Lubics Szilviával a Szénás Körön

Hazánk egyik legismertebb és legeredményesebb ultrafutója november 30-án Solymárra látogat. Délelőtt közös futáson vesz részt, délután előadást tart, valamint adományt gyűjt a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére.

Lubics Szilvia-rajongóknak egy héttel korábban hoz ajándékot a Télapó: a népszerű ultrafutó november 30-án a Szénás Kör ötletgazdája és főszervezője, Perl Gergely meghívására Solymárra látogat, ahol több érdekes programon vesz részt. Délelőtt 8–12 óra között futva teljesíti az egyéni körtúra 31 kilométeres távját, és bárki csatlakozhat hozzá, ha képes tartani a – Szilvi számára laza – tempót. Egy kis szieszta után pedig Vágó Boglárkával, Belus Tamással, Simonyi Balázzsal a Szénás Kör rajtjánál található Apáczai János Művelődési Ház színháztermében tart előadást (a jegyek elővételben elfogytak, a meg nem jelentek helyét lehet a helyszínen betölteni), illetve gyűjtést a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére.

„Kétszáz főnek van hely, de ha kétszer ekkora lenne a terem, akkor is pillanatok alatt elfogytak volna a jegyek – érzékeltette Perl Gergely, mekkora az érdeklődés az előadás iránt. – Már tavaly is megfogalmazódott egy hasonló jótékonysági rendezvény gondolata, de úgy vélem, másfél évvel a Szénás Kör elindítása után értünk meg rá, hogy igazán komolyan vegyenek minket. Hosszabb távú együttműködést tervezünk a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálattal, első körben orvosi műszerekre gyűjtünk, később egy új mentőautó megvásárlásában is szeretnénk segédkezni. A meghívott vendégeket nem kell bemutatni, futókörökben jól ismertek. Lubics Szilvi szinte a teljes napot velünk tölti, a közös futás részleteit Facebook-oldalunkon, eseményként lehet megtalálni. A pénzbeli adományokon túl plüssállatokat is gyűjtünk, amelyek a mentőautókba kerülnek, és minden kis beteg kap belőlük egyet.

Húsz éve a bajba jutott gyerekek mellett
A „Futásról őszintén” címmel november 30-án a solymári Apáczai János Művelődési Házban rendezendő előadás-sorozat bevételét és a helyszínen adott egyéb adományokat a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat képviselőjéhez juttatják el. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat 20 éve segít a bajba jutott gyermekeknek az Országos Mentőszolgálat kötelékében. Mentősegységeik ezalatt több mint 60 ezer alkalommal segítettek beteg gyermekeken. Budapesten ők működtetik hazánk egyetlen gyermekrohamkocsiját, amely mobil gyermek-intenzívosztályként működik. Miskolcon és Debrecenben gyermekmentőorvosi kocsikkal vannak jelen. Alapítványuk két éve megnyitotta és működteti Budapest tizenötödik mentőállomását, a józsefvárosi mentőállomást. A támogatáshoz szükséges adatok:

Alapítvány neve: Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: CIB Bank 10700079-26823100-51100005
Közlemény: Szénás Kör

Ahogy a november 30-i előadás vendégeit, úgy a Szénás Kört sem kell különösebben bemutatni, a túrázni és futni szerető emberek többsége már biztosan találkozott a Solymárról induló körtúrának legalább a nevével. Perl Gergelyt mégis arra kértük, idézze fel kicsit a kezdeteket.

„Nagyon régen megszületett az ötlet, hogy a kedvenc túraútvonalaimat szervezett formában megmutassam másoknak, de hagyományos túrát és versenyt nem akartam szervezni, máshoz pedig sokáig nem voltak meg a technikai feltételek. A megvalósítással kapcsolatban akkor kaptam új ihletet, amikor két éve teljesítettem a Vérkört. Megkérdeztem a szervezőket, terveznek-e a Budai-hegységben hasonlót, és amikor egyértelmű nemmel feleltek, nekiláttam a munkának. A folyamatot »meggyorsította«, hogy nem sokkal egy nyaki gerincsérvből való felépülés alatt rengeteg időm volt gondolkodni, írogatni, jegyzetelni. Tavaly tavaszra kerültem olyan állapotba, hogy a tervezett útvonalat alaposan be tudjam járni. Fontosnak tartottam, ne a kanapéról rajzoljam, hanem ismerjek minden kanyart, hiszen ha bármelyik induló felhív, csak így tudok neki segíteni.”

