Aszfalton is pokolian gyors Kilian Jornet

Három perc alatti ezrekkel teljesítette élete első aszfalton futott versenyét Kilian Jornet, aki emellett kampányt indított, és mindenkit arra kér, hogy a jövőben legyen sokkal környezettudatosabb.

Új terepen próbálta ki magát Kilian Jornet. A népszerű spanyol ultrafutó egy-két évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartotta, hogy aszfalton és rövidebb távon versenyezzen, mert túl unalmasnak vélte. Néhány nappal ezelőtt azonban megtört a jég, és rajthoz állt a Hytteplanmila nevű norvégiai versenyen, amelyen bár győzni nem tudott, 29:59-es idővel teljesítette a 10 kilométeres távot, és az utolsó kilométert leszámítva három percen belüli ezreket futott.

„Tapasztalatszerzéshez remek volt a verseny – idézte őt a Marca. – Az időeredményem miatt kissé csalódott vagyok, de összességében nagyon sokat tanultam, nagyszerű érzés volt ilyen sok tehetséges sportolóval együtt futni.”

De nemcsak ezzel került be a hírekbe a napokban Kilian Jornet, hanem azzal is, hogy az alapítványán keresztül kampányt indított, amelyben arra kéri a sportolókat, a versenyszervezőket és a sportszergyártó cégeket, hogy

a jövőben legyenek sokkal környezettudatosabbak, és a szabadtéri sportoknál kiemelten ügyeljenek rá, hogy minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátás, és legyenek minél fenntarthatóbbak, környezettudatosabbak a versenyek.

A számos ajánlás között szerepel például, hogy a sportolók próbálják meg minimálisra csökkenteni a széndioxid-kibocsátást (kerüljék például az olyan versenyeket, reklámfilmeket, amelyeken helikopterrel is forgatnak), igyekezzenek inkább helyi, kevés utazást igénylő versenyeken indulni, legalább évente egyszer önkéntesként tegyenek a környezetvédelemért, és fokozottan ügyeljenek rá, milyen felszereléseket használnak. A szervezőktől pedig egyebek mellett azt kéri, hogy a mostani hulladékkibocsátást csökkentsék legalább a felére, és kizárólag környezetbarát anyagokkal dolgozzanak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.