Örökre megváltozhat Enrico Maggiola élete

Az olasz futót súlyos baleset érte a héten edzés közben. Giulia Maggiola, Enrico nővére, egyben minden nagyobb versenyen a kísérője mesélt nekünk a szerencsétlenségről és a kilátásokról.

Igazak a hírek, miszerint Enricót egy zebrán elütötték? Mi történt pontosan?
Sajnos igazak. A baleset kedden, futóedzés közben történt. A gyalogos-átkelőhelyen az első autó megállt, hogy a testvérem áthaladhasson, a mögötte levő azonban elkezdett előzni, ekkor ütötte el. Enrico fejjel érkezett az autó szélvédőjére, majd az út szélén levő forgalmi akadályra zuhant, amitől rögtön kómába esett. Szerencsére éppen arra sétált két egészségügyi dolgozó, és a lehetőségekhez képest a helyszínen azonnal ellátták.

Megtudták, ki a sofőr? Mire számíthat?
Igen, a sofőr megállt, hogy segítsen, sőt kórházba is került. Nem tudom, milyen jogi következményekkel szembesülhet, de azt hiszem, az ő életét is tönkre teheti ez az eset. Nem érzek haragot, ez sajnos bárkivel megtörténhet.

Enrico Maggiola és nővére, GiuliaEnrico Maggiola és nővére, Giulia

Mennyire súlyos a helyzet, milyen reményekkel tekinthetünk a jövőbe?
Az orvosok világosan fogalmaztak: a helyzet súlyos. Hogy mennyire, az csak az idő múlásával derül ki. Enricónak olyan agyi sérülései vannak, amelyek biztosan örökre megváltoztatják az életét. Az is elképzelhető, hogy nem ébred fel a kómából. Azt tanácsolták, napról napra éljünk anélkül, hogy azon gondolkodnánk, mi lehet vagy mi lesz hosszú távon, mivel ezt előre senki sem tudhatja.

Mi lett volna a következő versenye?
A huszonnégy órás világbajnokság október huszonhatodikán. Mindannyian nagyon vártuk már, szurkoltunk neki. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy jobbat fusson a tavalyi temesvári Európa-bajnokságon elért kétszáznegyvenkét kilométernél.

A közösségi médiában is látható, hogy rengetegen szorítanak a felépüléséért. Mit érzékelnek ebből?
Örülünk, milyen sokan fejezik ki a szeretetüket. Sok bátorító és együttérző üzenetet kapunk, egy szicíliai futó még egy speciális mezt is nyomtatott a fényképével és „Forza Enrico” („Hajrá, Enrico” – a szerk.) felirattal. Az interneten #corroperEnrico és #runforEnrico hashtagek születtek a futók körében, hogy kifejezzék a szolidaritásukat.

Enrico segítőjeként melyik a legjobb emléke a versenyzéséről?
Imádtam, hogy ezek az alkalmak mindig lehetőséget teremtettek a családunknak, hogy kiránduljunk, együtt töltsünk egy kis időt. Nagyon szerettem frissíteni őt, lelkesen szurkoltam neki. A legemlékezetesebb talán az idei tizenkét órás verseny volt Franciacortában, ahol 154.4 kilométerrel új olasz rekordot állított fel. Éppen a tizenkettedik óra leteltekor lépte át a célvonalat, óramű pontossággal.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.