Kanyar, szint és szél – maratoni rekordok

Eliud Kipchoge világrekordja kapcsán összegyűjtöttük, milyen feltételek teljesülése segítheti a csúcsdöntést, s hogyan lehet tovább faragni a 2:01:39-es időt. Grafikánkon bemutatjuk a maratoni rekordokat is.

 

Természetesen honlapunk is beszámolt róla, hogy a hétvégén Berlinben a kenyai Eliud Kipchoge 2:01:39 órára javította a maratoni futás 2014 óta érvényes világrekordját, ahogyan azzal is foglalkoztunk, hogy lehet-e esetleg két órán belüli maratont futni. S noha Kipchoge mostani csúcsa nem a lehető legtökéletesebb körülmények között született, azért egyértelmű, hogy alapvetően minden részletnek össze kell állnia a sikerhez és a rekorddöntéshez.

Nyulak. Másként mondva irammenők, akik egy bizonyos ideig a rekorddöntésre készülő futóval mennek, ők húzzák előre, aztán miután megtették kötelességüket, kiszállnak vagy lassítanak, a befutó után pedig megkapják a jutalmukat: egy-egy nyúl néhány ezer dollárt szokott kapni a segítségért cserébe. Berlinben Kipchoge-nak is segítettek a nyulak, kevesebb mint egyórás félmaratont futottak, viszont nem bírták olyan sokáig a rekorder hatalmas tempóját. A tervek szerint 30 kilométerig segítették volna az irammenők Kipchoge-ot, de 25 kilométernél az utolsó nyúl is leszakadt, a kenyai klasszis azonban nem lassított, és végül sikerült neki a csúcsdöntés.

Erős mezőny. Ez a feltétel némiképp párhuzamba vonható a nyulakkal. Nem baj, ha a rekorddöntő futó mellett még néhány világklasszis rajthoz áll, akik vagy a nyulak között szerepelnek, s esetleg feláldozzák magukat társuk sikeréért, vagy szintén a csúcsra hajtanak, húzzák egymást, aztán kiderül, ki viszi el a pálmát.

Időjárás. A szakemberek szerint valamivel tíz fok alatti hőmérséklet az ideális a futáshoz (ehhez képest Berlinben 16 fok volt). Nem véletlen, hogy ősszel és tavasszal rendezik a legtöbb futóversenyt, és az sem baj, ha délelőtt kezdődik a viadal, amikor még nincs annyira meleg

Terep. Az elmúlt években a berlini maratoni halmozta a rekordokat, amely a kedvező időjárás mellett a pálya vonalvezetésének is köszönhető – 2003 óta a mostani a hetedik csúcsdöntés.

A bbc.com cikke rámutat, hogy a bostoni vagy éppen a londoni maratoni terepe is hullámzóbb, mint a berlini út, amely a tengerszint feletti 38 méteres magasságból indul, nem haladja meg az 53 métert, és nem megy harminchét alá.

Ráadásul a londoni pálya például kanyargósabb, és a Temze partján gyakran a szél is nehezíti a futók dolgát.

Frissítés, ruházat. Nem is lehet kérdés, hogy a legjobbak tökéletes felszerelésben futnak, gyakorlatilag a lábukra öntött cipőben, de fontos, hogy kitapasztalja a futó, melyik a számára legkényelmesebb ruházat, és még lényegesebb, hogy mikor és milyen frissítőt, gyümölcsöt, energiaszeletet érdemes magához vennie; s ha fontos az íz, akkor legyen olyan kéznél, hiszen minden apróság számít.

Ha megnézzük Kipchoge berlini rekordját, láthatjuk, hogy a nyulak és az időjárási körülmények sem voltak tökéletesek, szóval még lehet javulni.

Mikola Bence kollégánk grafikáján pedig azt mutatjuk meg, az elmúlt több mint száz évben hogyan változott a maratoni világcsúcsa – és magyar rekordja.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.