Célba érés után eltörött a mécses

Protézissel teljesítette a Wizz Air Félmaratont László Attila, aki először futott egyhuzamban huszonegy kilométert, ráadásul több mint kétszázezer forintot felajánlott egy alapítványnak.

A hazai szabadidőfutó-közösség tagjai közül bizonyára sokan emlékeznek László Attilára, aki 2018. június 3-án egy baleset következtében elveszítette a bal lábát. Történt, hogy a Hungaroringen rendezett német túraautó-bajnokságon a Mercedes-istálló egyik versenyzője, Lucas Auer autója a bokszutcába hajtáskor megcsúszott, és elütötte az éppen ott tevékenykedő sportbírót.

László Attila azonban nem hagyta, hogy az élete derékba törjön, és új célokat tűzött ki. Először körbetekerte a Balatont, majd futni kezdett az Ottobocktól kapott, sportolásra alkalmas műlábbal. A Vivicittán még „csak” egy kilométert, a Szigliget Félmaratonon pedig már hat kilométert tett meg, és sikeresen teljesítette a Spartan Race akadályfutó-versenysorozat öt kilométeres sprinttávját is.

 

 

Ezt követően határozta el, hogy lefutja a 21 kilométert, amire 2021. augusztus 29-én, a Wizz Air Budapest Félmaratonon nyílt lehetősége.

„Nagyjából olyan volt a verseny, amilyenre számítottam, vagyis nehéz – kezdte László Attila. – Izgatottan álltam rajthoz, s ahogy eldördült a startpisztoly, teljesen kikapcsoltam, és kizárólag a futásra összpontosítottam. Figyeltem, hogy a verseny elején ne »fussam el« magam. Mivel a csonkom erősen izzadt, többször is meg kellett állnom, hogy letöröljem, illetve, hogy a helyére igazítsam a protézist. Tizennyolc kilométernél kezdtem érezni, hogy fáj az ép lábam és a bal csípőm, ugyanis ha futólábbal fut az ember, akkor a csípő óriási terhelést kap. Boldog voltam ugyanakkor, hiszen ennyit még soha életemben nem futottam egyhuzamban, de ott motoszkált a fejemben, hogy most már végig kell csinálnom a versenyt. Szerencsésen túlestem a holtponton, és ha lassabb tempóban is, de végül célba értem.”

A cél előtt száz méterrel kezdték elönteni az érzelmek. Eszébe jutott a balesete, és az azt követő nehéz időszak is.

„A könnyeimmel küszködtem, de nem akartam, hogy sírva fussak át a célvonalon. Mondtam is magamnak, hogy nézne ki, ha célba érkezéskor a fotósoknak egy könnyes szemű futót kellene fényképezniük. Ám annyira meghatódtam, hogy végül eltörött a mécses. Leírhatatlan érzés töltött el, hogy elértem a célomat.”

László Attila 2 óra 40 perc 10 másodperc alatt ért célba, de ebből 23 percet tettek ki a törlés miatti kényszerű megállások.

A hobbifutó még júniusban határozta el, hogy elindul a Wizz Air Félmaratonon. Boronkay Péter világbajnok paratriatlonista részletesen kidolgozott edzéstervére támaszkodott, és igyekezett betartani minden pontját. Korábban sohasem futott 21 kilométert egyhuzamban, a leghosszabb táv tíz kilométer volt.

 

 

„Verseny után sokan odajöttek gratulálni, nemcsak futótársak, hanem szurkolók is. Ezen kívül többen is jelezték utólag Facebook-hozzászólásban, hogy verseny közben abból merítettek erőt, tudták, ott futok a mezőnyben. Sokan úgy gondolkodtak, ha le tudom futni a félmaratonit, akkor ők is.”

A pályabíróként dolgozó sportember volt az egyetlen protézissel futó résztvevő a mezőnyben, de több mozgásában vagy látásában korlátozott induló is teljesítette a távot.

Örvendetes hír, hogy az összegyűlt pénzadományokból László Attila kifizetheti a műláb árát. Mint mondta, rendkívül hálás, hogy a futóközösségből ilyen sokan támogatták az ügyét akár adományozással, akár a közösségi oldalakon tett megosztásokkal. Ennek köszönhetően most már hosszú távon is gondolkodhat, tervekből pedig nincs hiány.

„Szeretném lefutni a maratoni távot is, ezzel koronáznám meg eddigi teljesítményemet. Emlékszem, amikor a műtét után a kórházi ágyon fekve a barátom ajánlotta célkitűzésnek a maratoni táv lefutását, furcsán néztem rá. Az élet és a sors azonban úgy hozta, hogy kipróbáltam a futást protézissel, és a szerelmemmé vált. Idén már nem, de a jövő év második felében lefutom a negyvenkét kilométert.”

A Wizz Air Budapest Félmaraton végeredményét ide kattintva olvashatják el.

László Attila gyűjtést szervezett, hogy meg tudja vásárolni a futáshoz elengedhetetlen protézist. Összesen 2 233 089 forint gyűlt össze, és mivel az eszköz ára 2 millió 13 ezer forint, a fennmaradó összeget, azaz 220 089 forintot a Te is Segíthetsz Támogató Alapítványnak ajánlja fel.

Fotók: László Attila/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.