Nagy hőségfutás: tipp a nyári frissítésre

Futás közben mennyi vizet igyunk? Kell-e segítő, és miért? Szükséges-e jegelés? A Nagy hőségfutás kapcsán ezekre a kérdésekre ad választ Roskovics Miklós, aki sokat fut extrém körülmények között.

Néhány napja elindult a Csupasport által meghirdetett Nagy hőségfutás kihívás, a cél, hogy július 15. és augusztus 15. között minél többen lefussanak száz kilométert. A profik, félprofik tökéletesen tisztában vannak vele, hogyan készüljenek fel egy ilyen kihívásra, de bizonyára akadnak, akik kevésbé mozognak otthonosan a futás és a felkészülés világában.

Kulcskérdés, hogy a nyári hőségben hogyan oldjuk meg a frissítést, egyáltalán mire van szükségünk, hogy ne kelljen idő előtt feladnunk az aznapra vállalt penzumot.

Ehhez Roskovics Miklós segítségét kértük, mert ha valaki, ő pontosan tudja, milyen érzés fullasztó hőségben futni. Köztudott, hogy extrém körülmények között versenyez, az év elején például a negyedik helyen végzett a thaiföldi Northface 100 terepfutóversenyen. Nem is tagadta, hogy hiába készült, igencsak meggyűlt a baja a meleggel, s akadt olyan női versenyző, aki esernyővel a feje felett futott.

Ha jól beosztjuk a száz kilométert, naponta három-négy kilométert kell futni, ehhez pedig nincs szükség semmiféle különleges frissítésre, mindenki vigyen magával fél liter vizet, az bőven elég” – mondta Roskovics Miklós.

No de mi van akkor, ha valaki az átlagnál kevesebb rutinnal felvértezve harminc, negyven vagy ötven kilométeres etapokat vállal, esetleg egyben akarja lefutni a száz kilométert?

Ebben az esetben már sokkal több mindenre kell figyelni, és nem árt, ha van egy segítőnk is. Bár a harminc kilométert még le lehet futni jegelés nélkül is, nem baj, ha valahogy ezt is meg tudjuk oldani. Elengedhetetlen viszont, hogy óránként vigyünk be ötven-hatvan gramm szénhidrátot, vegyünk be két sótablettát, és igény szerint igyunk minél több vizet. Úgyis érzi mindenki, mennyire van szüksége, de óránként minimum fél litert ajánlott meginni. Aki ötven kilométert vagy annál többet fut, már a jegelést is mindenképp meg kell oldania. Igazából ezt semmivel sem lehet kiváltani, de ha mégsem kivitelezhető, fussunk lassabban, ezzel talán valamelyest kompenzálni tudjuk a nagy meleg okozta nehézségeket.”

 

Nagy hőségfutás kihívásunk támogatója, a gyulai Hőforrás Hotel Magyarország első futóbarát szállodájaként ősz végéig minden héten sport- és gyermekanimációs programokkal várja a vendégeket. Érkezzen Gyulára párjával vagy családjával, a Hőforrásban garantálható az élményekkel teli pihenés. Keresse ajánlatainkat honlapunkon!

www.futobarathotel.hu

(x)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.