Óriási elismerés Monspart Saroltának

A februárban elhunyt Székely Éva helyére a Nemzet Sportolói a világbajnok tájékozódási futó Monspart Saroltát jelölték maguk közé.

A Nemzet Sportolói – Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János – a járványhelyzet miatt telefonon tették meg javaslataikat, ki legyen a február 29-én elhunyt Székely Éva utódja.

Monspart Sarolta

A jelöltek között volt Hegedüs Csaba, Pap Jenőné, Pézsa Tibor, dr. Bodnár András, Faragó Tamás, Regőczy Krisztina, Sákovicsné Dömölky Lídia és Török Ferenc, a tagok végül a világbajnok tájékozódási futó Monspart Saroltát javasolták.

„Roppant boldog vagyok, el is pityeredtem, amikor az államtitkár asszony, Szabó Tünde felhívott a hírrel telefonon” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Monspart Sarolta, aki reméli, szeptemberben már megrendezik a tömegsport-eseményeket, de egészségi állapota miatt ezúttal nem tud ott lenni a Nyugati pályaudvar melletti felüljárón, hogy buzdítsa a résztvevőket a budapesti félmaratonin. Viszont elmondta, mit szeretne megvalósítani a Nemzet Sportolójaként.

„2017-ben nyugdíjas gyaloglóklubokat hoztam létre, eddig több mint százat. Azt kívánom, a Jóisten adjon annyi időt, hogy minél több ilyen klubot létrehozhassunk! Remélem, a nyáron lecseng a járvány, és szeptemberben már gyalogolunk, ahogyan bírunk” – tette hozzá a 75 éves egykori világklasszis sportoló.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tájékoztatása szerint következő lépésként a javaslatot hivatalosan is megvizsgálják, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, ezt követően terjeszti a kormány elé a Nemzet Sportolói által meghozott döntést, amit a kormány néhány héten belül elfogadhat.

Monspart Sarolta tájfutóként 1964 és 1977 között egyéniben, váltóban és csapatban összesen 34 magyar bajnoki címet szerzett, télen pedig sífutóként hatszor nyert országos bajnokságot.

Legnagyobb sikerét 1972-ben aratta, amikor Csehországban világbajnok lett egyéniben, de váltóban van vb-ezüst- és bronzérme is. 1978-ban maratoni futásban lett világbajnoki ezüstérmes a nem hivatalos világbajnokságon.

1980 és 1990 között a magyar tájfutó-válogatott szövetségi kapitánya volt. Az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutószövetség (IOF) elnökségi tagja, 2009 és 2011 között pedig a Nemzeti Szabadidősport-szövetség elnöke volt, majd 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.