Muhari Gáborra 101 kilométer vár a CCC-n

A legendás Ultra Trail du Mont Blanc egyik versenyén indul augusztus végén Muhari Gábor: a remek magyar terepfutó azt mondja, ez az az őrület, ami sehol máshol nincs.

A HOKA ONE ONE futócipőmárka magyar nagykövete, az ország egyik legjobb ultrafutója, Muhari Gábor is ott lesz az augusztus 26. és szeptember 1. közötti UTMB-n. Az augusztus 30-án startoló 101 kilométeres CCC-n indul.

„Az UTMB a 2003-as első rendezés óta vitathatatlanul a legnagyobb terep-ultrafutóversennyé fejlődött. Minden évben augusztus végén Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc várja azt a sok ezer terepultrást, aki a 15 és 300 km közötti távok valamelyikének vág neki – fogalmazott Muhari Gábor. – Nem indulhat bárki: szigorú, teljesítmény- és teljesítésalapú pontrendszerek vannak, amelyek előzetes eredményeik alapján rangsorolják a futókat. Bizonyos szintű teljesítmény felett lehet nevezni.

Akinek ez nincs meg, reménykedhet, hogy az előzetes regisztrációt követő sorsolás eredményeként bebocsátást nyer a terepultrafutás Mekkájába, a versenyre, ahova egyszer minden terepultrafutónak el »kell« jutnia.

Merthogy Chamonix és az UTMB már nem kis szimbólum terepultrás körökben, hanem szinte kötelező elem.”

A regisztráció már novemberben, tíz hónappal a rajt előtt megkezdődik, érdeklődőből és nevezőből pedig többször annyi van, mint akik a versenyen a létszámkorlátok miatt ténylegesen indulhatnak, derül ki Muhari Gábor beszámolójából.

„Miért is szeretnék részt venni az őrületben? Legfőképpen, mert ez valami olyasmi, ami sehol máshol nincs. Nincs a földkerekségen másik terepultraverseny ekkora presztízzsel, az ehhez kapcsolódó hatalmas, felfokozott várakozással, a már-már túldimenzionált felhajtással. A legnagyobb gyártók például az UTMB idejére időzítik a következő szezon újdonságainak bemutatását, a versenyekről élő közvetítés van a rendezvény saját csatornáján, újságírók tömkelege, sajtótájékoztatók, interjúk, esélylatolgatások, minden, ami kell. Mindez festői környezetben, a 4810 méteres Mont Blanc csúcsával megspékelve. Hosszabb mérlegelés után végül a CCC-re neveztem, amely az olaszországi Courmayeurből indulva a svájci Champex-tó mellett elhaladva tart a francia célba, Chamonix-ba 101 km-en keresztül, amely során 6100 méternyi pozitív szintkülönbséget kell leküzdeni. A versenyre jellemzőek az igen meredek emelkedők, ugyanakkor a viszonylag jól futható lankás-sík szakaszok is.

Ez a kombináció akár kedvezhet is nekem, mint ahogy az sem lesz hátrány, hogy korábbi teljesítményeim miatt az első sorok valamelyikéből indulhatok.

Az edzések június közepe óta zajlanak kifejezetten a versenyre való felkészülés jegyében. A forma alakul, az utolsó pár hétben a »mászóképességet«, illetve az ehhez elengedhetetlen bothasználatot igyekeztem fejleszteni.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.