Olvass a futócipőd talpáról!

Hatodik részéhez ért blogszemle-sorozatunk, amelyben szerzőnk a sérülések kapcsán írt bejegyzések között navigált, de rábukkant egy remek erőnlétfejlesztő edzésről szóló írásra, s szóba kerül az is, hogy mire jó a bogárriasztó spray.

Runformers:

a deformálódás titkai

Íme, egy futósérülésekkel, rehabilitációval, prevencióval foglalkozó Facebook-oldal! Egyik posztjukban azt elemzik: mi olvasható ki a futócipőnk talpából, lehet-e valamire következtetni a kopásokat vizsgálva? Az okfejtésből az derül ki, hogy a cipőkopásból a lábállásra (pronáló, szupináló) következtetni nem igazán lehet. Viszont a futóstílusról már kaphatunk információkat. Azt jól lehet látni, hogyan érkezünk le a talajra, a láb mely részét terheljük leginkább: elülső, sarok- vagy középrészt.

A lábállással, bedőléssel kapcsolatban pedig a cipőnk felsőrészének belső oldalának helyzete sokat elárul a bokáról.

Ha az utcai vagy futócipőnket felülről megnézzük, és a felsőrész befelé történő eldeformálódását látjuk, akkor erős a gyanú, hogy a talpboltozatunk vagy szalagrendszerünk nem éppen tökéletes, azaz érdemes szakemberhez fordulni!

 

Sportorvos.hu – honlap:

vigyázz, ha túl sok az edzés!

Ha az előző csoportban már kiműveltük magunkat a cipőnk kopásával kapcsolatban, nem mennék messzire, foglalkozzunk kicsit a talp és sarok fájdalmával is, ami sok futó napjait keseríti meg: a sarokcsontra lokalizálódó fájdalom és nyomásérzékenység kezdetben „csak” helyileg érezhető a talpon, majd egy idő után kisugárzik a boltozatra is.

Ennek számos oka lehet: a túlzásba vitt edzés, túlsúly, bemelegítés hiánya, ortopédiai problémák vagy nem megfelelő futócipő.

A cikk több lehetőséget ajánl a probléma megoldására, egyáltalán nem bonyolult gyógymódokat, lehetőségeket sorolnak fel.

 

Runner’s world Magyarország:

csak óvatosan a lakkokkal!

Ez a hét, úgy tűnik, leginkább a lábakról szól. Találtam egy cikket lábápolással kapcsolatban, kifejezetten futóknak. A cikkben taglalt történetet még kiegészíteném azzal, hogy én rendszeresen lakkozom a lábamon is a körmöm, és szerettem volna egyik nyáron géllakkot tetetni rá (ez azért jobb, mint a sima lakk, mert lábon akár egy hónapig is maradhat, mivel itt lassabban nő a körmünk, a géllakk pedig nagyon tartós), a szakember viszont lebeszélt róla (ő is szokott futni), mert ettől úgy be tud keményedni a köröm, hogy kifejezetten fájdalmas lesz tőle a futás. Hoppá, hoppá, tehát a lakkokkal óvatosan!

 

Futásról nőknek:

nincs rossz idő, csak…

Most már tökéletesen rendbe szedtük a talpunkat is, rögvest ajánlanék egy nagyon jó és intenzív edzésformát – a cikkben a lépcsőfutásról esik szó, de a sokat emlegetett futóiskoláról is találtam leírást és videót is. A lépcsőzés esetében nagyon jó videó szemlélteti a gyakorlatokat, összesen tizenkilencet, plusz a végén még hét gyakorlattal egészül ki.

Kiderül, hogy a lépcsős gyakorlatoknak számos előnyük van: erősíti a láb-, far- és törzsizmokat, de nemcsak az erőt, hanem az ügyességet, egyensúlyérzéket is fejleszti, nagy intenzitású, kiváló állóképesség-javító és zsírégető! Szóval, lépcsőkre fel! Ugyanitt találtam még egy hasznos bejegyzést, amely mind a négy évszakra vonatkozóan segít abban, hogy milyen ruhadarabokra, felszerelésre van szükség a futáshoz. Ahogy a cikkben is írják: nincs rossz idő, csak rosszul öltözött futó!

 

A futóbolond:

manók, lidércek – huss!

Kedvencem, a mindig vicces Futóbolond sajnos nem olyan régen lesérült, ezért most kevesebbet posztol, rehabilitáción van. Viszont a szervezésében lesz október 31-én este a Halloweeni Fejlámpás Futás.

A felhívás szerint cukorkakéregetés helyett inkább futással kellene az időt tölteni Halloween estéjén.

Mégpedig annak érdekében, hogy a futócsapat megzavarja az erdei manók és lidércek nyugalmát a Normafa, János-hegy környékén. Fejlámpa kötelező lesz, a jelmez pedig ajánlott 🙂

Apropó, fejlámpa… Ti szoktatok éjszaka, sötétben futni?

Számomra egész más feelingje van az éjszakai futásnak, mint a nappalinak. Ilyenkor a gondolataim sem tudnak annyira elkalandozni, mert nagyon kell koncentrálnom, nehogy gödörbe lépjek, hiába világít a fejlámpa. Persze általában annyira figyelek a lábam elé, hogy nem veszem észre, amint egy fa ágai épp fejmagasságban közelednek, így ezeket többségében le is koccolom. Ezért is jó, hogy sötétben is baseballsapkában futok, mert így előbb az ellenzőm ütközik a fának, kímélem a fejem, és a szuper fejlámpám így is szélesen bevilágítja előttem az utat. Azonban más egyéb dologra is figyelni kell ilyenkor a biztonságunk érdekében, lássuk, melyek ezek.

Sohase fussatok éjszaka sötét ruhában, legalább vagy az alsó, vagy a felső legyen rikító színű!

Forgalommal szemben haladjunk, így messziről ki tudnak minket szúrni az autósok, főleg, ha világítunk, mint egy karácsonyfa! És mi is pontosan látjuk, hogy közeledik felénk egy jármű, fel tudunk készülni rá, ha valamiért mégsem venne minket észre.

Figyeljetek a lábatok elé, de azért gyakran felfelé is, főleg olyan helyen, ahol fákba lehet ütközni.

Ne teszteljünk új útvonalat sötétben! Előbb világosban, aztán ha megvan a rutin, akkor lehet éjszaka, hiszen ilyenkor minden máshogy néz ki.

Ne hallgassatok zenét ilyenkor, mert minden érzékszervünkre szükségünk van, a jó hallásra is!

Nyáron esti futásnál én be szoktam fújni magam valamilyen bogárriasztóval, így a rovarok messziről elkerülnek. És mindenki más is 🙂

Nők, lányok éjszaka ne fussatok egyedül, ha pedig mégis, akkor csak kivilágított, lakott területen!

Azért a szlogenünk változatlan: fussatok, fussatok!!!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.