Lőrincz Olivér: most óvatosan versenyzünk

Nedjalkov Balázzsal alkot egy csapatot a nyolcnapos Transalp-viadalon Lőrincz Olivér, aki az elmúlt tizenkét esztendőben rendre az Ultra Trail Mont Blanc-on versenyzett ebben az időszakban.

Egy februári interjúnkban Lőrincz Olivér már beszélt arról, hogy idén megszakad tizenkét éves sorozata, s ezúttal nem indul az Ultra Trail Mont Blanc-on, ott lesz viszont az augusztus 31-én rajtoló Transalp elnevezésű viadalon, amely több szempontból is különleges.

„Németországból indulunk, dél felé kell futni, nyolc nap, naponta nagyjából harminc kilométer, és Olaszországban lesz a cél, a viadalon csak csapatok vesznek részt, Nedjalkov Balázzsal párban állok rajthoz – mondta Lőrincz Olivér, az idén 15. alkalommal sorra kerülő viadalról. – Vettek már részt magyarok ezen a versenyen, de költséges a részvétel, ezért sem szerepelt a bakancslistámon. A nevezési díj ezerkétszáz euró, s mi a Salomon segítségével állunk rajthoz. Alapvetően magányos farkas vagyok, igaz, voltam már többször is kettes, hármas csapat tagja. Balázs régóta szemezett a Transalppal, és amikor látta, hogy szerepel a támogatónk listáján, megkért, legyek párja a megméretésen. Az utóbbi években négy-öt olyan versenyünk is volt, amelyen egymás mögött értünk célba, és itt fontos is, hogy hasonló képességű, karakterű és mentalitású futók alkossanak egy csapatot.”

Továbbá azért is fontos az összeszokottság, mert végig egymásra figyelve, nagyjából együtt kell futni, az ellenőrzőpontokra közösen kell megérkezni.

 

Nedjalkov Balázs a páros másik tagja.

 

A Transalp másfajta kihívást jelent, mint az UTMB, mivel ott egy hosszút kell futni (nagyjából húsz órát), míg itt nyolc napon keresztül tart a verseny, összesen 246.8 kilométert megtéve, a sorrend pedig a szakaszok összesített eredménye után alakul ki.

„A verseny trükkje, hogy mindig gondolni kell a következő napra, jól beosztani az erődet, s nem szabad ellőni a puskaport – hangsúlyozta Lőrincz Olivér. – Jól akarjuk érezni magunkat, a szó klasszikus értelmében nem akarunk versenyezni. Erős mezőny lesz, ha vérre mennénk, akkor se biztos, hogy vannak győzelmi esélyeink, és ahogy említettem, a több nap miatt nagy rizikóval jár, ha elkezdünk versenyezni. Túl szép ez a viadal, hogy csak versenyezzünk, szeretnénk, hogy jó érzésekkel teljen el a nyolc nap, élvezni a hegyet, a völgyeket, patakokat, a természetet. Túl vagyok már azon a korszakon, hogy csak az eredményt hajtsam, mindketten szerepeltünk már rangos versenyeken, nem kell semmit sem bizonyítanunk.”

A Team Salomon Hungary, azaz a Lőrincz Olivér, Nedjalkov Balázs páros a masters kategóriában áll rajthoz – a szervezők összeadják a párosok életkorát, így sorolják be őket –, s Lőrincz hozzátette, vélhetően valahol a mezőny elején lesznek, de az eredménynél tényleg sokkal fontosabb, hogy élvezzék ezt a nyolc napot. Így sokkal többet kapnak a versenytől, mintha széthajtanák magukat. Egyébként meg az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, okos versenyzéssel bármi sikerülhet.

Nyitó képünkön Lőrincz Olivér – fotós: Tumbász Hédi

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.