Duci volt, lefogyott, s már ultrafutó

Jelenleg harminc kilogrammal könnyebb Cristofer Clemente, aki egy orvosi rutinvizsgálat következtében kezdett drasztikus életmódváltásba, de ha nem sportolhat, retteg, hogy ismét elhízik.

Lám, egészségtelen életmódot folytató duciból is lehet világhírű ultrafutó. Cristofer Clemente tíz évvel ezelőtt csak fogyni akart, ám hamar rájött, hogy ennél többet is elérhet, ha komolyan veszi a futást.

„A barátaim azt hitték, rákos vagyok, mert hirtelen rengeteget fogytam, és teljesen megváltoztam” – mondta a spanyol Cristofer Clemente, aki tíz évvel ezelőtt, 24 esztendősen 169 centiméter magas és 90 kilogramm volt, a koleszterinszintje pedig az eget verdeste, és egy rutin orvosi ellenőrzés után úgy tűnt, egész életében gyógyszerszedésre szorul. Ehhez képest manapság az egyik legjobb spanyol ultrafutókén tartják számon, aki megnyerte a 2016-os Skyrunner World Series Sky Ultra kategóriáját.

 

 

Persze első nap száz métert sem volt képes lefutni, mivel akkor már évek óta cukros üdítőkön és fagyasztott ételeken élt. De nem adta fel, és genetikai adottságainak is köszönhetően az átlaghoz képest villámgyorsan fejlődött. Először 2009 novemberében húzott futócipőt, alig négy évvel később, 2013 májusában pedig kilencedik helyen végzett az egyik legkeményebbnek tartott ultraversenyen, a spanyol Transvulcanián. Amelyet egyébként abban az évben a műfaj koronázatlan királya, Clemente egyik legfőbb riválisa és példaképe, Kilian Jornet nyert meg.

A Csupasport magazin első száma március közepén került a standokra, sokan kérdezték, hogyan tudnak ebben a nehéz helyzetben hozzájutni. Az Inmedio és Relay üzletekben jó eséllyel, de a nagyobb postákon is. Aki nem szívesen menne ki az utcára, e-magazinos formában immár a Digitalstandon is le tudja tölteni: egy perc a regisztrálás és egy perc a fizetés, itt is 590 forintba kerül a 100+16 oldalas magazin.

„Az orvosi vizsgálat után hirtelen átkattant bennem valami. Rájöttem, hogy a tűzzel játszom. Elkezdtem odafigyelni az étkezésre, szigorú diétán voltam, elkezdtem sportolni, és kilenc hónap alatt húsz kilót fogytam.”

Maga is meglepődött, amikor megnyerte az első egy-két versenyét, és ekkor határozta el, hogy komolyabban veszi a futást. Már harminc kilóval kevesebb, mint tíz éve, és retteg, hogy újra duci lesz.

„Nézem a régi fotóimat, és nem ismerek magamra. Életem sötét korszakaként tekintek vissza arra az időszakra, ami egyúttal kissé idegesítő is. Ha nyaralni megyek vagy megsérülök, és felszedek néhány kilót, azonnal aggódni kezdek, és egyből elmegyek biciklizni vagy úszni. Más ember lettem, és félek, hogy visszatérnek a régi rossz szokásaim.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.