Rekordkísérlet Bécsben a maratoni távon

Az olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge 2017 után ismét megpróbálja két óra alá szorítani a maratoni futás világcsúcsát, még ha ez nem is lehet hivatalosan bejegyzett rekord.

Olyan, mint a holdra szállás.

A világ legjobb hosszútávfutója, az 5000 méteren olimpiai bajnok Eliud Kipchoge szerint nagyjából ekkora mérföldkő lenne az emberiség történetében, ha valaki két óra alá vinné a maratoni futás világrekordját. Naná, hogy ő szeretné véghezvinni ezt a bravúrt. A tavaly szeptemberben Berlinben futott 2:01:39-es idejével övé a világcsúcs, ennél kellene csaknem két perccel jobb időt futnia Bécsben, az Ineos 1:59 Challenge elnevezésű versenyen. Összesen 41 iramfutó fogja segíteni, valamennyi kiváló atléta, akiket természetesen ő választott ki, és akiknek ezúttal elsősorban az a feladatuk, hogy hozzájáruljanak a rekordkísérlethez.

Hivatalos időpont nincs, a 34 esztendős kenyai futó október 12. és 20. között igyekszik kiválasztani a rekorddöntésre leginkább alkalmas időpontot – addig hazájában, Kenyában készül, nagyjából ugyanúgy, heti 200 kilométert futva, mint 2017-ben.

Merthogy két évvel ezelőtt Monzában megpróbálkozott a lehetetlennel, végül 2:00:25-ös idővel ért célba. Lám, mennyit számít 26 másodperc. Állítása szerint ezúttal mentálisan jobban felkészült.

Természetesen adja magát a kérdés, miért nem ez az eredmény a világrekord? Nos, világcsúcsot csak hivatalos maratoni versenyeken lehet futni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy bécsi kísérlete sem lehet bejegyzett csúcs. Ettől még örökre beírja magát a sportág történelemkönyvébe, ha sikerül megvalósítania a tervét.

 

Eliud Kipchoge negyvenegy futó segítségével próbálja megdönteni a csúcsot. Fotó: AFP/Ben Stansall

 

Érdemes megvizsgálni, hogyan alakult a maratoni futás hivatalos világrekordja. Száz évvel ezelőtt, 1909 májusában a brit Henry Frederick Barrett 2:42:31-es idővel teljesítette a távot, 1960-ban az etióp Abebe Bikila már 2:15:16.2 alatt ért célba, az ausztrál Derek Clayton 1967-ben 2:09:36.4-es időt futott, míg tizenegy éve, 2008-ban az etióp Haile Gebrselassie 2:03:59-es időt ért el – hogy csak néhányat említsünk. A kenyai futó edzője, Patrick Sang az Olympic Channelnek beszélt arról, miért hisznek a rekorddöntésben.

A két évvel ezelőtti monzai kísérlet óta teljesen másképp látom az emberi elme teljesítőképességét. Az a verseny megtanított, hogy az emberi elme rugalmas, és hogy egy atléta sok mindent elérhet, ha igazán hisz benne. Ez megerősített abban, hogy a kemény munka és a bizalom előbb-utóbb kifizetődik, de a legfontosabb, ha valaki igazán hisz valamiben, és mentálisan kellően felkészült, kitolhatja a korlátait.”

Nagyjából ugyanez a lényege a kenyai futó mottójának: „Egyetlen embernek sincsenek határai.”

A rekordkísérletet a YouTube-on bárki élőben követheti, figyelembe véve természetesen, hogy hivatalos időpont nincs, csak az biztos, hogy október 12. és 20. között lesz a futás.

Címlapfotó: Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.