet vannak közösségben.

De mit érdemes még tenni a megfelelő mennyiségű testmozgás mellett?

A súlyok emelgetése, a futópadon, szobabiciklin való mozgáson kívül rendkívül fontos, hogy mikor, mit és hogyan eszünk. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, vitamindús ételeket, probiotikumokat fogyaszt, sokkal gyorsabban és sokkal erősebb immunrendszert épít fel magának. A stresszmentes élet sem hátrány, és ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő készítményekre, amelyek az immunrendszert vannak hivatva még erősebbé tenni. Ezekért olykor borsos árat kérnek el, mégis megérik a pénzüket. A hideg, esős idő nagy feladat elé állítja szervezetünk védelmi rendszerét.

Az edzőteremben érdemes így, az ősz beálltával kicsit átformálni az edzéstervünket, a túlzottan nagy igénybevétel sem tesz jót ebben az időszakban a testünknek. Ne szégyelljük letenni a százkilós súlyokat, bátran emelgessünk kisebb darabokat.

Megéri!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.