BLOGRA FUTOTTUNK Májust idéző őszi futás

Nagy futások, remények, izgalom, várakozás – mostanság ez jellemzi leginkább a futóközösséget, hiszen továbbra is kérdés, hogy mely versenyeken lehet elindulni és küzdeni egy jót.

Javában szervezzük az Ultrabalaton-csapatainkat, megpróbál(t)unk az utolsó utáni pillanatig kivárni, hátha történik valami változás. A Facebookon láttuk azt a bejegyzést, hogy a rajtcsomagok elkészültek, ez adta meg a kezdőlöketet az újratervezésre, szervezésre. Az idei UB mindenképp rendhagyó lesz, kezdve ott, hogy októberben teljesen más időjárásra és hőmérsékletre kell számítani, mint májusban, amikor már érezni a kora nyári meleget, és az éjszakákat akkor is megúsztuk megfázás nélkül, ha ronggyá áztunk. Ha kellett, átöltöztünk pikk-pakk a kisbuszban, vagy körénk tekert takaró alatt pihentünk, napközben pedig jó esetben hamar megszáradtunk. Most viszont muszáj lesz nemcsak éjszaka, de nappal is ruhát cserélni, ha valaki több szakaszt fut, hiszen ráfagy az izzadság. Ez a pasiknál még hagyján, viszont a csajoknál már nem olyan egyszerű, ha abból a vízmennyiségből indulok ki, amit egy-egy edzés után a sportmelltartómból kicsavarok…

Azt is figyelembe kell venni, hogy senki sincs a korábbi formájában, kevesebbet edzettünk, mint szoktunk, kinek itt, kinek ott fáj.

A májusi versenyre sokkal jobb felkészülni úgy, hogy télen is edzünk, tavasszal pedig komolyan rákészülünk. No de most ez van, alkalmazkodni kell a helyzethez.

A nehezítő körülmények ellenére abban maradtunk, hogy mindenképp megcsináljuk, hiszen ez az év versenye! Természetesen nagyon bízunk benne, hogy jövőre visszakaphatjuk a jó kis májusi rajtot, és gatyarohasztó hőségben futkoshatunk a Balaton körül – sohasem gondoltam volna, hogy ezt hiányolom majd…

ZERGETALPAK (Facebook)

Az augusztus végén megrendezett Budapest Urban Games Citadella futáson, a 14 kilométeres távon indult a szerző. A leírás alapján nem volt egyszerű a terep, rekkenő meleg is volt, viszont a látvány, a panoráma ellensúlyozta a nehézségeket!

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU

Hernádi László a szeptember 5-én megrendezett Szőlőskör Futófesztiválon vett részt, az 50 kilométeres távon indult, és a dimbes-dombos terep miatt érdemes megemlíteni, hogy a szintemelkedés 750 méter volt – erről a teljesítésről írt beszámolót. Stabil, remek futással a 154 indulóból a 47. helyen végzett, az ideje 5:09:26 óra.

Nagyszerű teljesítmény, főleg úgy, hogy előtte az allergia megkeserítette a mindennapjait. Na, és ki volt az önkéntes az egyik frissítőponton…?

RUNFORMERS.COM

Sokaknak kérdés, hogy szülés után mikor érdemes újra elkezdeni a futást. Mi jó a szervezetnek, és mi az, ami hosszú távon is képes ártani? A kétgyermekes, amatőr hosszútávfutó gyógytornász, Csáki Enikő tanácsait olvashatjuk a bejegyzésben.

RUNNERSWORLD.HU

A magazin összeszedte, miért is jó ősszel futni! A cikkből kiderül, hogy nemcsak a kellemesebb hőmérséklet miatt, merthogy más előnyei is vannak, ha ebben az időszakban indulunk edzeni!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az asztal másik oldalán

KREMLICZA LEVENTE

Szeptember első hét végéjén a Balaton mellett megrendezett Szőlőskör Futófesztiválon vettem részt, de ezúttal nem versenyzőként: a harminckét kilométer után lévő frissítőponton vártuk a futókat. Hozzánk már csak az ultratávosok jöttek, akik nálunk megfordultak, azok hullámzó útvonalon, nyarat idéző hőségben futottak ötven, nyolcvan vagy épp száz kilométert. Ráadásul a százasok kétszer fordultak meg nálunk, így volt alkalmunk a legnehezebb pillanatokat látni. Korábban már segítettem futóversenyen, de az kisebb esemény volt, rövid távokkal, így nem jelentett egész napos feladatot.

Elég sok versenyen indultam már, jó párszor ultratávon is, és mindig tudtam, hogy nem egyszerű az önkéntesek feladta – ezt most testközelből tapasztalhattam meg. Hajnali fél négytől rajtszámot osztottunk, aztán építettük a pontot, majd reggel héttől délután fél ötig vártuk a versenyzőket. Mivel hozzánk a hosszútávosok tartoztak, gyakran voltak hosszabb holt idők, de amikor bejött két táv mezőnyének egy része egyszerre, nagy lett a pörgés, amit nem is bántunk. A vége volt a legérdekesebb, a százasok a második körre elfáradtak fizikailag és fejben is – valaki könnyen, valaki nehezebben viselte ezt, és a hőség is extra nehezítést adott, így a jég és a hideg víz mellé a lelkesítés is elkélt, ami talán a legfontosabb a frissítőpontosok részéről. A verseny után rengetegen köszönték meg a segítséget. Sőt, minap a Bikás Parkban egy futólány, aki a száz kilométeres távon indult, személyesen is megköszönte, hogy lelkesítettük.

Gyakran a saját küzdelmünk, sikerünk vagy épp kudarcunk miatt elfelejtkezünk arról, hogy egy versenyen nemcsak a futók tesznek bele rengeteget a sikerbe, hanem az önkéntesek, a szervezők is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.