Fitnesz

Utálatos, de hasznos lábedzés

Sokan nyűgnek tartják, pedig e testrész formázása, erősítése is fontos része egy komplett edzésnek, vagyis heti egy, legfeljebb két napot muszáj rászánni. Íme néhány alapfogalom kezdőknek.

A láb edzésére nagyon kevesen figyelnek. Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy heti egyetlen tréninget sem szánnak rá. Meg is van az eredménye, és az összkép meglehetősen vicces: felül bivalyerős, alul pálcikavékony.

Tippek: Mindenképpen alapgyakorlatokkal kezdjünk! Eleinte koncentráljunk arra, hogy megtaláljuk a megfelelő gyakorlatot, használjunk könnyű súlyokat, nehogy valaki a húszkilós tárcsákkal akarjon guggolni. Ha így tesz, könnyen ott maradhat, nincs annál kínosabb, mint amikor nagy nyögések közepette másnak kell odasietnie, hogy levegye a súlyokat. Kezdőknek nem érdemes túlzásba vinniük, s ahogy a haladóknak, úgy a lábazást még csak tanuló sportolóknak is elegendő heti egy, legfeljebb két napot rászánniuk a testrész formázására, megerősítésére. Sokan akkor lábaznak, amikor „nem stimmel valami”, azaz gond van az erőnlétükkel, vagy nem érzik jól magukat mentálisan.

Triszett lényege: Három gyakorlat meghatározott ismétléssel egymás után jelent egy sorozatot.

Alapelvek:

  • mindig annyi súllyal dolgozz, amennyivel az aznapi hangulatodhoz, erőszintedhez képest maximális erőbevetéssel tudsz dolgozni
  • A hatékonyság érdekében szükség van megfelelő intenzitásra
  • Az egyes triszettek között 1 perc pihenőidő van
  • minden triszettből három kört kell végrehajtani
  • Ha kész a három kör, jöhet a következő triszett

A vádligyakorlatoknál körönként változtathatod a lábfejed állását, így a vádli minden része kap terhelést. Az edzéseiden nyugodtan, kedved szerint váltogathatod a triszettek sorrendjét.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.