Közösségi futás: 9 helyett 100 kilométer

Kilenc kilométer, pontosan ennyi a távolság a két baranyai település, Szederkény és Bóly között, amit a lelkes futók száz kilométer alatt tettek meg.

A pécsi székhelyű amatőr futókat tömörítő FutaPécs Sportegyesület nagy sikerű közösségi futását immáron hatodik alkalommal rendezték meg Baranya megyében. Idén mintegy negyvenen indultak a különböző távokon a szederkényi általános iskola udvarából.

A rendezvény ötletgazdája, Inhoff József, aki többször teljesítette például az Ultrabalatont is párban, a Csupasportnak a rendezvény gálavacsorája közben nyilatkozott.

„Minden évben nagy örömmel látjuk a futókat ezen a jeles eseményen – fogalmazott. – Ez számunkra ünnepély, így mindig hangsúlyozom is, hogy nem versenyt, hanem klasszikus közösségi futást szervezünk. A szememben itt mindenki győztes, aki rajthoz áll. Mindig nagyon jó hangulatban szoktak telni a Szederkény–Bóly 100-asok, ahogy egymás közt hívjuk a rendezvényt, de az idén valamilyen különleges okból kifolyólag kifejezetten sikeresnek tartom a szervezést.”

futás

A kezdetekkor még más útvonalon, és csak száz kilométeres távot rendezett az amatőr futókból álló szervezőcsapat, ám felismerték, hogy többen kiszálltak harminc, ötven, majd hetven kilométer környékén.

Ilyenkor is segítettek a menet közben kiállóknak, autókkal felvették őket az előre megbeszélt találkozási pontokon. Két éve viszont már új útvonalat jelöltek ki, így minden induló eldöntheti, hogy milyen távon teljesíti az általa kitűzött célt.

Mivel a futóesemény nem verseny, így mindenki saját felelősségére indul az örömfutáson, nem jelölt és nem biztosított útvonalon, amelynek egy része főúton keresztül is halad. A száz kilométeres pálya két körből áll, a futók pedig szabadon választhatnak még a negyvenöt és az ötvenöt kilométeres útvonalak között.

Mivel nem versenyről van szó, így nincs a nap végén dobogó, de ünnepélyes gálavacsorával így is kedveskednek az indulóknak és a kísérőknek, a kerékpáros vagy az autós kíséret ugyanis megengedett, a rendezők őket is szeretettel látják vendégül.

Az idén a leghosszabb, egészen pontosan százkét kilométeres távot tizennyolc futó teljesítette. Hetven és hatvan kilométert egy fő, ötvenöt kilométert tizenegy, negyvenötöt pedig hat sportoló vállalt. A leghosszabb távon a hölgyek között Katona Éva 10 óra 39 perc alatt, míg a férfiaknál a többszörös Spatrtathlon-teljesítő Kovács Ádám 9 óra 37 perc alatt küzdötte le a távot. Várnai Gergely kétszeres Korinthosz 160-teljesítő (akiről korábban már mi is írtunk) is ott volt a mezőnyben a hétvégén.

Az idei Szederkény–Bóly 100 kilométeres verseny kiválóan sikerült. A főszervező, Inhoff Józsi „elintézte” a zavartalan napsütést, és szél is alig volt.

„A frissítő állomásokon mindenki nagyon segítőkészen állt a futók rendelkezésére, egyetlen szívfájdalmam csak az volt, hogy kevés helyen adtak zsíros kenyeret. A versenyközpontban korlátlanul volt forró víz, a vacsorához felhasznált hús alapján pedig valószínűleg komoly vérengzés történhetett a község csirke- és disznóállományában” – idézi fel a szombati nap élményeit az ultrafutó.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Esős időjárásban is szárazon
Munkamániás volt, munkamániás lett
Bulihangulat és plusz két tonna víz
Nemcsak napozni lehet a parton, edzeni is
„Kellett a siker az önbizalmamnak”

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.