Női világrekordok Herzogenaurachban

Megdőlt a tíz- és ötezer méteres utcai versenyszám rekordja a kizárólag női futók részvételével rendezett németországi viadalon, amelyen kenyai és etióp sportoló érte el a bravúrt.

Előbb tíz, aztán öt kilométeren ünnepelhettek világcsúcsot vasárnap egy németországi utcai futóversenyen. Az Adidas által támogatott Road To Records elnevezésű eseményen Herzogenaurachban a kenyai Agnes Tirop és az etióp Senbere Teferi futott a leggyorsabban. A kenyai a hosszabbik távon 30:01-et futott (a korábbi rekordból 28 másodpercet faragott le, a marokkói Aszme Legzaui tartotta a csúcsot 2002 óta), míg Teferi a rövidebbiken 14:29-et. A kategorizálásnál ki kell emelnünk, hogy ezen a versenyen csak nők indulhattak.

Tirop kétszeres világbajnoki bronzérmes tízezer méteren, míg ötezren negyedik lett a tokiói olimpián. Ezúttal bő két kilométerrel a vége előtt hagyta faképnél honfitársát, Sheila Chepkiruit. Előtte a rivális tempóváltással próbálkozott, de nem tudott ellépni a 25 esztendős Tiroptól, aki az utolsó hat percben futott egyedül. Kilenc kilométernél 27:07-et mutatott az óra, ha lehet ilyet írni, kényelmes világrekordtempóban ment, vagyis nem kellett volna szaggatnia az istrángot a hajrában, mégsem lassított, 2:54 perc alatt végzett a maradék ezer méterrel. Chepkirui 30:17 alatt ért célba, ez szintén a korábbi világcsúcson belüli eredmény.

 

Fotó: Serhat Cagdas/AFP

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy megdöntöttem a világrekordot – örvendezett Tirop. – Jó volt a tempóm, és Sheila sokat segített. A pálya is nagyszerű volt.”

Ötezer méteren a 2015-ben világbajnoki ezüstérmes Teferi volt a hős, 25 másodpercet vert a szintén etióp, de tinédzserkorú Melknat Wudura. Az újdonsült világrekorder hat hete hatodik helyen végzett a tokiói olimpia ötezres versenyén, most eleinte a mezőnnyel futott, aztán konstatálta, hogy az iramuk nem eléggé gyors a csúcsdöntéshez, ezért rákapcsolt, az épp három percen belüli első kilométer után 2:49-et ment, három kilométer megtétele után nyolc másodperccel vezetett az üldözőkkel szemben. Az óra a 2:52-es utolsó ezer méterével 14:29-nél állt meg, ezzel a csak női versenyben Beatrice Chepkoech által felállított 14:44-es rekord mellett megdöntötte Sifan Hassan 14:43-as vegyes csúcsát, továbbá gyorsabb volt, mint a 14:32-es idővel rendelkező Joyciline Jepkosgei, aki ezt az eredményt még azelőtt érte el, hogy hivatalosan regisztrálták volna a távot az elismert világrekordok körében.

„Hatalmas az örömöm, az olimpia után tudtam, hogy készen állok a világcsúcs üldözésére” – summázott röviden a 26 éves Senbere Teferi.

 

Fotó: Pedro Ugarte/AFP

 

Férfi 10 kilométeren is kiváló eredmény született, a világcsúcstartó kenyai Rhonex Kipruto 26:43-at repesztett, ami minden idők negyedik legjobb eredménye.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.