Lőrincz Olivér: most óvatosan versenyzünk

Nedjalkov Balázzsal alkot egy csapatot a nyolcnapos Transalp-viadalon Lőrincz Olivér, aki az elmúlt tizenkét esztendőben rendre az Ultra Trail Mont Blanc-on versenyzett ebben az időszakban.

Egy februári interjúnkban Lőrincz Olivér már beszélt arról, hogy idén megszakad tizenkét éves sorozata, s ezúttal nem indul az Ultra Trail Mont Blanc-on, ott lesz viszont az augusztus 31-én rajtoló Transalp elnevezésű viadalon, amely több szempontból is különleges.

„Németországból indulunk, dél felé kell futni, nyolc nap, naponta nagyjából harminc kilométer, és Olaszországban lesz a cél, a viadalon csak csapatok vesznek részt, Nedjalkov Balázzsal párban állok rajthoz – mondta Lőrincz Olivér, az idén 15. alkalommal sorra kerülő viadalról. – Vettek már részt magyarok ezen a versenyen, de költséges a részvétel, ezért sem szerepelt a bakancslistámon. A nevezési díj ezerkétszáz euró, s mi a Salomon segítségével állunk rajthoz. Alapvetően magányos farkas vagyok, igaz, voltam már többször is kettes, hármas csapat tagja. Balázs régóta szemezett a Transalppal, és amikor látta, hogy szerepel a támogatónk listáján, megkért, legyek párja a megméretésen. Az utóbbi években négy-öt olyan versenyünk is volt, amelyen egymás mögött értünk célba, és itt fontos is, hogy hasonló képességű, karakterű és mentalitású futók alkossanak egy csapatot.”

Továbbá azért is fontos az összeszokottság, mert végig egymásra figyelve, nagyjából együtt kell futni, az ellenőrzőpontokra közösen kell megérkezni.

 

Nedjalkov Balázs a páros másik tagja.

 

A Transalp másfajta kihívást jelent, mint az UTMB, mivel ott egy hosszút kell futni (nagyjából húsz órát), míg itt nyolc napon keresztül tart a verseny, összesen 246.8 kilométert megtéve, a sorrend pedig a szakaszok összesített eredménye után alakul ki.

„A verseny trükkje, hogy mindig gondolni kell a következő napra, jól beosztani az erődet, s nem szabad ellőni a puskaport – hangsúlyozta Lőrincz Olivér. – Jól akarjuk érezni magunkat, a szó klasszikus értelmében nem akarunk versenyezni. Erős mezőny lesz, ha vérre mennénk, akkor se biztos, hogy vannak győzelmi esélyeink, és ahogy említettem, a több nap miatt nagy rizikóval jár, ha elkezdünk versenyezni. Túl szép ez a viadal, hogy csak versenyezzünk, szeretnénk, hogy jó érzésekkel teljen el a nyolc nap, élvezni a hegyet, a völgyeket, patakokat, a természetet. Túl vagyok már azon a korszakon, hogy csak az eredményt hajtsam, mindketten szerepeltünk már rangos versenyeken, nem kell semmit sem bizonyítanunk.”

A Team Salomon Hungary, azaz a Lőrincz Olivér, Nedjalkov Balázs páros a masters kategóriában áll rajthoz – a szervezők összeadják a párosok életkorát, így sorolják be őket –, s Lőrincz hozzátette, vélhetően valahol a mezőny elején lesznek, de az eredménynél tényleg sokkal fontosabb, hogy élvezzék ezt a nyolc napot. Így sokkal többet kapnak a versenytől, mintha széthajtanák magukat. Egyébként meg az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, okos versenyzéssel bármi sikerülhet.

Nyitó képünkön Lőrincz Olivér – fotós: Tumbász Hédi

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.