Lőw András, a Spartathlon törzsvendége

Tavaly huszonharmadszor indult a Spartathlonon Lőw András. Túl az ötvenen már nem létkérdés neki a futás, a Mátra 115-ön például pontőrködik is, de azért az UTMB-re mindig örömmel menne vissza.

Huszonharmadszor is lehetett izgatottan várni a Spartathlont?

Persze, mindig. Az évek alatt olyanná vált nekem, mint az osztálytalálkozók. Rengeteg futóbarátom van, akikkel csak a Spartathlonon szoktam találkozni, és minden évben más élményt ad a verseny – bár az igazsághoz az is hozzátartozik, én már nagyon rég nem a versenyért, hanem magáért az élményért utazom Athénba minden év szeptemberének utolsó hetében, annak ellenére, hogy tudom, nem leszek mindig jól útközben, és azt is, hogy megint sokkal többet kellett volna futnom ahhoz, hogy jó eredményt érjek el. De ott vagyok mindig, biztos pont az életemben immár kétezer óta. Azt nem tudom, hogy még meddig lesz ott a helyem, de jócskán vannak nálam idősebb, rutinosabb futók is, akik képesek a legjobb tíz közé kerülni.

Ez a rövid interjúrészlet Futóarcok című könyvünkből való, amelyben több mint harminc ismert magyar futót mutatunk be részletesen, természetesen Lőw Andrásról is sokkal bővebben írunk. A 236 oldalas könyv megvásárolható a könyvesboltokban és a Spuri boltokban, megrendelhető a lapcentrum.hu oldalon.

Az ultrafutás alapvetően nem a fiatalok sportja, viszont az első Spartathlonján igen fiatalnak számított.

Huszonöt éves voltam akkor, abban az időben Magyarországon sokan nem is tudták, mi az az ultrafutás, a Spartathlont hírből sem ismerték. Nem volt internet, nem létezett a közösségi média, nem volt ilyen a híráramlat, ha úgy tetszik, nem volt ekkora hájp körülötte. Nyilván Bogár János győzelmének is sokan örültünk, mármint mi, a futók zárt közössége, de nem volt akkora hírértéke, mint 2014-ben Lubics Szilvia pályacsúcsának vagy Maráz Zsuzsa tavalyi győzelmének.

Akkoriban még nem volt divat ultrázni, manapság pedig mondhatjuk, hogy trenddé vált. Aki maratonit fut, úgy érzi, ezzel feljogosította magát, hogy az ultrafutás útjára lépjen.

Jómagam is hasonlóképpen kerültem az ultratávok közelébe: rendszeresen jártam a budapesti versenyekre, amikor az egyik barátom mondta, hogy vannak ám távok a maratonin túl is. Izgalmasan hangzott, nem kellett sokáig győzködni, hogy kipróbáljam magam. De azért nem egyből huszonnégy órással kezdtem – mire egy ilyen versenyen rajthoz álltam, már szereztem alapokat.

Korábban több terepultrán is rajthoz állt, a legnagyobb kedvencén, a Mátrában viszont az utóbbi néhány évben csak pontőrködik.

A nagyfiam is szereti, hogy ott töltjük azt a napot, várjuk a futókat. Ez közös program, amelyről ma már semmi pénzért sem mondanék le.

Inkább aszfaltfutónak tartja magát?

Kevés valóban szép aszfaltos útvonal van, ellentétben a terepfutóversenyekkel, amelyek viszont vonzóak. Ott a környezet miatt is érdemes indulni, ugyanakkor a körözős versenyeknek is megvan a maguk varázsa – de már az ilyeneken sincs égető vágyam elindulni.

És mi az, amin még lenne?

Rengeteg szép verseny van a világban, minden csak idő és pénz kérdése. Ott van például az UTMB, jó lenne oda is rendszeresen visszatérni, hiszen fantasztikus a hangulata, és lenyűgöző az útvonal is. Csodás lehet akár több nap alatt napfényben csak végigjárni… Ázsiában, Amerikában is egyre több a verseny, de a magyar kínálat is gazdag.

A legfurcsább frissítés

„Egy több mint harminc éve tartó pályafutásból képtelenség kiemelni egyetlen jelentőségteljes momentumot – mondta Lőw András. – Az biztos, hogy vicces pillanat lehetett az ottani asztaltársaságnak, amikor az egyik Ultrabalatonon már nagyon szomjas voltam két frissítőpont között, és elfutottam egy vendéglátóegység előtt, ahol megláttam egy pohár hideg sört az asztalon – gyorsan lehörpintettem, majd mentem tovább…”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.