Mi lesz a hat nagy maratoni sorsa?

Összeszedtük a hat meghatározó maratonival kapcsolatos friss információkat – egyelőre nagy a bizonytalanság, de a berlini versenyt ebben az évben szinte biztosan nem rendezik már meg.

Hol van már a tavalyi hó, tehetnénk fel a költői kérdést a hat nagy maratoni verseny kapcsán is. A koronavírus-járvány természetesen a hosszútávfutók naptárát is átírta, a kiemelt fontosságú viadalok közül csak a tokióit sikerült megrendezni még március elsején – a férfiaknál az etióp Birhanu Legese megvédte címét, a nőknél új pályacsúccsal a kenyai-izraeli Lonah Chemtai Salpeter győzött. Hozzá kell tenni azonban, hogy a pandémia ezen a versenyen is nyomot hagyott, csak az elit atléták és a kerekesszékesek indulhattak, így 38 ezer induló helyet nagyjából 300 állhatott rajthoz…

Az eddigi egyetlen biztos „áldozatnak” a berlini maratoni tűnik, az egyik leggyorsabb pálya, az egyéni (és magasabb) csúcsra törők Kánaánja. A tavalyi futás emlékezetesre sikeredett, az etióp Kenenisa Bekele csupán két másodperccel maradt el a kenyai Eliud Kipchoge egy évvel korábban ugyanott felállított világrekordjától (a Kipchoge által tavaly Bécsben kis túlzással laboratóriumi körülmények között futott 1:59:40-es idő csodálatos teljesítmény, de nem hivatalos eredmény). A német fővárosban esedékes verseny szervezői április 21-én jelentették be, hogy eredeti, szeptember 27-i időpontjában nem rendezhető meg, miután a német kormányzat október 24-ig betiltott minden eseményt, amely ötezernél több résztvevővel zajlana.

 

Kenenisa Bekele tavaly megnyerte a Berlin Maratont.

 

A berlini maratoni szervezői két hete úgy nyilatkoztak, szükségük lenne még egy kis időre, hogy eldönthessék, a verseny megtartható-e még 2020-ban – erről június vége előtt nem várható döntés, de hiú ábrándokba senkit sem ringatnak…

A bostoni maratonit április 20-ról szeptember 14-re, a londonit április 26-ról október 4-re halasztották. Előbbihez kötődően viszonylag friss információ, hogy Martin Walsh polgármester szerint ezen a héten vagy a következőn eldől, megrendezhetik-e ősszel a patinás viadalt, merthogy törölni mégsem lehet a start előtt négy nappal. A versenyt egyébként 124 éves története során még sosem törölték.

London ügyében Hugh Brasher versenyszervező a múlt héten arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy nem tudják, a halasztott időpontban megrendezhető-e az esemény, s ha igen, milyen feltételekkel – a következő híradás június 21-én várható.

Csak mi tesszük hozzá, hogy nyilvánvalóan a maratoni futás is olyan tömegrendezvény, amelyre a világ minden pontjáról gyűlnének össze emberek, s jelenleg megjósolni sem lehet, néhány hónap múlva milyen utazási korlátozások lesznek érvényben, ahogy azt sem, mekkora veszélyt jelent majd a vírus újabb hullámának esetleges elterjedése kapcsán, ha mondjuk száz náció képviselői találkoznak. Könnyen elképzelhető, hogy regionálissá teszik a top maratonikat is, hogy megmenthessék őket.

 

Londonban még reménykednek az őszi időpontban. Fotó: Reuters

 

Két amerikai verseny időpontjához, a chicagóihoz és a New York-ihoz még nem nyúltak hozzá, de az október 11-re kiírt chicagói maratoni esetében a szervezők nevezési díjjal kapcsolatos terve verte ki a biztosítékot.

Aki ugyanis a járvány miatt nem szeretne elindulni, mert aggódik az egészségéért, nem kap visszatérítést, viszont a jelentkezését átrakathatja a 2021-es versenyre. Egyébként Tokiónál is felvetődött hasonló probléma, mivel az amatőröket nem engedték rajthoz állni, a nevezésük automatikusan érvényes lesz ugyan 2021-re, de a kínai versenyzőket leszámítva a díjat ismét be kell fizetniük.

A végére maradt a világ legnagyobb maratonija, a New York-i, amely egyelőre szintén őrzi eredeti, november 1-jei dátumát. Bill de Blasio polgármester és a város utcai futóinak egyesülete tárgyal, hogyan lehetne az egészséget szem előtt tartva biztonságosan lebonyolítani a rendezvényt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.