Kanyargós utak a Sorrento-sziklához

A legendás sorrentói sziklák „ikrei” megtalálhatók Budapest közelében, ráadásul a Budai-hegység csodálatos ösvényei vezetnek el e különleges csodához – újabb futóútvonalat járunk be!

A Budaörs és Budakeszi között található Sorrento-sziklák és környéke kissé eltér a Budai-hegyekben megszokottól. Vadregényes fenyőligetek közt állnak a különleges alakú sziklák, ahová keskeny, kígyóként tekergő ösvény vezet el minket. Több pontról is indulhatunk, attól függően, mekkora távot akarunk futni: Makkosmária, Normafa vagy a csillebérci KFKI is jó kiindulási pont, mindegyikhez könnyedén visszatérhetünk. Budaörs felől is megközelíthető a piros + jelzésen indulva, innen a legrövidebb az út, de ha erről megyünk, akkor is érdemes legalább Csillebércig elfutni, mert a sárga sávjelzés ösvénye az egyik legizgalmasabb a környéken. Keskeny csapás ez, némelyik része hasonlít a népszerű Spartacus-ösvényre.

Kidőlt fák, földből fel-feltörő gyökerek teszik kalandossá a haladást itt, és bármelyik oldalról is fussuk meg, a terep tartogat kihívásokat, de a szikláktól szép kilátás nyílik Páty felé, de itt nem is annyira a panoráma a lényeg, hanem a környező erdő.

Ha pedig már a Sorrento-szikláknál járunk, akkor ne hagyjuk ki a közeli Farkas-hegyet sem. ahol a volt vitorlázó-repülőtér romjai mellett megnézhetjük a Vitorlázórepülő emlékművet. Itt kopárabb a táj, köves utak vezetnek minket tovább, innen is sok lehetőségünk van továbbmenni, ha a piros + jelzésen folytatjuk utunk, akkor a Budaörsi-hegy mellett találunk néhány piktortéglaüreget is: a tizenkilencedik, huszadik században használt festőtéglákat fejtették ezekből.

Fontos figyelmeztetés: ne másszunk be az üregekbe, mert a legtöbb életveszélyes!

Visszafelé a piros sávjelzés visszavisz minket Makkosmáriára vagy a KFKI mellett lévő Wigner Jenő Pál térhez. Számtalan ösvény van errefelé, de nehéz eltévedni, sok tábla mutatja, melyik jelzés merre visz, s ha a sárga vagy a piros jelzést követjük, akkor biztosan jó helyen járunk.

Sok futó általában Csillebérc felől közelíti meg a sárga + jelzést, amely elvezet a már említett sárga sávjelzésig, s azon végigfutva élvezni lehet a tekergő lejtőn a tempózást. A Sorrentónál vagy érdemes továbbfutni a sárgán, ahonnan ismét a sárga +-ra, majd a piros +-ra juthatunk, és innen eliramodni a Farkas-hegy mellett az Irhás-árok felé, vagy egy jelzetlen úton visszafutni Makkosmária felé.

Nem ez a legnépszerűbb útvonal a Budai-hegyekben, de nagy kedvenc lehet, mert az izgalmas terep, a változatos erdők, a ligetek mindig adnak valami pluszt. Egyszer mindenképp érdemes elfutni erre, sőt a rövid, de szintes útvonalak edzésnek sem utolsók.

Az útvonalakról letölthető ez a gps track is!

A Futóútvonalak eddigi cikkei:

Remete-szurdok

Spartacus-ösvény

Balboa-kör

Panoráma-kör

Nagy-Kevély

Prédikálószék

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.