Várható fitnesztrendek a közeljövőben

Jógázás a gyógyszertárban, DJ az edzőteremben, showmanként fellépő személyi edző, LED-tévé a fitneszstúdióban, büfé az erősítőgépek közelében. Valamennyi új távlatokat nyithat a fitnesziparban.

Sokunkat érdekel, vajon milyen fitnesztrendekkel találjuk szembe magunkat a következő években. Melyek azok az edzést segítő alkalmazások vagy edzésmódszerek, amelyek előtt fényes jövő áll, hogyan oldjuk meg, hogy a lehető leggyorsabban eljussunk az edzőterembe, és milyen pluszszolgáltatásokat vehetünk majd igénybe? Egyesek a kütyük és applikációk térnyerésére esküsznek, mások a kicsi, ám rendkívül jól felszerelt, életmód-tanácsadással egybekötött, egyre divatosabb fitneszbutikokat részesítik előnyben. De mire számítsunk még, ha a jövőben egyszerűen, gyorsan, de mégis színvonalasan szeretnénk erősíteni?

 

Ha Mohamed nem megy a hegyhez …

Utóbbi időben a tengerentúlon szokássá vált, hogy olyan helyre telepítenek edzőtermet – az Egyesült Államokban valójában már több ilyen próbálkozás is történt –, amely mindennapi életünk fontos színtere. Magyarán, ha plázázni vagy vásárolni megyünk, esetleg a repülőtéren akad néhány szabad óránk az átszállásnál, bármikor beugorhatunk némi testmozgásra a helyszínen létesített edzőterembe. Ma már nem ritka, hogy a stúdiók forgalmas belvárosi munkahelyek köré települnek, így az ott dolgozók akár az ebédszünet alatt is kiugorhatnak futó- vagy éppen gyaloglópadozni. Sőt már az sem tűnik elképzelhetetlennek, hogy amíg a gyógyszertárban várakozunk, interaktív alkalmazások segítségével ismerkedhetünk meg az egészséges táplálkozást elősegítő receptekkel vagy a sportos életmódot bemutató videókkal.

Az amerikai CVC Health ennél is továbbment: Health Hub (Egészségközpont) koncepciójának egyik fontos eleme, hogy a gyógyszerkészítményekre várakozó páciensek a gyógyszertár elkülönített részében jógázhatnak.

 

Étterem az edzőteremben?

Persze a hosszú távon gondolkodó üzemeltetőknek gondolniuk kell arra is, hogyan bővítsék szolgáltatásaik körét. Úgy tűnik, a hagyományos edzőtermi kínálattal ma már egyre nehezebb érvényesülni a piacon. Fontos, hogy a kiadós tréning után megihassunk egy vitaminkoktélt vagy elfogyaszthassunk egy salátát – mindezt egy helyen, az edzőteremmel jóformán egy légtérben.

 

Edzőből showman?

Az sem mindegy, hogyan érezzük magunkat testedzés közben. Úgy látszik, ma már egyre inkább elengedhetetlen, hogy a személyi edző vagy az instruktor ne csak a szakember szerepét töltse be, hanem szórakoztassa is a vendégeket. Az edzőteremben dolgozóknak egyszerre kell showmaneknek és trénereknek lenniük, akik felvidítják és jobb teljesítményre ösztönzik ügyfeleiket.

Vannak, ahol a csoportos edzéseket támogató háttérzenét DJ szolgáltatja élőben. A zeneszámokat természetesen a spinningkerékpáron ülők válogatják ki előzetesen, vagy legalábbis közlik a lemezlovassal, milyen stílust kedvelnek.

 

Csakis testre szabottan!

A szolgáltatók hosszú távon nem boldogulhatnak, ha kizárólag egységes, mindenkire egyformán ráhúzható edzésmódszerekkel dolgoznak. Ha meg akarják tartani ügyfeleiket, mindig újabb és újabb, személyre szabott metódussal kell kirukkolniuk, amelyet a mozogni vágyók sajátos igényeihez és lehetőségeihez kell igazítaniuk. Fontos, hogy a trénerek minden lépést előre egyeztessenek a termek látogatóival, és nemcsak az edzéstervet, hanem a helyes étrendet is együtt vitassák meg. Természetesen előnyt jelenhet, ha külön dietetikust és rehabilitációs szakembereket is alkalmaznak.

 

 

Gleccserek között spinningelve

Spinningelés közben ahelyett, hogy trénerünket vagy magunkat kellene bámulnunk a tükörben, a Les Mills stúdióiban izgalmasabbnál izgalmasabb virtuális világokban merülhetünk el. Testmozgás közben a falra kihelyezett óriási LED-képernyős tévében őserdők, ősfenyvesek és gleccserek között utazhatunk, így az idő is hamarabb elröppen.

 

A rövidebb jobb!

Végül, de nem utolsósorban a fitnesziparban dolgozó szakembereknek igazodniuk kell a rendszeres testmozgásra vágyók életmódjához. Sokáig tartotta magát az elképzelés, mely szerint a hosszú, kiadós edzések vezetnek leginkább eredményre. Az utóbbi évek gyakorlata azonban rámutatott arra, hogy – rohanó életmódjukból fakadóan – sokan nem akarnak órákat tölteni az edzőteremben, és rövid idő alatt szeretnének látványos eredményt elérni. Ezért előtérbe kerültek a nagy intenzitású intervalledzések, amelyek során több rövidebb, ám annál intenzívebb gyakorlatot végzünk el sok-sok apró pihenővel.

„A szabadidősport-edzésekben talán nem történt akkora változás, mint a versenysportban – mondta Berkes László testépítő-szakágvezető és személyi edző. A koronavírus-járvány miatt szélesebb lett az otthon is használható edzéseszközök kínálata, és a szabadidős sportolók körében elfogadottabb lett az otthoni edzés is. Idő hiányában kevesebb tréning marad el, mert azok otthon is kivitelezhetők. Otthon ugyanakkor teljesen más a légkör és a lehetőségek, mint az edzőteremben, de ha éppen nem jutunk el kedvenc fitneszstúdiónkba, az otthoni mozgás is jó ötlet.”

 

Új trendek a versenysportban?

Berkes László a nemrég tartott első testépítő és fitnesz e-Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert Szalai Evelin felkészítője volt. A szakember úgy véli, mivel a világjárvány miatt nehezebben utazhatunk, a hazai és online versenyek kerülnek előtérbe. Mint mondta, több szempontból is kitűnően vizsgázott a tavasszal rendezett online Európa-bajnokság. Az internetes megméretések egyik legnagyobb előnye, hogy a bíróknak jóval több idejük van, hogy pontozzák a résztvevőket, hiszen a róluk készült videókat többször is visszanézhetik.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.