Nőies maradt a Ms. Olympia-győztes

Korábbi sorozatunkban bemutattuk a Mr. Olympia győzteseit, most tíz testépítő fitneszmodell következik. Az első, nőknek kiírt versenyen Rachel McLish nyert, aki nem az izomnövelésben hitt.

A Mr. Olympia-verseny küzdelmei tizenötödik éve zajlottak 1980-ban, amikor a hölgyek először színpadra léphettek. Igaz, míg ők Philadelphiában, a férfiak Ausztráliában, Sydneyben, ahol Arnold Schwarzenegger – négy év szünet után – hetedszer is felült a trónra.

A hölgyek versenyén 17 amerikai mellett egy-egy kanadai, brit és dán résztvevő állt rajthoz, az összdíjazás 10 ezer dollár volt, amelynek felét a győztes vihette haza. A 15. helyen végző, mindössze 17 esztendős Lorie Johnson minden idők legfiatalabb indulója volt.

 

 

A hölgyek eleinte jóval kisebb izomzattal álltak színpadra, igaz, nőiesebbek is voltak, mint az 1990-es s főleg a 2000-es évek legjobbjai.

Ami Rachel McLisht illet, a most 64 esztendős testépítő Texas államban nőtt fel, a középiskolában tagja volt a cheerleadercsapatnak, majd egészségügyi és táplálkozástudományi szakon szerzett diplomát 1978-ban. Az iskola után egy egészségklubban kezdett el dolgozni, amely partnerségre lépett egy edzőteremmel, sőt, további két termet nyitottak. Lisa Lyon testépítő, a klub menedzsere pedig addig kapacitálta McLisht, amíg elkötelezte magát a testépítés mellett. Ráadásul az egészség- és sportklub megnyitása egybeesett a női versenyek térhódításával, így minden adva volt a sikeres karrierhez.

McLish 1980-ban megnyerte az amerikai bajnokságot, majd Auby Paulickot legyőzve a Ms. Olympia trónja is az övé lett.

A sikerét követő öt évben egyetlen nő sem szerepelt többször a különböző magazinok címlapján, 1984-ig tartó profi karrierje alatt pedig sohasem szorult le a dobogóról. A Ms. Olympiát 1982-ben is megnyerte, majd az 1984-es ezüstérmét követően visszavonult.

 

Fotók: Instagram

 

Kétszer házasodott, második férje a filmes producer Ron Samuels. Érdekesség, hogy kaliforniai birtokukat hárommillió dollárért vette meg Coco Crisp, a Boston Red Sox baseballjátékosa. Visszavonulása után McLish két könyvet is írt, amely felkerült a New York Times bestsellerlistájára, sőt több testépítéssel foglalkozó filmben is szerepet kapott, Arnold Schwarzenegger oldalán is szerepelt az 1982-es Shape Up című alkotásban.

„Szerencsésnek tartom magam, hogy a női testépítés nagykövete lehetettem – mondta a muscleandfitness.com oldalnak adott interjújában. – Képeim a világ minden tájára eljutottak, az emberek nagy részét is magával ragadta, hogy a nők között is lehetnek testépítők. Próbáltam nőies maradni, ez fontos szegmense volt a karrieremnek, mert nem akartam másolni a férfiakat a hatalmas izmaikkal. Mindig hittem abban, hogy tudni kell abbahagyni, s bár talán korán lezártam a pályafutásom, úgy éreztem, a hatalmas Cory Everson mellett esélyem se lehet, hacsak nem változtatok gyökeresen az izomzatom méretén, ezt viszont nem akartam.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: Brutálfutás Nyáregyházán
Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.