Etióp fiatal meglepetése tízezer méteren

A favoritnak számító Joshua Cheptegei helyett a 21 esztendős, mindenkinél gyorsabban hajrázó Selemon Barega nyerte meg a tokiói olimpia lassú tempójú tízezer méteres versenyét.

A tokiói olimpia első hosszútávfutószáma a férfi 10 000 méter volt, amelyre a címvédő – és Londonban is diadalmaskodó – brit Mo Farah nem tudta kvalifikálni magát. Ha sikerült volna, akkor sem lehetett volna esélye a szám világcsúcstartója, Joshua Cheptegei-jel szemben – más kérdés, hogy végül az ugandai sem örülhetett. A kenyai sztár, Geoffrey Kamworor nevét sem találhattuk meg a mezőnyben, mert néhány nappal a verseny előtt fáradásos bokatörés miatt visszalépett.

A 24 éves, 2019-es világbajnok Cheptegei honfitársa, Stephen Kissa már az első körben ellépett a mezőnytől, és hatalmas előnyre tett szert – gyaníthattuk, ő lesz az ugandaiak előretolt helyőrsége, aki a későbbiekben támogatást tud nyújtani a favoritnak. A fiatal etióp Selemon Barega és a kenyai Conseslus Kipruto kezdte el üldözni Kissát, aztán kilenc perc elteltével a többiek is elkezdték szaporázni lépteiket.

 

Fotó: Aleksandra Szmigiel/Reuters

 

Mivel lassú tempóban kezdtek, sokan sokáig ott maradhattak az élbolyban, ugyanakkor Cheptegeinek így rengeteg energiája maradhatott a hajrára. Kissa hat és fél kilométer táján kiszállt a körforgásból, az utolsó ezer méterre tizenketten maradtak a mezőny elején a teljesen extrém időjárási körülmények (gyilkos páratartalom) között. A Rióban öt éve hatodikként záró Cheptegeinek három etióppal kellett megküzdenie, de csak részben sikerült neki. Egyiküket nem tudta megelőzni a szinte teljesen üres olimpiai stadionban, így a bámulatosan taktikázó Barega lett az olimpiai bajnok, akit az sem rogyasztott meg, hogy az elején megpróbált elszökni a többiektől (a 20 esztendős ugandai Jacob Kiplimo futott be harmadikként).

Selemon Barega csupán 21 esztendős, ráadásul az 5000 méter az erősebb száma, ebből következően remek a hajrája, amt ezúttal is képes volt bizonyítani: hatalmas sebességgel száguldott a cél felé.

Korábban a 2019-es dohai vb-n 5000 méteren megszerzett ezüstérem volt a legjobb eredménye, ebben a versenyszámban ő a junior világcsúcstartó. Iramfutóként részt vállalt Eliud Kipchoge 2019-es bécsi, nem hivatalos világrekord-kísérletében, amikor a kenyai zseni levitte két óra alá a maratoni csúcsát.

 

Fotó: Lucy Nicholson/Reuters

 

Most júniusban Hengelóban megnyerte az etióp válogatóversenyt 10 000 méteren, 26:49.51-et futott (2019-ben 26:49.46-ot ment ugyanott, az az egyéni csúcsa) – Tokióban elég volt a győzelemhez 27:43.22 is, Cheptegei 41 századdal ért be mögötte. Mivel rendkívül fiatal, a következő évtizedben újabb hatalmas csatákat vívhat az ugandaival, aki biztosan okul abból, ahogyan elveszítette ezt a tízezres viadalt.

Címlapfotó: Aleksandra Szmigiel/Reuters

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.