Az új évezred találmánya

Október utolsó hétvégéjén a franciaországi Albiban kerül sor az idei 24 órás világbajnokságra, amely a tizennegyedik lesz a viadal történetében.

A férfiaknál a Spartathlon-győztes Bódis Tamás, a Spartathlon-ezüstérmes Csécsei Zoltán, Büki Tivadar és Halama Levente, míg a nőknél Bogárdi Szilvia, Máténé Varju Edit és Zétényi Szvetlana alkotja a magyar 24 órás ultrafutó-válogatottat, amely rajthoz áll az október 26–27-én sorra kerülő világbajnokságon a franciaországi Albiban.

Büki, Csécsei és Halama a tavalyi temesvári Európa-bajnokságon ötödik férficsapatnak is tagja volt, s ugyanott a nők is ötödikként futottak be, míg a legutóbbi világbajnokságon, 2017-ben a férfiak a negyedik, a nők a 15. helyen végeztek Belfastban. Csécsei és Halama egyébként Belfastban is versenyzett, mindketten egyéni csúcsot futottak 253.256, illetve 244.326 kilométerrel.

Albiban a tizennegyedik világbajnokságot rendezik, Franciaország másodszor lesz házigazda.

Érdekesség, a 24 órás Eb-t már 1992 óta megtartják (1994-ben Szegeden volt a házigazda), és 2003–2015 között együtt rendezték a vb-t és az Eb-t – azóta újra különvált a két viadal. A világbajnokságok történetében egy magyar (állampolgár) tudott dobogóra állni: Bérces Edit rögtön az első kiírást megnyerte 235.029 kilométert teljesítve, míg 2015-ben Nagy Katalin amerikai színekben lett aranyérmes. A férfiaknál a japánok uralkodnak, az eddigi 13 versenyből hatot nyertek meg – Szekija Rjoicsi négyszer diadalmaskodott, a csapatversenyben pedig hétszer végzett az élen Japán.

Az egyéni világbajnoki rekord 2012-ben született, az amerikai Michael Morton 277.543 kilométert teljesített, míg a csapatversenyben a legelső világbajnokság óta él a csúcs, a belga válogatott 791.901 kilométert futott. A nőknél egyéniben 3-3 orosz, japán és francia siker született, Irina Reutovics, Inagaki Szumie és Anna-Cécile Fontaine is duplázni tudott, ami pedig a csapatversenyt illeti, sorozatban öt orosz sikert három francia, majd öt amerikai követett. Az egyéni vb-rekordot 2017-ben futotta a lengyel Patrycja Bereznowska (259.991), míg a csapatcsúcsot az amerikaiak érték el ugyanekkor 740.856 kilométerrel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.