BOGI BLOGJA Futósorozat: Szomszédok retróköntösben

A Szomszédok teleregény anno egy generációt próbált megtanítani a lakótelepi etikettre – a mű mély nyomokat hagyott a lelkekben, amit jelez, hogy Bogit is megihlette egy futóepizód erejéig.

Retrózzunk, gyerekek! Ki ne emlékezne a magamfajta boomerek közül a kilencvenes évek kultikus magyar sorozatára, a Szomszédokra. A „ricsfildi” kommuna amúgy halálosan unalmas hétköznapjainak bemutatása után csak az epizódok után elhangzó morális végszó volt még abszurdabb.

A kánonba talán nem került bele futós felütés, pedig micsoda zárszavakkal lehetett volna megkoronázni ezt az epizódot – no de majd most akkor megteszem helyettük!

Vágási Feri

A lakótepeli Logan számítógépén lefagyott a Windows 86. Mivel egy új operációs rendszer beszerzése három havi bérébe kerül, inkább így döntött: Matyikám, nem tudsz most passziánszozni, nem fut a Windows a gépen, akkor elmegyek helyette futni én.”

Jutka

A helyi általános suli tanárnője megelégelte, hogy vagy a tanári szobában passzív dohányzik, vagy a konyhában készít plebejus ételeket: „Feri, mars a konyhába, ma te főzöl, Petőfiből is elegem van, tizenöt éve tanítom a Nemzeti dalt. Megyek, és átképezem magam tesitanárnak, legalább járhatok susogós nadrágban.”

Janka néni

A sorozat legviccesebb alakja, akit nem nagyon láthattunk józanul, sportolás közben sem hagyja ki a folyadékpótlást: „Ferikém, egész nap futkostam a városban miattatok, hogy vegyek nektek brokkolit. Van itthon egy kis söröd?”

Julcsi

A telepi jó csaj kimerészkedik a távoli Margitszigetre, s bizarr dolgokat tapasztal: „Az összes fiú utánam szaladt, de köszönés nélkül otthagytak. Azt mondta nekem a Delfin, hogy ezek itt sportolnak. Megdöbbentő.”

Böhm bácsi

A bölcs úriember sztoikus nyugalommal konstatálja, hogy a telepen mindenki megkergült: „Ezek hülyék!”

Etus

A sorozat dámája félmosollyal az arcán közli Veréb dokinak, hogy lemondja a mai színházi előadást: „Dokikám, már tízszer láttam a Lear királyt, úgy döntöttem, ma inkább lemegyek gyúrni a konditerembe. Ebben a korban neked is illene jobban odafigyelned az egészségedre. Ma este nem eszem steaket.”

Mágenheim doktor

Az edukált mentőorvos, miután reanimált egy infarktusos beteget, pózba vágja magát, majd közli a munkatársaival: „Látjátok, nem halt volna meg két percre, ha rendszeresen sportol, és ügyel a koleszterinszintjére.”

Lenke néni

A nyugdíjas boltos néni úgy érzi, ideje jobban figyelnie vásárlói egészségére: „Alma drága, ne ezt az ipari parizert vásárold, tessék, ott van friss szabolcsi alma, utána pedig menj el futni, ezt javasolták a Déli harangszó után.”

Taki bácsi

Gazdagrét örök taxisa még arra is képes, hogy kuncsaftokat veszítsen, csak hogy emberéleteket mentsen: „Julcsikám, tudom, egyszerűbb taxival elmenni az esti buliba két utcával arrébb, de legalább ezt az utat tedd meg futva. Még arcpirosító sem kell, olyan szép pirospozsgás lesz tőle a pofikád.”

János

A vagabond erdésznek könnyű dolga van, ha futásról van szó: „Amatőrök, ezek itt mind elkezdtek futni, én már harminc éve futok rendszeresen az erdőben a vaddisznók elől.”

Sümeghy

A nyugalmazott operaénekesre annyi panasz érezett random otthoni előadásai miatt, hogy műfajt váltott: Ezek a prolik sem értékelik a művészetet. Muszáj kiadnom a feszültségemet, elmegyek futni, először annyi kilométert, amennyi oktávot ki tudok énekelni. Az pont egy szigetkör.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.