Hölgyválasz: igent mondanak a futásra

Szebbek lehetnek, mint a szomszédasszony, mozgás közben is hódolhatnak a divatnak vagy akár leendő férjüket is megismerhetik – sok minden ösztönözheti a hölgyeket a futásra, írhatjuk a 24. Aldi női futógála kapcsán.

Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy jelentős mértékben és folyamatosan nő a hölgyek részvételi aránya a futóversenyeken. Dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus segítségével arra a kérdésre kerestük a választ, mitől népszerű mozgásforma a nők körében a futás.

„A futás olyan sport, amelynek elkezdéséhez nem sok minden kell: egy jó futócipő, idő és egy kis szervezési készség, hogy az ember a munka, a család és a mindennapos teendők mellett belevágjon. Könnyen elérhető mozgásformáról van szó, hiszen út mindenhol van, amelyen el lehet indulni – kezdte a háttér megvilágítását Menczel Zsuzsanna, aki maga is rendszeres résztvevője a hazai futóversenyeknek. – Motivációt is könnyen talál az ember, amellett, hogy kedvezően hat a külsejére, testsúlycsökkenést és az állóképesség növekedését eredményezi, azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a hölgyek a futást divatosan művelhetik, mozgás közben sportruhában is trendik lehetnek.”

Menczel Zsuzsanna szerint még divatosan is lehet futni

A sportpszichológus kiemelte, manapság, amikor az ismerkedési lehetőségek jelentős részben az internetre korlátozódnak, a futásnak a társas kapcsolatok alakításában is fontos szerepe van.

„A futás közösségi élményt adó szerepe rendkívül fontos, egyben ösztönző erő. Amikor én futni kezdtem, hamar találtam társakat magam mellé, akik nagy segítségemre voltak abban, hogy az első tíz kilométert szinte észrevétlenül teljesíthessem, majd együtt futottuk le az első félmaratonimat, amelyre csapatban készültem fel. Később a férjemet is egy futóedzésen ismertem meg…” – támasztotta alá az elméletet saját példájával a szakember.

A vasárnapi, kifejezetten a hölgyeket megcélzó, immár 24. alkalommal megrendezésre kerülő Aldi női futógála kapcsán Menczel Zsuzsanna megjegyezte: a Budapesti Sportiroda (BSI) majd’ tízezer résztvevőt vonzó rendezvénye sem ok nélkül közkedvelt.

„Kitűnő kezdeményezés, hogy van egy futónap, amely kifejezetten a nőket célozza meg.

Ha bevalljuk, ha nem, a hölgyek hajlamosak arra, hogy egymáshoz hasonlítgassák magukat, és megmutassák, hogy jobbak, szebbek, mint a szomszédasszony.

Egy futóverseny az önértékelést növeli, kiváló lehetőség arra, hogy a célt teljesítve, önmagukat leküzdve büszkék lehessenek. Egy női futógála arra is jó alkalom, hogy a hölgyek kicsit magukra koncentráljanak, egy időre félretegyék a mindennapokra jellemző férfiakkal való vetélkedést” – folytatta a sportpszichológus, aki gyermeke születése után tavaly épp a női futógálán indult újra versenyen.

És hogy a hölgyek között melyik korosztály húz leglelkesebben futócipőt?

„A BSI-vel tavasszal országos kutatást végeztünk a futó nők körében, a 35-40 éves korosztályhoz tartozó hölgyek közül töltötték ki legtöbben a kérdőívet. Tapasztalataink szerint a harmincas, gyermeket nevelő korosztály nagyon lelkes és aktív.

Az anyukák a futást illetően két különböző utat választanak, vagy »énidőt« jelent számukra, amikor egyedül lehetnek és kikapcsolódhatnak, és amely a lelki egészség megőrzése szempontjából rendkívül fontos, vagy épp ellenkezőleg: babakocsival futnak.

Utóbbit magam is kipróbáltam, rendkívül nehéz és fárasztó, minden anyuka előtt le a kalappal, akit a gyermekét tolva láthatunk majd vasárnap a mezőnyben.”

A 24. Aldi női futógálát május 19-én, vasárnap 10.00 és 15.00 óra között a Népligetben rendezik.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.