Terítéken a fekvőtámasz-világrekord

Kétezernyolcszázhat fekvőtámasz egy óra alatt nem mindennapi teljesítmény, de vajon mi állhat az elképesztő produkció mögött? Szarka Ákos vb-bronzérmes és világkupagyőztes streetworkout-versenyzőt kérdeztük.

Mint arról korábban beszámoltunk, lassan két éve, hogy az ausztrál fitneszedző, Jarrad Young egy óra alatt közel háromezer fekvőtámaszt végzett el, s ezzel új Guinness-rekordot állított fel. A csúcsteljesítményt – hatvan perc alatt 2806 alkalommal tolta magát fel és le – azóta sem tudták felülmúlni, jóllehet sokan próbálkoztak vele.

Ezt az elképesztő számot hallva persze joggal merül fel a kérdés, vajon hogyan juthatott el Jarrad Young közel háromezer fekvőtámaszig, és mire figyeljünk, ha mi szeretnénk átvenni az örökét.

„A kérdés, hogy a minőség vagy a mennyiség számít-e jobban – gondolkodik el a Guinness-rekord kapcsán Szarka Ákos, akinek sikereit hosszasan sorolhatnánk, ám most legyen annyi elég, jelenleg ő a világon a legelismertebb magyar streetworkout-versenyző. – Számomra egyértelmű, hogy a mennyiség. Ahogyan a videón is látszik, a csúcstartó mozgástartományát nem tekinthetjük teljesnek a vállízületre nézve, és – meglátásom szerint – ez csak egy a számos hiba közül. A felkar törzshöz viszonyított helyzete és a testtartás sem megfelelő, ám ezek hátterében vélhetően egészségügyi problémák állnak.”

Ennek ellenére a magyar bajnok úgy véli, az ausztrál teljesítménye elvitathatatlan, legalábbis ami a megterhelést illeti.

Egy ilyen produkció nagyon fegyelmezett, hosszadalmas felkészülést igényel, az egyórás mutatvány pedig jelentős erő-állóképességi megterhelés.

A szakember ugyanakkor figyelmeztet: alaposabban szemügyre véve a videót jól láthatjuk, nem annyira teljes erőkifejtési rekorddöntésről van szó (mint amilyen a legnagyobb elemelt súly csúcseredménye) – a siker sokkal inkább annak tulajdonítható, hogy Jarrad savasodási tűrőképessége kiváló. Mindennek az alapja a hosszú, már-már a maratoni futás előtti felkészüléshez hasonlítható monotonon edzésprogram.

Szarka Ákos (a cikk nyitó képén) több hibát is felfedezett Jarrad Young technikájában

No de hallgassuk meg a szakembert arról is, hogyan kell felkészülnünk egy ilyen megterhelésre!

„Többféle lehetőség közül választhatunk. Kezdetben minden perc elején végezzünk pontosan ugyanannyi fekvőtámaszt! Legyen ez a szám mondjuk tíz, és nyomjunk le öt ilyen sorozatot. Ha jól számolom, ez azt jelenti, hogy öt perc alatt ötven fekvőtámaszt végzünk el. Fontos, hogy pontosan tartsuk be az előírt mennyiséget! Ismételjük meg heti két-három alkalommal! Egy-két hét elteltével változtassunk kicsit a módszeren, méghozzá úgy, hogy növeljük a sorozatszámot hatra, így emelve az összes ismétlést. Néhány hónap után tartsunk heti négy edzésnapot!

Fontos, hogy kezdetben kis intenzitással kezdjünk, és csak apránként lépkedjünk a nagy intenzitású, hatvanas sorozatok elérése felé! Amikor már meg tudunk csinálni ennyi szériát egymás után, növelhetjük a sorozatok számát is.”

Szarka Ákos hangsúlyozza: ez csak egy edzésmódszer a sok közül, és bármelyiket is választjuk, néhány apróságnak tűnő dolgot be kell tartanunk.

„Mindig alaposan melegítsünk be! Sajnos sok, a fekvőtámaszok számának növelését elősegítő, az interneten fellelhető cikk nem fektet súlyt erre. Kiegészítésképpen végezzünk váll- és sérülést megelőző gyakorlatokat, továbbá törzserősítő feladatokat, és ne feledkezzünk meg a rehabilitáló hengerezésről és a nyújtásról sem!”

Végezetül egy megjegyzés. Amennyiben a jövőben a csúcsdöntéssel próbálkozók arra törekednek, hogy szabályos, a teljes mozgástartományt átívelő fekvőtámaszokat végezzenek el, nem múlják felül ugyan Jarrad teljesítményét, de a szakemberek szemében nagyot nőnek. Ha ezzel a módszerrel hitelesítenék a Guinness-rekordokat, akkor talán a szakma is komolyabban állna a csúcsdöntésekhez.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.