A Szénáskör két hónapja indult 11 kilométeres Családi Köre is nagyon népszerű – Fotó: Szénáskör Facebook-oldala

A Szénás Kör 2018. júniusban indult hódító útjára, és hamar nagy népszerűségre tett szert. A kényelem – akkor indulunk a túrán, amikor szeretnénk; az ellenőrzőpontoknál QR-kódokat saját magunk olvassuk le; korrekt szintidőn (a 31 kilométeres kis körön futva 5, túrázva 9 óra; a 75 kilométeres nagy körön futva 13, túrázva 20 óra; a 11 kilométeres Családi Körön 6 óra) belül kell teljesítenünk a távot – sokak számára vonzó volt. A teljesítések száma ezres nagyságrendben mérhető, a változó díjazás (az első teljesítésért bronz színű érem, a másodikért ezüst, a harmadikért arany jár) miatt a visszatérők száma is jelentős.

„Nagy motiváló erejük van a különböző színű érmeknek. Sokan szép fokozatosan haladnak, először a kisebb távot teljesítik háromszor, utána próbálkoznak a nagyobbal. Májusban elindítottuk a Bükkös Kört, ami a Szénás Kör »kishúga«, hamarosan pedig érkezik a »kisöcsi«, ami Betyár Kör névre hallgat, és a Bakonyban lesz teljesíthető. Egyelőre a Szénás Kör a legnépszerűbb, amihez nagyban hozzájárult, hogy az első több mint ezer teljesítőt személyesen fogadtam a célban. Hogy ez hogyan volt lehetséges? A közelben lakunk, a felépülésem alatt más dolgom nemigen volt, és a QR-kódos rendszernek köszönhetően mindig látom, ki melyik ellenőrzőpontnál volt utoljára, mikor ér vissza Solymárra. Bár a legtöbben éppen azért mennek túrázni vagy futni, hogy kicsit egyedül legyenek, úgy vettem észre, nagyon sokat számít, hogy a célban várja őket valaki, aki – ha egy idegenről van is szó – csak átadja az érmet, és gratulál a teljesítéshez. Most, hogy az egészségügyi probléma a múlté, a közelben található Mandula Kávézóban lehet átvenni az érmeket. Sokak szerint ez nem ugyanaz, de ahogy mondani szokás, a lányok szebbek, kedvesebbek nálam, van finom sütijük, fagyijuk, télen forró csokijuk, nekem viszont egyikből sincs…”

Ami a QR-kódos túrázás és futás működését illeti, Perl Gergely nem panaszkodik. Persze előfordul, hogy valaki mobilinternet nélkül indul útnak, ezáltal nem tudja feltölteni a részeredményét az online rendszerbe, ami csak az első ellenőrzőpontnál derül ki, de olyan napok is vannak, amikor minden flottul megy, és senki sem keresi.

„A telefonszámom minden itineren megtalálható, bármikor el lehet érni, és az online rendszer révén én is folyamatosan képben vagyok a teljesítőket illetően.

A hívók általában kisebb útba igazításra szorulnak, ugyanakkor volt már olyan, hogy valaki váltig állította, éppen hol van, de hallottam a lónyerítést a háttérben, amiből tudtam, hogy teljesen máshol tartózkodik. Előfordult az is, hogy megkérdezték: látnak színes jeleket a fákon, ezeket kell követni? Mást a hegyről kellett minél hamarabb lenavigálni, mert nem vitt magával fejlámpát, és közeledett az este. A problémák többsége abból adódik, hogy az indulók nem olvassák el figyelmesen az itinert. Azokra a futókra különösen jellemző ez, akik városból jönnek ki terepre. El-elrontanak egy-egy kanyart, és ugye egy futó nem ötven métert halad rossz irányba, hanem ötszázat vagy egy-két kilométert, így a kis kör harmincegy kilométeres távja is negyven fölé szökhet a végére. A szervezői felelősség része, hogy figyeljünk mindenkire, amiért az indulók nagyon hálásak.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.