BLOGRA FUTOTTUNK A legcsodálatosabb túlélőfutás

Blogszörfösünk frissen fodrászolt frizurával ment ki futni, és a kezdeti napsütésből a hetedik kilométer környékén vihar kerekedett, és a loknikat szó szerint elmosta a szakadó eső – de Hédi kétezer méteren át átélte, milyen a tempófutás flow-ja!

Akkor kell futni, amikor jólesik – a kissé elcsépelt szlogen jutott eszembe a hétvégi futásom után, amely szerintem benne van a top tízben, már ami az élményfutásaimat illeti. Szinte gyereknek éreztem magam a szakadó esőben, közben izomból nyargaltam, és ez maga volt a csoda, az endorfin, a boldogság.

A történet úgy kezdődött, hogy szombat reggel fodrásznál jártam, és olyan gyönyörű loknijaim lettek, hogy úgy döntöttem, aznap nem futok, ne izzadjam szét rögtön ezt a hajremeket, ráadásul tudtam, másnap reggel mindenképpen megyek terepre. Reggel a korai indulás miatt a hosszú futónacit húztam fel, valamint a rövid ujjú felsőt, s ez a döntés a hőmérséklet és szúnyogállomány miatt tökéletesnek bizonyult. Sapkát is jó lett volna felvenni , de a frissen fodrászolt hajam miatt inkább elvetettem az ötletet, csak felgumiztam lófarokba. Az égbolt borús volt, az időjárás-előrejelzés is arra figyelmeztetett, egy óra múlva eső lesz, de ki figyel ilyesmire egy kellemes nyári reggelen… Én nem, az biztos. Nekiindultam, és élveztem a hűvös időt, a csendet és nyugalmat. Nagyjából egy óra elteltével elkezdett szemerkélni az eső, kicsit aggódtam a hajam miatt, s morogtam magamban, miért is nem hoztam sapkát.

Amikor a hegy lábánál elkezdtem felfelé kaptatni, hirtelen leszakadt az ég, ömlött az eső.

Itt már szomorúan konstatáltam, a hajamnak annyi, de viszonylag gyorsan ezt a problémát el is engedtem, ellenben sokkal jobban zavart, hogy ilyen vizes, sáros, csúszós körülmények között nincs merszem felmenni a hegyre, mert nem szeretnék lezuhanni vagy kificamítani a bokám. Így rövid töprengés után úgy döntöttem: irány haza!

És ekkor kezdődött az őrület!

Úgy zuhogott az eső, hogy az út két szélén folyamként zúdult le a víz, és a túlélőösztön, ami sokszor visszafog a futásban, hogy mindig maradjon tartalék energia, ezúttal kitört. A hazáig vezető két kilométert izomból nyargaltam végig, de mégis azonos tempót, légzést tartottam. Néha kurjantottam egyet-egyet, mert annyira jó volt! Nem számított, melyik hatalmas pocsolyába ugrom bele, hiszen már bőrig áztam. Egyedül azon aggódtam, hogy a vízálló tasak, amibe a telefonomat tettem, tényleg vízálló-e – az volt. Mikor befordultam az utcánkba, természetesen már az eső is alábbhagyott, és éreztem, hogy bőven maradt még bennem kraft. Sajnáltam, hogy vége lett, igazi élményfutás volt! Otthon a hajamból a gumit alig tudtam kiszedni, annyira kócos lettem.

Nincs mese, fogadjuk el, hogy aki fut, az ne álmodjon szépen beszárított hajról, loknikról meg pláne – jó az a kenderkóc futáshoz!

 

RUNSMILEEAT.WORDPRESS.COM

Losonc Timit felkérték, teszteljen egy instant kört, s végül kettesben teljesítette a harmincnégy kilométeres távot. A Kamor-kör a Balaton-felvidéken kanyarog, s a nagy kunkor mellett van tizenöt kilométeres távja is. Timiék jó melegben indultak, viszont gyönyörű helyeken futottak!

 

GYEREFUTNI.BLOG.HU

Krátky Egon a futócsoportjában arra a kérdésre kereste a választ a tagokkal, hogy kinek mit ad a futás. Sokféle választ kapott erre, így legutóbbi bejegyzésében ezzel a témával foglalkozik!

 

FUTOLEPES.COM

Őry István tizenkilenc pontban szedte össze a lehetséges futás közbeni sérülések, veszélyek fajtáit, illetve azt is, hogyan tudjuk megelőzni vagy védekezni ellene.

 

COFFEERUN.HU

A szerző, Horváth Ádám élete első Ironman-teljesítéséről szóló bejegyzését lehet elolvasni. Mivel hivatalos versenyen nem tudott indulni, ezért saját Ironman-kihívást talált ki: úszott a Palatinuson 3800 métert, majd kerékpározott a Margitszigeten 180 kilométert, s végül futott egy maratonit, az ideje pedig 11:55 óra lett!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Újra a rajtvonalon!

KREMLICZA LEVENTE

Március elseje óta most vasárnap lesz az első versenyem, a Börzsöny Trail harmincöt kilométeres távján futhatok, s e kihívás egyben 1500 méter pozitív szintemelkedést is „tartalmaz”. Mostanában az aszfaltos futás van főszerepben, így biztosan nem lesz könnyű menet, a Börzsöny sohasem viccel, ráadásul kánikula várható a hétvégére. A huszonnégy kilométeres távon futottam már két évvel ezelőtt, az maradandó élmény lett, a frissítést teljesen elrontottam, így első kézből tapasztalhattam meg a hiponatrémia kellemetlen hatásait: a görcstől kezdve a hányáson át volt minden. A hiponatrémia az a jelenség, amikor a vérben az oldott ásványi sók tartalma drasztikusan lecsökken. Ez főleg nagyon melegben fordul elő, amikor nem pótoljuk megfelelően az elektrolitokat és/vagy túl sok vizet iszunk. Azóta a frissítésre nagyon figyelek, minden hosszabb nyári futáson van nálam sótabletta. A népszerű tévhittel ellentétben nem a magnéziumot kell nagy mértékben pótolni, és nem elég csak a nátriumot, hanem a kálium és a klorid is nagyon fontos, ezek hiánya ugyanúgy okozhat problémát, mint a nátriumé. A görcsöket pedig többségében az izmok túlterheltsége vagy az elektrolit alacsony szintje váltja ki. Ezért fontos figyelni a komplex ásványianyag-bevitelre és a megfelelő hidratálásra.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.