Női előretörés a maratonikon

Egyre több hölgy vállal hosszabb távokat is a Spar Budapest Maratonon. Grisnik Petra színésznő szerint a futásban megélheti a nőiességet, mert a nők sokszor kitartóbbak a férfiaknál.

Ha van olyan sportág, amelynél nem számít a kor, az a futás. Ha van olyan sportág, amelynél nem feltétlenül számít a testalkat, az a futás. Ha van olyan sportág, amelynél egyáltalán nem számítanak a nemi szerepek, az a futás.

Persze inkább az amatőr válfaja, mert a fiatal sportolók sokkal jobb iramban futnak, mint a veteránok, ahogy a vékonyabb felépítésűeknek jóval könnyebb a hosszú távokon jól teljesíteni, míg az élsportoló férfiak jobb időket érnek el az élsportoló nőknél.

Ellenben a hobbifutók között teljesen eltűnnek a különbségek, és ne frusztrálja az erősebb nem képviselőit, ha egy hölgy könnyedebben mozog, gyorsabban fut náluk, inkább örüljenek. Az persze nem baj, ha ez jobb teljesítményre ösztökéli őket, sőt!

„Attól a pillanattól kezdve, hogy futni kezdtem, csak támogató és szeretetteli hangokkal találkoztam – idézte fel a közelmúltat Grisnik Petra, aki Magyar Bálint színészkollégájával párban futja le a maratoni távot vasárnap. – Eddigi tapasztalataim alapján nincs meg az a rivalizálás, hierarchia, hogy »jaj, de cuki vagy, de azért az ultrások a futók, te semmi sem vagy«. Aki fut, tudja, hogy a másiknak milyen jó, és örül az örömének. Ez jellemzi ezt a közösséget. És egyrészt valóban teljesen uniszex a futás, másrészt a nők ebben tök jók. Nagy női energia, hogy kitűzök magam elé egy célt, és hosszan kitartok mellette. Ebben a nők nagyon királyok, sokszor jobbak is, mint a férfiak. Akik inkább rövidtávú harcosok, de ez is nagyon tiszteletreméltó, imádom a férfiakat, nincs ezzel probléma.”

Mindenesetre a futásban könnyedén meg lehet élni a nőiességet, az erős nő manifesztumát. Hogy ez mennyire így van Magyarországon is, ékes példája, hogy meredeken emelkedik a hölgy résztvevők létszáma a Spar Budapest Maraton versenytávjain.

„A félmaratonin most már negyvenöt-ötven százalékos a hölgyek aránya – ismertette a részleteket Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója. – A maratoni távon még harminc százalék alatti ez a szám, de megtöbbszöröződött az elmúlt években. Tíz-tizenkét kilométerig általában – bár nem sokkal – többen vannak a női futók, ez azért érdekes, mert ezelőtt tizenöt évvel tíz kilométeren is még tíz százalék alatti volt a számuk. A hölgyek domináns szerepet kaptak a futóversenyeken, ami nagyon jó, mert Monspart Sarolta éveken keresztül mondta, hogy a hölgyeknek, mint a család karmesterei, találniuk kell időt önmagukra, nem lehet, hogy a család kizsákmányolja őket, kell szakítani időt a sportra, a kikapcsolódásra.”

Kocsis Árpád hozzátette, a futás előnye, hogy reggel ötkor és délután kettőkor vagy bármilyen másik időpontban lehet űzni, tehát rugalmasan igazítható a családhoz és a munkához.

Fotó: Csiky Gergely Színház

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.