Népszerű az öt kilométeres kihívás

Akár újévi fogadalomtételként, akár a teljesítmény növelése céljából, de érdemes kipróbálni az úgynevezett 5K challenge-t, amelyhez futóedző segítségével adunk néhány megszívlelendő tippet.

A futással foglalkozó runnersworld.com szakportál szerint az öt kilométeres virtuális kihívás (5K challenge) elképesztő népszerűségnek örvend a világon szinte mindenhol. Egyik oka, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt számos, a valós térbe tervezett verseny elmaradt, és online kezdeményezések vették át a helyüket. A Strava 2020 májusi és júniusi ötezer méteres kihívását például több millióan teljesítették, és az is árulkodó, hogy a Running USA kimutatása szerint 2019-ben ezen a távon csaknem kilencmillióan regisztráltak különböző, valós térben lebonyolított versenyekre.

„Nincs ebben semmi meglepő – vágott a közepébe Szilágyi Tibor futóedző. A kezdők leginkább azért kedvelik ezt a távot, mert viszonylag rövid felkészülés is elég ahhoz, hogy sikeresen teljesítsék. Az sem elhanyagolható szempont, hogy – a félmaratonihoz képest – felkészülés közben nem kell több tíz kilométereket futniuk, és még akkor is könnyen be tudnak illeszteni fél óra kocogást a hétköznapjaikba, ha nagyon elfoglaltak. A tapasztaltabb futók ugyanakkor azért szeretik, mert nekik ez meglehetősen pörgős táv, amelyen sokkal jobb érzés vágtázni egyet, mint tíz vagy húsz kilométeren szenvedni. Végül az sem elhanyagolandó, hogy mindenki szereti önmagát legyőzni és felülmúlni, márpedig ötezer méteren kevesebb időt igényel újabb egyéni csúcsokat felállítanunk.”

A szakember állítása szerint sokan azért kezdenek el futni, mert rájönnek, hogy inaktív életet élnek, meg akarják őrizni egészségüket, esetleg miután felgyógyultak betegségükből, valamilyen kihívásra vágynak vagy gyermekszülés után mozogni szeretnének. Ők elsőként ezt a távot célozzák meg. Mint mondja, a versenyek hangulata és a győzni akarás vágya rengeteg embert ösztönöz arra, hogy összemérje magát másokkal, ehhez pedig futócipőt kell húzniuk.

„Ne feledjük, mindig az első lépés a legnehezebb! Ha viszont már megtettük, és van megfelelő segítségünk, könnyebben teljesíthetjük a többit is – folytatta Szilágyi Tibor. – Bármilyen hihetetlenül hangzik, sokkal nehezebb eljutnunk az első ötezer méterig, mint tíz kilométerről a húszig. Ne riasszon vissza bennünket, ha eleinte csak félig sétálva, félig futva tudjuk le első ötezer méteres kihívásunkat, a lényeg, hogy ne legyen bennünk semmilyen gátlás! Tartsuk fejben, hogy a futás nemcsak a gyorsak és a tökéletesek sportja, hanem a lassúbbaké és a túlsúlyosaké is! Önmagunk legyőzése 5K-s versenyen sokszor jóval nagyobb erény, mint csúcsokat döntögetni a hosszabb távokon. Az ötezer méteres kihívás pontosan arra sarkall, hogy mozduljunk ki a komfortzónánkból és a lötyögésből. Ha pedig már túl vagyunk rajta, jöhetnek a hosszabb távok is.”

Első lépésként érdemes feltennünk a kérdést magunknak: csupán teljesíteni szeretnénk a távot vagy időeredményünkön is javítanánk? Ha kezdők vagyunk, az első célt kövessük, ha újrakezdők vagy haladók, inkább a másodikat.

„A kezdőknek az a legfontosabb, hogy megfelelő futócipőt, futófelszerelést és futópályát találjanak maguknak. Továbbá ne akarjanak elsőre nagyot dobni, inkább kövessék a fokozatosság elvét! Az is fontos, hogy találjanak elég időt a futásra úgy, hogy közben nem vonják ki magukat a család életéből. Végül, de nem utolsósorban, rendszeresen menjenek el futni, ne csak akkor, amikor éppen idejük van rá! Sőt akár az étrendjükön is változtathatnak, ha fogyni is szeretnének. Kövessék tehát a fokozatosság, rendszeresség és tervszerűség elvét, de ami a legfontosabb: élvezzék a futást, és csak akkor csinálják, ha jólesik!”

 

 

A haladóknak másképpen kell felkészülniük az öt kilométeres távra, még akkor is, ha korábban már futottak ennyit. Szilágyi Tibor meglátása szerint nekik nagyobb súlyt kell helyezniük edzéseik pontos megtervezésére, hiszen ők elsősorban időeredményükön szeretnének javítani. Válasszák ki a nekik legjobban megfelelő edzésmódszert és futócipőt, és ne feledkezzenek meg a helyes táplálkozásról sem, mert nekik már nemcsak az a fontos, hogy letudják a távot, hanem hogy gyorsan tegyék meg!

„Bár a fokozatosság és a tervszerűség követése nekik is elengedhetetlen, bátrabban növelhetik a távot és a futás intenzitását, mint a kezdők. Többféle és keményebb edzéseket kell végezniük, résztávos tréningeket és tempós futásokat, amelyekkel növelni tudják állóképességüket! Míg a kezdőknél az elsődleges cél, hogy megszeressék a mozgást, a tapasztaltabbaknál az, hogy fokozzák teljesítményüket, és megdöntsék egyéni rekordjukat.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.