Futás a büszke Nagy-Kevély körül

A Pilis egyik legizgalmasabb része a Solymár és Pilisborosjenő között található Kevélyek. Sok túraútvonal keresztezi itt egymást, a környék teli látnivalóval, szóval ideális hely a terepfutásra.

A sok lehetséges futóútvonal közül most kedvencemre kalauzolom el az arra kíváncsiakat, de érdemes az egész környéket felfedezni. Solymárról indul a kör, az autóval érkezőknek érdemes a városi hipermarketnél parkolni, a 64-es és a 218-as busz végállomása is itt van, így ideális kezdőpont. A vonattal érkezők a közeli vasútállomástól is indulhatnak, ahonnan a kék Mária-jelzést követve az útvonalra jutnak, igaz, itt egy kukoricás szélén kell átvágni, amit érdemes az aszfaltos úton kikerülni.

Fontos, hogy az erdőben semmilyen vízvételi lehetőség sincs, legközelebb Pilisborosjenőn találunk csapot, boltot, ezért vizet mindenképp vigyünk magunkkal.

A forgalmas 10-es úton való átkelés után a zöld sávjelzésen eljutunk a laktanyához, ahol egy általában nyitott sorompó vár minket (időnként zárva van, akkor tábla is figyelmeztet, hogy éleslövészet folyik, ilyenkor a másik irányba indulva a Malom-dűlőnél ki tudjuk kerülni ezt a szakaszt). Ha szabad az út, a jelzést követve hamar el is jutunk az első látnivalóig, a Jenői-torony dolomitszikla-tömege magasodik a fenyők között, tábla is jelzi, hogy megtaláltuk. Nem sokkal utána bal kéz felől egy régi, romos függőhídhoz érünk, de átkeléssel ne kísérletezzünk, a híd életveszélyes, ráadásul a laktanya területére vezet.

Ezután hullámzó, emelkedőkkel teli köves ösvényen megyünk tovább, amelyről – egy jelzetlen ösvényen levágva – az Egri-vár másolatépítményéhez jutunk el.

Ebben a mérethű vármakettben forgatták az Egri Csillagok című filmet, a valódi kőből felépített romokat pedig meghagyták az utókornak.

Innen ismét egy kis jelzetlen szakaszon megyünk, majd az országos kék jelzésen folytatjuk utunkat a nagy-kevélyi kőfülkéhez; a barlanghoz kicsit kapaszkodnunk kell a meredek domboldalon, de megéri, a dolomitsziklába a természet keze által vájt kőfülkét érdemes megnézni.

Tovább haladva tisztásra érünk, amely ki lett építve piknikező helynek, innen a szélrózsa minden irányába vezetnek turistaösvények. Nekünk jobb kéz felől a piros sáv kell, amely felvisz minket a Nagy-Kevélyre. Itt már kemény a terep, köves emelkedőkön érjük el az 534 méteres csúcsot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Solymár-völgyre és a Budai-hegyek egy részére, sőt még a Gerecse is látható tiszta időben.

Lefelé haladva köves, meredek lejtő vezet, jó óvatosan haladni az elágazásig, ahol ismét választhatunk merre megyünk tovább – itt még száraz időben is jól jön a terepcipő. Ha nem akarunk nagy kört futni, érdemes a piros négyzeten Pilisborosjenőre menni, ahol az utcai ivókutak egyikén feltölthetjük a kulacsunkat, a boltban pedig egy kis kalóriapótlást is beszerezhetünk. Az aszfaltos szakaszon is a piros négyzetet kövessük, majd a posta melletti kis átjárón át menjünk a Budai útra, amelyen jobbra kanyarodva elérjük majd a Föld utcát, ez elvisz minket a kék jelzéshez, és folytathatjuk a kört.

Jobb kéz felől, a Vendel-hegy mellett haladunk el, érintjük a Teve-sziklát, amely különleges alakjáról kapta a nevét. Itt is találhatunk egy barlangot egy nagyobb sziklában, a tetejéről pedig kirajzolódik a Teve-szikla teljes alakja, és belátható a környező fenyves.

Ezt a környéket a fekete- és az erdei fenyők uralják, de más fafajtákkal is találkozhatunk. A változatos terep, a színes élővilág garantálja, hogy egy pillanatra se unatkozzunk, könnyű belemerülni az erdő nyújtotta élménybe. A sziklák után több lehetőségünk is van: visszafordulhatunk a kék jelzésen a Köves-bérc felé, ez esetben a Malom-erdőn vagy a Malom-dűlőn át visszajutunk a kiindulási pontra. Ez a hosszabb út, ráadásul a Malom-erdő szűk, köves vízmosásai korántsem futhatók könnyen. A másik lehetőség, hogy jelzetlen ösvényeken a vármásolat környékén a függőhídhoz futunk, és a zöld jelzésen térünk vissza. Mindkét út járható, de korántsem könnyűek ezek az ösvények. A kitérőktől függően az útvonal tizenöt-tizennyolc kilométer, és a pozitív szintemelkedés sem lesz öt-hatszáz méternél kevesebb.

Nem a könnyű futások helyszíne ez, de kemény terepre való edzéshez tökéletes, és a látnivalók miatt is érdemes eljönni ide. Késő tavasszal és kora ősszel különösen szép a színekben pompázó erdő, a legjobb ilyenkor útnak indulni.

A Kevélyekhez vezető futóútvonal trackjét érdemes az arra alkalmas futóórára letölteni!

A Futóútvonalak sorozat eddigi cikkei:

Spartacus-ösvény

Balboa-kör

Panoráma-kör

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.