Terítéken a fekvőtámasz-világrekord

Kétezernyolcszázhat fekvőtámasz egy óra alatt nem mindennapi teljesítmény, de vajon mi állhat az elképesztő produkció mögött? Szarka Ákos vb-bronzérmes és világkupagyőztes streetworkout-versenyzőt kérdeztük.

Mint arról korábban beszámoltunk, lassan két éve, hogy az ausztrál fitneszedző, Jarrad Young egy óra alatt közel háromezer fekvőtámaszt végzett el, s ezzel új Guinness-rekordot állított fel. A csúcsteljesítményt – hatvan perc alatt 2806 alkalommal tolta magát fel és le – azóta sem tudták felülmúlni, jóllehet sokan próbálkoztak vele.

Ezt az elképesztő számot hallva persze joggal merül fel a kérdés, vajon hogyan juthatott el Jarrad Young közel háromezer fekvőtámaszig, és mire figyeljünk, ha mi szeretnénk átvenni az örökét.

„A kérdés, hogy a minőség vagy a mennyiség számít-e jobban – gondolkodik el a Guinness-rekord kapcsán Szarka Ákos, akinek sikereit hosszasan sorolhatnánk, ám most legyen annyi elég, jelenleg ő a világon a legelismertebb magyar streetworkout-versenyző. – Számomra egyértelmű, hogy a mennyiség. Ahogyan a videón is látszik, a csúcstartó mozgástartományát nem tekinthetjük teljesnek a vállízületre nézve, és – meglátásom szerint – ez csak egy a számos hiba közül. A felkar törzshöz viszonyított helyzete és a testtartás sem megfelelő, ám ezek hátterében vélhetően egészségügyi problémák állnak.”

Ennek ellenére a magyar bajnok úgy véli, az ausztrál teljesítménye elvitathatatlan, legalábbis ami a megterhelést illeti.

Egy ilyen produkció nagyon fegyelmezett, hosszadalmas felkészülést igényel, az egyórás mutatvány pedig jelentős erő-állóképességi megterhelés.

A szakember ugyanakkor figyelmeztet: alaposabban szemügyre véve a videót jól láthatjuk, nem annyira teljes erőkifejtési rekorddöntésről van szó (mint amilyen a legnagyobb elemelt súly csúcseredménye) – a siker sokkal inkább annak tulajdonítható, hogy Jarrad savasodási tűrőképessége kiváló. Mindennek az alapja a hosszú, már-már a maratoni futás előtti felkészüléshez hasonlítható monotonon edzésprogram.

Szarka Ákos (a cikk nyitó képén) több hibát is felfedezett Jarrad Young technikájában

No de hallgassuk meg a szakembert arról is, hogyan kell felkészülnünk egy ilyen megterhelésre!

„Többféle lehetőség közül választhatunk. Kezdetben minden perc elején végezzünk pontosan ugyanannyi fekvőtámaszt! Legyen ez a szám mondjuk tíz, és nyomjunk le öt ilyen sorozatot. Ha jól számolom, ez azt jelenti, hogy öt perc alatt ötven fekvőtámaszt végzünk el. Fontos, hogy pontosan tartsuk be az előírt mennyiséget! Ismételjük meg heti két-három alkalommal! Egy-két hét elteltével változtassunk kicsit a módszeren, méghozzá úgy, hogy növeljük a sorozatszámot hatra, így emelve az összes ismétlést. Néhány hónap után tartsunk heti négy edzésnapot!

Fontos, hogy kezdetben kis intenzitással kezdjünk, és csak apránként lépkedjünk a nagy intenzitású, hatvanas sorozatok elérése felé! Amikor már meg tudunk csinálni ennyi szériát egymás után, növelhetjük a sorozatok számát is.”

Szarka Ákos hangsúlyozza: ez csak egy edzésmódszer a sok közül, és bármelyiket is választjuk, néhány apróságnak tűnő dolgot be kell tartanunk.

„Mindig alaposan melegítsünk be! Sajnos sok, a fekvőtámaszok számának növelését elősegítő, az interneten fellelhető cikk nem fektet súlyt erre. Kiegészítésképpen végezzünk váll- és sérülést megelőző gyakorlatokat, továbbá törzserősítő feladatokat, és ne feledkezzünk meg a rehabilitáló hengerezésről és a nyújtásról sem!”

Végezetül egy megjegyzés. Amennyiben a jövőben a csúcsdöntéssel próbálkozók arra törekednek, hogy szabályos, a teljes mozgástartományt átívelő fekvőtámaszokat végezzenek el, nem múlják felül ugyan Jarrad teljesítményét, de a szakemberek szemében nagyot nőnek. Ha ezzel a módszerrel hitelesítenék a Guinness-rekordokat, akkor talán a szakma is komolyabban állna a csúcsdöntésekhez.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.