Inzultusok az edzőteremben

Sajnos sok nő hagyta már ott a fitnesztermet egy-egy inzultáló megjegyzés vagy félreérthető férfitekintet miatt. Vajon az edzőterem miért „megfelelő” terep a zaklatásra, és mit tehetünk ellene?

Könnyen félreérhető mondatok hagyják el férfiak száját az Egyesült Királyság fitnesztermeiben.

„Kedves, hajolj egy kicsit mélyebbre!” „Guggolj lejjebb!” „Segítsek a csípőemelésben?”

A hasonló mondatok rendszeresek, legalább is ezt állítják azok a nők, akik a BBC által készített filmben szólaltak meg az őket érő mindennapos edzőtermi inzultusok kapcsán. A dokumentumfilm nem kevesebbet állít, mint hogy sportolás – erősítés, futópadozás – közben nők millióit éri valamilyen zaklatás az edzőtermekben.

 

A formás női idomokat látva néhány férfi felhatalmazva érzi magát a verbális zaklatásra. Fotó: shutterstock

 

Az Egyesült Államok fitnesztermeiben sem jobb a helyzet, a FitRated internetes portál megbízásából végzett kutatás szerint tíz nőből hetet ért már valamiféle inzultus, például flört, leplezetlen bámulás, kéretlen segítségnyújtás vagy fogdosás.

„Amikor edzőterembe kezdtem járni, kizárólag azzal foglalkoztam, hogy jól érezzem magam és erősödjek, ezért nem is foglalkoztam a körülöttem lévő emberekkel. Ahogy egyre jobban belejöttem, és több önbizalmat szereztem, megjelentek körülöttem a személyi edzők is, akik állandóan megjegyzéseket tettek rám. Edzőtermet váltottam, de ott sem jártam jobban, egy alkalommal, amikor előrehajolásos gyakorlatokat végeztem, odajött hozzám egy férfi és így szólt: Hajolj mélyebbre kedves! – idézte fel kellemetlen emlékeit egy a filmben megszólaló áldozat.

Mindezt olvasva felvetődik a kérdés, mindez mennyire jellemző a hazai fitnesztermekre, és hogyan kezelhetőek az ilyen helyzetek?

„Nehéz megmondani, Magyarországon mennyire elterjedt jelenség az edzőtermi zaklatás, viszont biztos, hogy előfordul – vélekedett Palatinus Tünde fitneszedző. – Volt olyan tanítványom, akit ért inzultus, de nem merte szóvá tenni. A történetben az az érdekes, hogy mindezt egy idősebb úr követte el, s végül nekem kellett közbelépnem, így szerencsésen végződött az eset.”

A korábbi világ- és Európa-bajnok szerint a zaklatók megérzik, ki környékezhető meg, s ezt igyekeznek is kihasználni. Mint mondta, nem mindenki képes megvédeni magát, néhányan könnyen zavarba jönnek, kiszolgáltatottak, de nem mernek szólni, ezért nem árt, ha az edző is nyitott szemmel jár, és ha úgy adódik, segít, beavatkozik.

 

Határozott fellépéssel az edzés kizárólag a testmozgásra korlátozódhat. Fotó: shutterstock

 

„Pontosan nem tudom megmondani, itthon milyen gyakran fordulnak elő ehhez hasonló esetek – osztotta meg véleményét a csupasport.hu-val Faludi Viktória pszichológus. – Amennyiben nők és férfiak testhez simuló ruhában huzamosabb időt töltenek együtt ugyanabban a szűk térben, az erre hajlamos férfiak előbb-utóbb kikezdenek a nőkkel. Ebből persze nem vonhatjuk le a következtetést, hogy a fitneszterem a zaklatás melegágya, mivel a zaklató férfi nemcsak az edzőteremben, hanem más közegben, buszon, tömegben is próbálkozik.

Másfelől a szakértő úgy véli, néhány férfi úgy igyekszik függőségi viszonyt kialakítani a nőkkel szemben, hogy például segít felemelni a súlyt vagy tanácsokkal látja el őket. Ezáltal – önkényesen – jogot formálnak, hogy messzebbre merészkedjenek.

No de mit tegyenek a nők, akik kellemetlen helyzetbe kerülnek?

„Határozott fellépéssel könnyen elejét vehetjük az ilyen kellemetlen helyzeteknek. Ha mégsem, nyugodtan szóljunk az edzőnek, akinek amúgy is tekintélye van az edzőteremben”– mondta Palatinus Tünde.

Címlapfotó: illusztráció

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.