Fura és jópofa futórekordok

Futni jó, rekordok nélkül is, de vannak, akiknek megadatnak a csúcsok is, s most néhány furcsa rekordot gyűjtöttünk össze – mindegyik csúcs mögött óriási teljesítmény húzódik meg.

Elképzelni is nehéz, milyen lehet futópadon maratonit futni, de Eric Blake-nek nemcsak hogy sikerült, de a világ legjobb idejét teljesítette 2006-ban a Malibu Fitness edzőteremben, ugyanis 2:21.40 órát repesztett a szalagon 42 kilométeres távon. A legjobb futópados félmaratoni Tyler Andrews nevéhez fűződik, ő 1:03.38 óra alatt futotta le a 21 kilométert a Boston Marathon Expón 2015-ben. Egy évvel korábban ugyanott született meg a női futópados félmaratoni világcsúcsa, Jenna Wrieden 1:20:43 órával futotta, a nőknél viszont nem tartanak nyilván futópadon mért maratoni világrekordot.

Fedett pályán, a 200 méteres körpályán teljesített maratoni távnál egy testnevelő tanár, az amerikai Malcolm Richards a rekorder 2:19:01 órával, a nőknél a New York-i Lindsey Scherf a csúcstartó 2:40:55 órás idővel.

A hullahoppkarikával futott félmaratoni távnál is tartanak nyilván világcsúcsot: Betty Shurin a 2012-es Hollywood félmaratonin három óra és három perc alatt teljesítette a huszonegy kilométert úgy, hogy egyszer sem esett le a folyamatosan pörgő karika és Betty sem állt meg a kocogás és csípőriszálás közben (hölgyünk amúgy tíz kilométeren több rekordot is felállított, a legjobb ideje 1:14 óra).

A 3:43:39 órás maratoni teljesítésnek sokan örülnének – na, de hátrafelé?!

A kínai Hszu Csen-jünnek a 2004-es Pekingi maratonin ezt sikerült összehoznia.

Ketten ugyan vannak, akik még nála is gyorsabbak voltak, de az ő idejüket nem regisztrálták rekordként. A nőknél a csúcstartó – mármint visszafelé maratoni futásban – Kathryn Clewley, az ő ideje 4:26:06 óra, és 2017-ben futotta a kanadai Hamiltonban.

A következő rekord minden bizonnyal az egyik leghülyébb rekord, még ha nagyon nehéz is lehetett: Mike Studer, az oregoni Northwest Rehabilitációs Központ elnöke 2012-ben 3:44.52 óra alatt futotta le a negyvenkét kilométert egy vízben felállított futópadon.

A világ leghosszabb versenye kétségkívül a 3100 mérföldes Sri Chinmoy Self-Transcendence futás, amely félmérföldes körön zajlik, s itt 5649 kört kell teljesíteni. Ötvenkét nap van a táv megtételére, a New Yorkban zajló, 1987 óta megrendezésre kerülő eseményt ez idáig a német Madhupran Wolfgang Schwerk teljesítette a legrövidebb idő alatt, negyvenegy napra, nyolc órára és tizenhat percre volt szüksége.

A magas sarkúban futott – amúgy totálisan sérülésveszélyes – maratoni rekordját Irene Sewell tartja, 7:27:53 órát tipegve, azaz jókora szenvedés kellett a rekordhoz – kérdéses, hogy megérte-e…

A babakocsival futott maratoni rekordját Calum Neff tartja, aki négyéves kislányát maga előtt tolva 2:31.22 óra alatt futotta le az ikonikus távot Torontóban 2016-ban. A női rekord Dianna Chivakosé, 2017-ben hároméves kisfiával 3:10:26 órát futott.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.