Boston: csak virtuálisan

A verseny történelme során először törölték a bostoni maratonit, a patinás viadalt az idén a koronavírus-járvány miatt csak virtuálisan lehet teljesíteni.

A napokban éppen a hat nagy maratoni sorsát boncolgattuk. Mint ismert, eredetileg április 20-án rendezték volna meg a bostoni maratonit, ám a koronavírus-járvány miatt szeptember 14-re halasztották. Már akkor megelőlegeztük, hogy Martin J. Walsh polgármester a jövő hétig dönthet arról, hogy tényleg megszervezik-e az eseményt.

Nos, eldőlt, a viadal 124 éves története során először törlik a bostoni maratonit, és csak virtuális versenyként rendezik meg.

Csak viszonyításként, ilyenre azt követően sem volt példa, hogy 2013-ban robbantásos merényletet követtek el a versenyen. A polgármester úgy fogalmazott, a világ minden részéről több mint 30 ezer futót vonzó esemény „nem megvalósítható”.

„Egyszerűen nincs mód arra, hogy a maratonit a szokásos formájában rendezzük meg anélkül, hogy nagy számú embert vigyünk egymás közvetlen közelébe – idézte a polgármestert a Boston Globe.Az a célunk, hogy visszaszorítsuk a vírust, és fellendítsük a gazdaságot, de egy ilyen esemény nem lenne felelősségteljes vagy reális sem szeptember 14-én, sem máskor az idén.”

Miután a polgármester törölte a maratonit, a szervezők közleményben reagáltak. Thomas Grilk, a bostoni atlétikai szövetség – a világ legidősebb évenkénti maratonijának szervezője – vezérigazgatója arról beszélt, hogy virtuális eseményként rendezik meg, amelyen a résztvevőknek hat óránál kevesebb idő alatt kell teljesíteniük a klasszikus – amerikai mértékegység szerint 26.2 mérföldes – távot, és igazolniuk kell az idejüket. A résztvevők szeptember 7. és szeptember 14. között futhatnak, és aki megteszi a maratoni távot, a hagyományos versenyhez hasonlóan megkapja a hivatalos programot, a pólót és az érmet.

„A legfontosabb, hogy megóvjuk a közösség egészségét. Ugyan idén szeptemberben nem hozhatjuk el a világot Bostonba, ám megpróbáljuk elvinni Bostont szerte a világba.”

Igény szerint minden résztvevőnek visszatérítik a nevezési díjat, illetve mindenkinek felajánlják a lehetőséget, hogy induljon a virtuális eseményen.

A Boston Globe összeállítást közölt, amelyben a törölt versennyel kapcsolatos kérdésekre adtak válaszokat. A jelentkezők például használhatják mostani időeredményüket a 2021-es nevezéskor, ám a 2020-as indulás nem jelent automatikusan helyet a 2021-es versenyen. Arra az eseményre egyébként várhatóan szeptember végétől lehet nevezni. A teljes nevezési díjat visszafizetik, ám néhány hétig vagy hónapig is eltarthat, mire minden futó visszakapja az összeget.

A verseny törlése nem csupán szimbolikus veszteség, hiszen a turisták költései nagyjából 200 millió dolláros forgalmat generálnak, és általában körülbelül 40 millió dollárt gyűjtenek össze jótékony célokra, ráadásul a maratoni több mint egymillió nézőt szokott vonzani.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: Brutálfutás Nyáregyházán
Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.