A jó futás titka: kóla, ropi, gumicukor

Élete első országos bajnokságán, a Balatonfüreden rendezett 50 mérföldes ob-n rögtön második lett az 1991-es születésű Mórocza Andrea, aki nem tartja magát futónak, ám a sportág fontos és nagy szerepet játszik az életében.

Az 50 mérföld idehaza nem számít kiemelkedően fontos távnak, a vasárnapi országos bajnokság férfiversenyének győztese, Kohári Szabolcs például úgy említette, hogy jól illik a felkészülésébe. A nők között – Cseke Lilla után – 6:33:43-mal a második helyen beérkező Mórocza Andreának azonban mindenképpen különleges volt az esemény, hiszen életében először indult országos bajnokságon. Ha rajta múlik, már tavaly átesett volna a „tűzkeresztségen”, ám a tervezett 100 km-es ob-t elhalasztották. Az új időpontban más dolga akadt, míg az idén, rossz áprilisi tréfaként, a hónap első napján pozitív lett a koronavírustesztje, így ismét lemaradt – a két héttel későbbi, 50 km-es ob-n pedig még korai lett volna az indulás.

Mórocza Andrea és párja, Strifler Attila

„Nem fogalmazunk meg nagy elvárásokat, és bár most sem csinálnám másként, lehet, okosabb lett volna nem indulni – a táv vége nem volt kellemes… – kezdte mosolyogva az ELTE Sashegyi Gepárdok színeiben versenyző Mórocza Andrea, akinek párja, Strifler Attila ugyancsak dobogós lett, a harmadik helyen zárt. – A versenyeken gyakran azon stresszelek, hogy mindenki gondosan felkészült, alaposan megtervezte a frissítést, én meg csak megyek, és igyekszem jól érezni magam. Mintha nem lennék közéjük való.”

Bár a pénzügyi, számviteli és kontrolling területen dolgozó Andrea életében nagyon hangsúlyos és fontos a futás, nem tartja magát futónak. A gyomra nem veszi be a különböző géleket, és bár most egy komplex német termékkel kísérletezik, frissítése a régebben a teljesítménytúrákon megszokott alma, müzliszelet, ropi, keksz vonalba illeszkedik. És akárcsak korábban Bogár János, ő is szívesen iszik kólát.

„Egy kis kóla, ropi, gumicukor – ezekkel jól lehet menni.”

Közösségi oldalán „A mosolygós lány” néven nyilvános profilt is vezet, amely jól tükrözi habitusát, avagy a mosoly szinte letörölhetetlen az arcáról. Összességében kikezdhetetlen a logikája: jó érzés futni, nem is lehet másként csinálni, mint mosolyogva, szóval, minél többet kell futni, hogy minél tovább lehessen mosolyogni. A futással nagyjából öt éve ismerkedett meg komolyabban. Előtte is sportolt, így kerékpározott, versenyszerűen úszott, ám a futás nem ragadta meg, két négyszázas kör után már a pálya mellett ült, és a füvet tépkedve várta, hogy hazamenjenek. Később egyik szomszédjával kezdett futni, „laza bemelegítésnek számító” 16 km-rel indult a történet.

„Emlékszem, hideg volt, rajtam meg egy csomó réteg ruha, aztán persze hamar kimelegedtem, miközben tartanom mellett az iramot. Szeretek a komfortzónámon belül lenni, és mivel a hosszabb távokon nem kell annyira gyorsan haladni, rájöttem, hogy az lehet az én világom.”

Csoportkép az országos bajnokságról

Kezdetben nem is mérte az idejét, a távot, legfeljebb akkor, ha magával vitte a telefonját. Aztán valamivel később egyedül kezdett futni. A 2017-es OptiVita-kupán eredetileg 50 km-re nevezett, de kis csellel rábírták a 100 km-re. Végül hetvenig jutott, mert előtte nem sokkal edzésen megtette a maratoni távot, valamint tudta, egy hét múlva hivatalos versenyen akarja teljesíteni a maratonit (sikerült is). 2019 őszétől gondolkodik komolyabban a futásról, hiszen egyrészt a 24 órás vb-t követve még inkább kedvet kapott hozzá, másrészt

olyan jól sikerült egy 100 km-es versenye, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség ultrafutó-bizottságának vezetője, Molnár Tamás ment oda hozzá jelezni, ez bizony erős idő, B-szint.

Nagyjából fél éve edzővel, Szabó Gáborral készül.

„Szegény, egészen az alapoktól kellett kezdenie velem a munkát, csak a felét mertem feltenni a kérdéseimnek – idézi fel nevetve. – Kicsit önfejű vagyok, nem hittem volna, hogy hagyom valakinek megmondani, mit csináljak, de jól megy a futás, élvezem az edzéseket.”

Amelyek most már jóval strukturáltabbak, a bemelegítést feladatok követik. Elsősorban a Korinthosz 160 km-es távjára készül, mert tavaly nem sikerült teljesítenie, egyszer pedig szeretné magára ölteni a válogatott mezét.

„Nem hiszem, hogy valaha is olyan eredményeket érnék el, mint Lubics Szilvia vagy Maráz Zsuzsanna, ám jó lenne azokon a versenyeken indulni, amelyeken ők rajthoz álltak.”

Az apukája vele van

Mórocza Andrea szereti futással indítani a napot, ha teheti, hajnalban kel, és futócipőt húz. Bár a feladatos futásoknál nincs ereje másra gondolni, a hosszabb távoknál úgy érzi, elkíséri édesapja, akit három éve veszített el. „Motivál, és velem van.” Mint mondja, édesanyja és nővére is meghatározó szerepet játszik életében.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.